KUD France Prešeren: S tožbami do resnice

Novi lastnik društvenih prostorov na Karunovi sklical novinarsko konferenco, stari Kudovci ostali zaklenjeni zunaj.

Objavljeno
26. januar 2018 11.11
Tina Lešničar
Tina Lešničar

Ljubljana – V Kudu France Prešeren oziroma po novem Centru slovanskih kultur France Prešeren so včeraj sklicali novinarsko konferenco, da bi razjasnili nejasnosti, ki so se začele vrstiti, ko je Artur Azarkevič, ukrajinski poslovnež, v vlogi predsednika društva KUD FP in v vlogi prokurista podjetja Don-Sol, ki je nepremičnino na Karunovi kupilo in rešilo pred javno dražbo, tako rekoč sam s sabo podpisal kupoprodajno pogodbo in odplačal večino za društvo astronomskih dolgov.

Novi lastnik (ki pa še ni vpisan v zemljiško knjigo, čeprav je to bojda zgolj vprašanje časa) je povedal, da bo v tamkajšnjih prostorih še naprej gojil kulturo in umetnost ter nadaljeval sodelovanje z nekaterimi umetniki, ki so doslej redno gostovali tam. Ker Center slovanskih kultur (tudi tu je na čelu Azarkevič), ki zdaj upravlja prostore, ni prejemnik proračunskih sredstev, bo program moral biti rentabilen, so povedali, a zatrdili, da to ne pomeni komercializacije. Avgustovski festival nameravajo ohraniti, in sicer pod starim imenom – Trnfest, saj so na uradu za intelektualno lastnino že prijavili registracijo blagovne znamke. V prihodnjih mesecih imajo v načrtu temeljito prenovo hiše.

Več kot uro dolgo pojasnjevanje je bilo zaprto za člane Kuda, ki so na dvorišču ostali pred zaklenjenimi vrati. Še vedno trdijo, da jih je Azarkevič nezakonito izselil iz prostorov, in kupoprodajno pogodbo izpodbijajo s tožbo. Vložili so tudi tožbo za motenje posestne pravice, na kar jim je podjetje Don-Sol odgovorilo s tožbo za prisilno izpraznitev prostorov. Ti. L.