Jutri v Ljubljani protest rektorja UL in študentov

Zaradi zmanjševanja proračunskih sredstev za raziskovanje ogroženi tako razvojna kot raziskovalna dejavnost univerze.

Objavljeno
05. december 2012 11.10
Posodobljeno
05. december 2012 15.11
SLOVENIJA, LJUBLJANA 20.09.2011,RAZPOKE NA BETONU NA KONGRESNEM TRGU .FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
S. P., Delo.si
S. P., Delo.si
Rektor Univerze v Ljubljani (UL) Stane Pejovnik jutri ob 9:50 na Kongresnem trgu organizira protestni zbor študentov in zaposlenih na univerzi. Ko se bodo zbrali, nameravajo oditi pred državni zbor in izraziti nestrinjanje z ukrepi vlade. Akciji se pri pridružujeta še Univerza v Mariboru in Univerza na Primorskem, o akciji so obvestili tudi Univerzo v Novi Gorici.

Pejovnik je v pismu, ki ga je poslal univerzam, študente, asistente, strokovne sodelavce, raziskovalce in profesorje predstavil domnevno brezizhodni položaj osrednje slovenske visokošolske organizacije, v katerem se je znašla po znižanju proračunskih sredstev zanjo. Ocenjuje, da napoved novih nižanj v predlogu proračuna za leto 2013 dejansko pomeni poseg v samo vitalno jedro ustanove in opozarja, da pristojno ministrstvo za tako drastične reze ni pripravilo nobene utemeljitve, niti analize posledic takšnega nerazumnega varčevanja za prihodnost visokega šolstva.

Dodatne obremenitve, manj denarja

Predlog proračuna za leto 2013 pomeni za univerze 16% zmanjšanje sredstev za izobraževanje in 20% zmanjšanje sredstev za raziskovanje glede na leto 2011. A v letu 2013 pričenja UL v celoti z izvajanjem 5. letnika bolonjskih programov, kar pomeni znatno povečanje obsega dela in stroškov ob izjemnem znižanju sredstev. Tega izpada sredstev ne more nadoknaditi nobena notranja racionalizacija.

Možnosti ni niti za dodatno preusmeritev sredstev med tržno, raziskovalno in pedagoško dejavnostjo, saj je UL že do zdaj v največji možni meri razporejala sredstva med posameznimi viri in je dejansko plačevala javno službo visokošolskega izobraževanja iz virov, pridobljenih na trgu, poudarja rektor. Ocenjuje, da sta zaradi zmanjševanja proračunskih sredstev za raziskovanje ogroženi tako razvojna kot raziskovalna dejavnost univerze.

»Škode se ne da nadoknaditi v boljših letih«

Zapisal je, da so »ministri v sedanji vladi ter poslanke in poslanci v DZ očitno pozabili, da so bili sami deležni kakovostnega in brezplačnega študija na javnih visokošolskih ustanovah. S svojimi dejanji in nesprejemljivimi odločitvami sedanjim in bodočim generacijam študentk in študentov dejansko odrekajo priložnost za enakopraven dostop do brezplačnega javnega visokega izobraževanja.« Poudaril je tudi, da je kakovostno in brezplačno javno šolstvo nujni pogoj za obstanek demokratične in socialne države, predvsem pa družbe, ki temelji na solidarnosti in spoštovanju vseh ljudi.

Škoda, ki nastaja sedaj, ne bo mogoče nadoknaditi v boljših, bogatejih časih. Generacije, ki študirajo sedaj, bodo nepopravljivo žrtvovane za slabo domišljene načine »varčevanja«.

Zato odločno nasprotuje takšni uničevalni politiki. Trdi, da »ne moremo, ne smemo in nimamo pravice pristati na napovedane drastične reze. Takim posegom se moramo upreti, vsi skupaj, tukaj in zdaj. Obenem pa izraziti našo solidarnost z vsemi javnimi ustanovami, ki so v podobnem položaju, s celotno kulturno sfero ter z vsemi sodržavljani.«

V pismu še piše, da »od Vlade RS pa zahtevajo, da spremeni in zmanjša načrtovana nižanja sredstev v visokem šolstvu za leto 2013. Poslanke in poslance državnega zbora pa pozivajo k zavrnitvi načrtovanega predloga proračuna.«

Na protestu bodo tudi predstavniki ŠOS

Protest je podprla tudi Študentska organizacija Slovenije (ŠOS). Zapisali so, da podpirajo prizadevanja Univerze v Ljubljani in drugih, ki z mirnimi protesti izražajo nasprotovanje vladni politiki do javnega visokega šolstva.

Rezov na tako pomembnem področju, kot je izobraževanje, ki vpliva na prihodnost več generacij mladih, ne bi smeli načrtovati brez podrobnih utemeljitev in analiz posledic. Zmanjševanje proračunskih sredstev za raziskovanje ogroža razvojno in raziskovalno dejavnost univerz, Slovenijo pa oddaljuje od napredka in boljše prihodnosti.

Potrdili so, da se bodo protestov udeležili tudi predstavniki ŠOS-a, k udeležbi pa pozivajo tudi vse študente.