Kiti in delfini med tulipani in narcisami

Razstava cvetic v Volčjem Potoku bo od 15. aprila do 7. maja, razstava kitov v naravni velikosti od srede maja – Nov vhod z recepcijo

Objavljeno
06. april 2017 20.02
Arboretum Volčji Potok
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Volčji Potok – Nov vhod z recepcijo, prodajalno spominkov in sanitarijami, razstava kitov in delfinov v naravni velikosti, umetniška razstava ptic iz drevesnih ostankov v nadnaravni velikosti, nove ali spremenjene zasaditve cvetic in grmovnic so glavne novosti, ki jih je tik pred veliko spomladansko razstavo tulipanov in drugih cvetic predstavilo vodstvo Arboretuma.

Kot je dejal direktor Arboretuma Aleš Ocepek, je zanj najpomembneje, da bo park končno dobil nov, predvsem pa sodoben vstopni objekt. Najboljši arhitekturni projekt so izbrali že leta 2012 (biro Arrea), izbor izvajalca pa je bil opravljen šele lani. Delo, katerega vrednost je pol milijona evrov, se bo zaradi zapletov s financiranjem zavleklo v prve dni spomladanske razstave, ki bo letos najdaljša doslej.

Ne glede na to, da je moral Arboretum za postavitev objekta z novo recepcijo in nadstreškom, več kot sto kvadratnih metrov veliko prodajalno spominkov in manjši objekt s sodobnimi sanitarijami več kot polovico zneska zagotoviti sam, kar ni običajno za javne zavode, še manj pa je to v čast državi, je Ocepek zadovoljen, da so se mu uresničile dolgoletne želje po tem objektu. Prejšnji vhod in recepcijo bodo zaradi dotrajanosti in neprimernosti namreč lahko zaprli.

Omenil je še, da bodo morali končno doreči tudi način financiranja tega državnega zavoda in njegov pravni status, saj se mu ne zdi sprejemljivo, da se morajo obnašati predvsem kot tržno podjetje. Lani so sicer poslovali pozitivno, a bi bil lahko rezultat še boljši, če ne bi bilo treba odpravljati posledic snegoloma, ki je uničil precej dreves.

Pomlad spet pohitela

Njegova sodelavka Melita Miš je pojasnila, zakaj se bo letošnja, že 26. razstava tulipanov, narcis in drugega spomladanskega cvetja začela že 15. aprila, teden dni prej kot običajno, in bo trajala do 7. maja. Dejala je, da pomlad »prehiteva« že zadnja štiri leta, zato so se odločili, da bodo sledili tem podnebnim spremembam. Cvetice so posadili na šestih hektarih, pri čemer je letos prvič 350 sort tulipanov posajenih na visokih gredah ob pristavi in ob novi poti v rozarij. Na novo so zasadili še 250.000 narcis, zasnovali kombinirane grede s 150.000 dvoletnicami, 2000 cesarskimi tulipani, 5000 hiacintami, 30.000 modrimi čebulicami, v maju pa bodo zanimive grede z 9000 okrasnimi čebulami.

Tudi letos pripravljajo razstavo cvetja, vrtnarstva in vrtne opreme (v graščinskem spodnjem polju – ob novi poti), med 27. aprilom in 2. majem pa bo vrtnarski sejem. Ta bo prvič na asfaltiranem parkirišču ob vrtnem centru, dvajset pokritih stojnic bo še ob pristavi.

Novosti za otroke

Najmlajši obiskovalci bodo lahko uživali ob skulpturah dinazavrov in na vlakcu iz preteklih sezon, v nekaj novih lesenih igralih, v angleškem parku pa spoznavali deset vrst kitov in delfinov v naravni velikosti. Med njimi bo gotovo največ pozornosti pritegnil 25-metrski kit, ki ga te dni sestavljajo na parkirišču pred upravo. Kljub uporabi lahkih konstrukcijskih materialov bo tehtal kar dve toni. Na ogled bodo od srede maja do 26. novembra. Že zdaj lahko občudujejo ptice v nadnaravni velikosti, izdelane iz ostankov polomljenih gozdnih dreves. Ali pa se bodo v peskovnikih prelevili v male paleontologe in sami izkopavali ostanke dinozavrov. Na otroškem igrišču so postavili še nove naprave za fitnes na prostem, namenjene predvsem odraslim.

Prireditve in razstave

V parku, ki je odprt vsak dan od 8. do 20. ure, so pripravili tudi več drugih razstav in prireditev. V rastlinjakih bosta do 5. novembra razstavi kaktusov in orhidej, 20. maja se bo tam začela razstava tropskih metuljev in bo trajala do 24. septembra. Po parku bodo prirejali strokovne in zabavne delavnice, morda še kak koncert, junija pa bodo gostili okoli dvesto udeležencev kongresa svetovne zveze ljubiteljev vrtnic. Takrat bo v arboretumu cvetelo kar 900 sort vrtnic.

Obiskovalci bodo za ogled arboretuma plačali enako ceno kot v preteklih letih. Še naprej za občane Domžal, Kamnika, Mengša in Komende velja, da so zanje letne vstopnice subvencionirane; odrasli zanje plačajo 25, otroci 14 evrov. Zaradi kongresa pa bodo lahko Ljubljančani letno vstopnico kupili ceneje kot običajno – za 35 evrov.