Javno-zasebnega partnerstva v Savskem naselju ne bo

Občina in edini kandidat za zasebnega partnerja, podjetje Pasap, sta po skoraj štirih letih prekinila pogajanja.

Objavljeno
04. januar 2016 15.17
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek
Ljubljana – Po skoraj štirih letih pogovorov z morebitnim investitorjem so pogajanja za izvedbo projekta Revitalizacija športnega centra Savsko naselje propadla. V podjetju Pasap, ki je bil edini kandidat za zasebnega partnerja, so ugotovili, da je ob dodatnih stroških, ki so jih odkrili med pogajanji, projekt finančno nevzdržen.

Medtem ko še obstaja upanje, da bo Ljubljana v okviru javno-zasebnih partnerstev dobila novi dvorani za odbojko na mivki (v Črnučah) in dvoranski nogomet (v Štepanjskem naselju), pa je prenova športnega parka Savsko naselje padla v vodo. Potem ko je podjetje Pasap, ki je že zdaj najemnik športnega parka, konec leta 2011 edino oddalo prijavo za zasebnega partnerja v projektu in so se z občino skoraj štiri leta pogajali o sklenitvi pogodbe za javno-zasebno partnerstvo, so pogajanja 7. decembra prekinili.

Finančno nevzdržno

»Ugotovili smo, da je projekt po vseh pogajanjih postal za zasebnega partnerja neizvedljiv oziroma da bi bila finančna konstrukcija nevzdržna. Tveganje je preveliko,« je povedal direktor Pasapa Siniša Večić. Glavni razlog, da se občina in zasebnik nista mogla dogovoriti, so bili stroški projekta, za katere se je med pogajanji pokazalo, da jih nobena stran ni vključila v svoj izračun. Pasap, ki je predvideval, da bo v oživitev parka vložil 1,15 milijona evrov, namreč ni računal z dodatnimi stroški komunalnega opremljanja zemljišča in nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUZS).

»Prepričani smo bili, da nam bo občina dala komunalno opremljeno zemljišče, primerno za izvedbo projekta, kot smo ga načrtovali. Toda vložila bi zemljišče v zdajšnjem stanju, ko pa komunalna oprema ne zadostuje za projekt, kot smo si ga zamislili. Druga zadeva je NUSZ. Občina zasebnemu partnerju podeli stavbno pravico in tolmači, da mora to nadomestilo plačevati zasebni partner. Če prvotno predvideni investiciji iz promotorske vloge dodamo komunalno opremljanje zemljišča, komunalni prispevek in še NUSZ, zadeva za nas ni izvedljiva. Finančna konstrukcija postane nevzdržna in lahko bi se zgodilo, da bi bila to še ena od investicij, ki bi se mogoče začela, pa nikoli končala,« je pojasnil Večić. »Že naš prvotno predvideni vložek, 1,15 milijona evrov, je visok, glede na to, da se investira v športno infrastrukturo, ki ni dobičkonosna dejavnost, tu je treba paziti na vsak evro.« Kljub propadlemu projektu v Pasapu do občine ne gojijo zamer, saj pravijo, da so se tudi na občinski strani močnoj trudili za izvedbo.

Kot najemniki ne bodo vlagali

Kaj to pomeni za športni park Savsko naselje? Večić odgovarja, da imajo s Športom Ljubljana najemno pogodbo; kaj se bo zgodilo, ko se bo iztekla, ne ve. V javno-zasebnem partnerstvu so nameravali izvesti popolno revitalizacijo centra, v najemnem razmerju pa se investicije ne izidejo. Center je sicer star 45 let, marsikaj je že dotrajano. Predvideno je bilo, da bi porušili zdajšnji centralni objekt in zgradili novega, obnovili gostinski objekt ter košarkarska, teniška in malo nogometno igrišče, uredili nadstrešek za skejterski park, otroški park, drsališče in novo tekaško stezo.

Z občinskega oddelka za šport so sporočili, da spoštujejo odločitev Pasapa. Na naše vprašanje, kaj po propadlem razpisu načrtujejo v zvezi s prenovo parka – ali bodo razpis ponovili, ali bodo v prenovo morda sami investirali, pa so odgovorili, da bodo mestnemu svetu predlagali, naj postopek javno-zasebnega partnerstva ustavi. »Če bomo prejeli ponudbo drugega zasebnega partnerja, jo bomo proučili in pravočasno obvestili javnost,« so dodali.