Letos bo Bobre odprl Bučko, kandidat za oskarja

Festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri bo že drugič tudi v Domžalah in prvič v Sežani.

Objavljeno
10. januar 2017 17.57
Ljubljana 23.01.2013 - Prodaja vstopnic za festival Bobri.foto:Blaz Samec/DELO
Andreja Žibret
Andreja Žibret
Ljubljana – Mesto bodo kmalu spet preplavili Bobri, ki bodo letos že drugič tudi v Domžalah, prvič pa se bodo podali še v Sežano. Tokrat že deveti festival kulturno-umetnostne vzgoje se bo začel 21. januarja in bo trajal do 8. februarja, osrednja tema bo večkulturnost.

Pred Festivalno dvorano lahko v soboto, 14. januarja, spet pričakujemo dolge kolone staršev in otrok, ki bodo med 11. in 16. uro prišli po brezplačne karte za 225 gledaliških, plesnih in glasbenih prireditev ter filmov, ki jih je pripravilo 68 organizacij, posameznikov in zavodov.

Brezplačnih kart bo na voljo toliko kot lani, približno 17.300, običajno pa so razgrabljene že dopoldne. Vsak odrasel obiskovalec lahko prevzame vstopnice za največ tri prireditve, vendar ne več kot pet za vsako. Starše pa prosijo, da pri izbiri dogodkov upoštevajo priporočeno otrokovo starost. Včeraj so razdeljevali karte osnovnim šolam in vrtcem, pošle pa so že okoli poldne. Na festivalu Bobri vsako leto sodeluje več producentov, tako pa želijo graditi vrednote strpnosti in spoštovanja drugačnosti, za katere bi si želeli, da bi bile splošno uveljavljene v družbi, je povedala vodja ljubljanskega mestnega oddelka za kulturo Mateja Demšič.

Obsežnejši filmski program

Letošnje Bobre bodo odprli v Slovenskem mladinskem gledališču z animiranim filmom Bučko avtorja Claudea Barrasa, ki govori o zaupanju, pripadnosti in iskanju družine. Prejel je več nagrad in je tujejezični kandidat za oskarja. Kot predfilm ga bo spremljal slovenski kratki animirani film Slovo v režiji Leona Vidmarja. Letošnji videonapovednik je posebnost, pripravila ga je skupina ljubljanskih šolarjev v sodelovanju z otroki iz Azilnega doma Vič in z mentorji iz društva Slon. Ti otroci ki so k nam pribežali iz držav, ki že leta divjajo vojne. Nekateri so se tako prvič srečali z ustvarjanjem nečesa lepega ter vsaj za nekaj trenutkov začutili, da lahko krutost in nepravičnost sveta odrinejo na stran in pustijo domišljiji, da odpoje svojo pesem, pravi direktor Slovenskega mladinskega gledališča Tibor Mihelič Syed.

Direktorica Kinodvora Nina Peče je poudarila, da bo letošnji filmski program obsežnejši, saj bodo prikazali 15 filmov, ogledalo pa si jih bo lahko 3500 otrok. V Kinodvoru bo otrokom tudi letos na voljo Bobrov dnevnik, v katerem bo letošnji poudarek na predstavitvi različnih kultur, v njem pa je tudi pogovor z deklico iz begunskega centra.

Štiri premiere

Predstavili bodo štiri premiere. V Plesnem teatru Ljubljana bo prvič na ogled plesna predstava Veveriček posebne sorte v režiji Ivane Djilas in koreografinje Maše Kagao Knez, Kinodvor pa bo poleg premierne projekcije Bučka ponudil še predpremiero francoskega filma Rudija Rosenberga Novi mulc. Med premierami bo tudi koncertno-gledališka predstava Svetlane Makarovič z naslovom Pasja procesija, ki bo 8. februarja v Kinu Šiška sklenila festivalsko dogajanje. Ves čas pa bodo potekale tudi številne delavnice, vodstva in druge dejavnosti.

Ljubljanska občina, ki je prirediteljica festivala – izvršni producent je Slovensko mladinsko gledališče, koproducent pa Kinodvor –, je v letošnjem proračunu za Bobre namenila 73.000 evrov, japonsko veleposlaništvo pa je prispevalo 3000 evrov, je povedala Mateja Demšič. Lanski proračun festivala je bil 85.000 evrov, kar je približno 10.000 evrov več. Tibor Mihelič Syed pa je dodal, da se je obseg festivala od leta 2009, ko je bilo na voljo 7700 vstopnic, več kot podvojil, sredstva pa ne, kar pomeni, da je mogoče tudi z manj denarja veliko narediti.

Ker je interesa za karte zelo veliko, organizatorji prosijo tiste, ki bodo prevzeli vstopnice, pa ne bodo mogli na predstavo, naj jih vrnejo v prodajno galerijo Slovenskega mladinskega gledališča na Trgu francoske revolucije, kjer jih bodo lahko prevzeli tisti, ki jih prej niso uspeli dobiti.

Na potepu

Letošnji Bobri pa bodo že drugič tudi v Domžalah in prvič v Sežani. Na ogled bo nekaj gledaliških, plesnih, glasbenih in filmskih predstav. Nekatere bodo pospremljene tudi s pogovori in delavnicami. V Domžalah so brezplačne vstopnice na voljo od 3. januarja pri blagajni Kulturnega doma Franca Bernika Domžale. V Sežani pa bo mogoče vstopnice dvigniti od 23. januarja pri blagajni Kosovelovega doma Sežana.