Kralji ulice imajo novo dnevno sobo

Zadruga Stara roba, nova raba je v Polju odprla nove skladiščne, skupnostne in bivalne prostore.

Objavljeno
22. december 2017 13.15
Kralji ulice
Tina Lešničar
Tina Lešničar
Ljubljana – Kralji ulice so dobili nove prostore. Potem ko so se pred nekaj tedni prvi brezdomci že vselili v prenovljen samski dom v Knobleharjevi ulici v Savskem naselju, so si novo »dnevno sobo« uredili tudi na naslovu Studenec 41 v Polju.

»Dela smo se lotili pred nekaj tedni. Najprej je bilo treba stavbe počistiti, potem smo jih napolnili z robo iz prostorov v Šiški,« med kuhanjem kave za pultom v novi skupnostni sobi pripoveduje Jože Štefančič, vodja novih prostorov na Studencu. Pred tem je šest let skrbel za izpostavo zadruge v Šiški, v Ulici Milana Majcna, od koder so se morali precej po hitrem postopku izseliti, kar je zahteval novi lastnik, NLB. Naproti je društvu Kralji ulice prišel mestni stanovanjski sklad in mu v uporabo za evro na mesec vsaj za pet let oddal kompleks prostorov v Polju.

Kompleks obsega tri stavbe, ki so jih člani društva s pomočjo brezdomcev lepo uredili. »Tukaj je bila mehanična delavnica in tla so bila premazana z oljem. Sposodili smo si štrajfiks, potem sva z Jožetom tla pomivala dva dni,« pravi Jan, ki z ekipo sodeluje prek javnih del. V nekdanji garaži zdaj že stojijo stalaže s staro robo, ki čaka na nove lastnike. Tu naj bi v prihodnje med drugim izvajali delavnice popravila rabljenega pohištva. Tudi v sosednji stavbi je velik prostor, ki ga nameravajo uporabiti za skladišče. Nad delavnico, kjer je veliko petsobno stanovanje, in v sosednji manjši hiši, kjer je prostora za okoli devet ljudi, bo potekal program nastanitvene podpore, pripoveduje Luna J. Šribar, soustanoviteljica zadruge Stara roba, nova raba. Bivalne prostore še opremljajo, vendar bi se prvi stanovalci lahko vselili že na začetku novega leta. Spomladi pa bodo lahko tudi obdelovali svoj lastni vrtiček.

Božična jelka že stoji

Dnevna soba pa že pospravljena, topla, čaka na obiskovalce. Za točilnim pultom na prostor gledata Tito in Prešeren, v kotu visi pravoslavna ikona, na stalažah star porcelan, na steni vis-a-vis pa bloške smuči in dereze iz petdesetih let prejšnjega stoletja. Ob dveh udobnih foteljih in mizici stoji okrašeno božično drevesce, ki ustvarja domačno vzdušje v prostoru, kjer se bo mogoče družiti in po simbolični ceni tudi kaj kupiti ter tako prispevati k skupnosti. Zadruga Stara roba, nova raba sredstva, zbrana s prodajo rabljenih predmetov, namreč nameni zaposlovanju in usposabljanju ljudi z izkušnjo brezdomstva.

Skupini brezdomcev, ki so se požrtvovalno lotili dela na novi lokaciji, se je pridružil tudi Matjaž Smerdelj, ki je pred leti izgubil službo in postal brezdomen. »Vesel sem, da sem si našel delo v okolju, kjer se dobro počutim. Veste, rad delam. Če čez dan nič koristnega ne postorim, sploh spati ne morem,« je povedal nekdanji dolgoletni radijski tehnik, ki si želi, da bi se lahko naselil v eni od bivalnih enot na Studencu.

A kot so opozorili v uvodniku decembrske številke Kraljev ulice, je kljub povečanju fonda bivalnih enot v Ljubljani upravičencev za ta stanovanja še vedno več, kot je prostih mest. Samska brezdomna oseba na stanovanje čaka v povprečju štiri leta.