Kdo zares minira Karnerjev projekt na Viču

Velinvestment za (še)neuresničeni stanovanjski projekt v Ljubljani krivi vodjo civilne iniciative, posredno tudi medije.

Objavljeno
20. februar 2013 13.42
Posodobljeno
21. februar 2013 05.00
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana

Ljubljana - Glavne obravnave v tožbi Velinvestmenta Mihaela Karnerja proti vodji Civilne iniciative za zeleni Vič Slavku Maroltu zaradi blatenja ugleda in dobrega imena pravne osebe včeraj ni bilo. Velinvestmentov odvetnik je namreč predlagal, da bi kot priči povabili dva novinarja.

Sodnica se je za prestavitev prvega naroka za glavno obravnavo zadeve, v kateri Velinvestment Marolta toži za 21.000 evrov odškodnine zaradi kršitve ugleda in dobrega imena pravne osebe (navajal je, da sta Velinvestment in Nipl le navidezni podjetji oziroma poštna nabiralnika iz Liechtensteina, ne pa, kot trdijo njuni zastopniki, »resni in resnični družbi, ki dobro poslujeta in ki bi z gradnjo novega stanovanjskega naselja pripomogli k rešitvi stanovanjskega problema v Sloveniji«), morala odločiti iz več razlogov.

Prvi je bil ta, da je avtorja teh vrstic in novinarko Žurnala Nino Ošterbenk iz Žurnala Velinvestov odvetnik predlagal za priči v tem postopku. Ker v opisanem primeru ne morem nastopiti kot priča, hkrati pa o zadevi za Delo poročati s sodišča, sodnici ni preostalo drugega, kot da je prvi narok za glavno obravnavo prestavila na 10. april.
Drugi pa je bil, da je Velinvestmentov odvetnik pripravljalno vlogo z novimi dokaznimi materiali predložil le dan pred predvideno glavno obravnavo in se Maroltova odvetnica o njem takoj ne bi mogla izjasniti.

Taktika zavlačevanja?

Ker je morala ljubljanska okrožna sodnica Vanja Klavora 6. decembra lani po neuspešni poravnavi med obema strankama začetek glavne obravnave prestaviti na 20. februar (zaradi razširitve pripravljalne vloge tožeče stranke in službene odsotnosti Velinvestmentovega odvetnika), je včeraj obe strani opozorila, naj naslednjič ne vlagata novih pripravljalnih vlog.

Ali bova aprila z Ošterbenkovo dobila status prič v tej zasebni tožbi, je seveda stvar sodničine presoje predloga Velinvestmentovega odvetnika, je pa že na včerajšnji javni obravnavi dala vedeti, da bi bilo bolje, če bi aprila za poročevalca s sodišča Delo poslalo nekoga drugega.

Kot je razvidno iz osnovnega tožbenega zahtevka, pa so v tej zadevi za družbo Velinvestment Mihaela Karnerja in zdajšnjega zastopnika tega podjetja Uroša Slivnika sporne predvsem Maroltove izjave, objavljene v več tiskanih in drugih medijih. Z njimi naj bi namreč kot eden bližnjih stanovalcev iz Koprske ulice in vodja civilne iniciative proti gradnji Velinvestmentovega stanovanjskega projekta Urbana oaza s približno 150 stanovanji naredil ogromno negativne reklame in poslovne škode. Kot smo že poročali, se je Marolt skupaj s 300 sopodpisniki s peticijami, izjavami za medije, pozivi mestnim oblastem in drugimi načini boril za ohranitev skoraj hektar velikega gozdička na območju nekdanje tovarne Tovil in proti zidavi velikanskega stanovanjskega bloka, ki bi imel vhod v podzemno garažo po ozki Koprski ulici.

Finančno ozadje investitorjev

Ko smo se poglobili v projekt Urbana oaza, smo odkrili, da je glavni investitor projekta Mihael Karner, ki je v ZDA skupaj z Alenko in Matevžem Karnerjem obtožen nezakonite proizvodnje in distribucije prepovedanih substanc ter pranja denarja, v Avstriji pa je bil zaradi tega aretiran in še čaka na odločitev o morebitni izročitvi ZDA ali sodni obravnavi v Avstriji.

Mihael Karner, ki po pologu varščine trenutno biva v Sloveniji, poslovno ne miruje. Med drugim prek avstralskega podjetja Max TD PTY Ltd. oddaja svojo apartmajsko vilo za 14 oseb v avstrijskem smučarskem središču Bad Kleinkirchheim. Na spletni strani http:/www.cottages-for-holidays.com/184/blv-AT-9546-26.html izvemo, da tedenski najem stane 3264 evrov.

Podobna zgodba je tudi z luksuzno obmorsko vilo družine Karner v Lovranu pri Opatiji. Po naših neuradnih podatkih je hiša v Omladinski ulici naprodaj oziroma se jo da najeti. Menda jo nepremičninska družba Romarius iz hrvaškega Barbana, katere ustanovitelj je offshore podjetje iz Paname North Group Holding Corp, ponuja za tri milijone evrov, četudi so jo na hrvaškem Tportalu ocenili le na 1,8 milijona evrov.

Kako bodo plačali novi OPPN?

Čeprav je iz javno dostopnih podatkov razvidno, da Karnerjeva, ali z njim povezana podjetja nimajo dobrih poslovnih rezultatov (blokirani računi, veliki bančni dolgovi, hipoteke, minimalni prihodki, dolgoletne izgube), pa Mihael Karner s pomočjo družine in Uroša Slivnika še vedno skuša uresničiti projekt Urbana oaza. To dokazuje nov dogovor za spremembo podrobnega občinskega prostorskega načrta (OPPN Tovil), ki so ga 9. julija lani podpisali ljubljanski župan Zoran Janković, direktor družbe Velinvestment Uroš Slivnik in direktor podjetja Merideis, trgovanje z nepremičninami (račun ima podjetje blokirano že 205 dni), Avguštin Karner.

Z njim so se zavezali, da bodo spremembe skušali uveljaviti najkasneje v dveh letih. Če ne, dogovor 14. julija 2014 ugasne. Ker nam nihče noče povedati, kaj nameravajo, lahko le ugibamo, da gre za nekoliko okleščeni projekt stanovanjske gradnje. S katerega neblokiranega računa (morda osebnega?) bodo naročniki plačali izdelavo dokumentacije za OPPN, pa tudi še ni jasno.