Manj čakajočih otrok – manj novogradenj

Za prihodnje leto je napovedan začetek gradnje enote Kašelj vrtca Pedenjped, drugo bolj energetske sanacije.

Objavljeno
21. november 2016 19.01
rsi*Vrtec Pedenjped
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Razen novogradnje osemoddelčne enote vrtca Pedenjped v Kašlju in morebitne gradnje prizidka v vrtcu Galjevica na MOL prihodnje leto ne načrtujejo večjih investicij v vrtce. V prihodnjih letih pa predvidevajo energetske sanacije vrtcev in prenovo objektov.

Na mestnem oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje so se med drugim tako odločili tudi zato, ker se centralni čakalni seznam (CČS) za otroke, mlajše od treh let, krajša, za starejše otroke pa ga več ni in so bili sprejeti vsi. Na CČS za mlajše otroke je tako »le« 381 otrok, pred dvema letoma jih je bilo v tem obdobju 407, pred štirimi leti pa 1187. Mlajše otroke, ki so trenutno na CČS, pa starši večinoma želijo vpisati v točno določen vrtec, ne izpolnjujejo starostnega pogoja za vključitev v vrtec ali pa so iz drugih občin.

Načrtovane gradnje zamujajo

Kaže, da se bo prihodnje leto vendarle začela ena od večjih, že več let načrtovanih investicij, izgradnja osmih novih oddelkov enote Kašelj vrtca Pedenjped, in se bo nadaljevala še leta 2018. Po prvotnih načrtih bi morala biti ta enota zgrajena že leta 2014, takrat pa so se ji že skoraj odpovedali. Nato pa so se na občini vendarle odločili zanjo, vendar se je število načrtovanih oddelkov z enajst zmanjšalo na osem: štirje za otroke od enega do treh let, trije za starejše, eden pa bo opremljen tudi za otroke s posebnimi potrebami. Na MOL pravijo, da bosta v objekt umeščeni tudi centralna kuhinja ter centralna pralnica za vrtec Pedenjped. Trenutno čakajo na izdajo gradbenega dovoljenja, v izdelavi so izvedbeni projekti. Z upoštevanjem najnovejših standardov gradnje njeno vrednost ocenjujejo na 3,85 milijona evrov.

Za vrtec Galjevica bodo spet preverili potrebe

Že pred tremi leti pa bi moral biti zgrajen prizidek v vrtcu Galjevica, katerega izgradnja je trenutno predvidena šele v letu 2019. V načrtih izpred treh let je bilo v prizidku predvidenih šest novih oddelkov, zatem so število postopno zmanjševali in po zadnjih podatkih naj bi bila le dva. Na MOL pravijo, da bodo po vpisu otrok v vrtce za šolsko leto 2017/2018 ponovno preverili potrebe po novih oddelkih. Koliko bo stala investicija pa bodo lahko na občini ocenili, ko bo sprejeta dokončna odločitev.

Septembra se je začela energetska sanacija enote Marjetica vrtca H. C. Andersen, končana naj bi bila januarja 2017. Na podlagi javnega naročila je bila pogodba za energetsko sanacijo fasadnega in strešnega ovoja tega objekta sklenjena z izvajalci Mlakar Martin, d. o. o., Eclectus, Gradbeništvo Jagoš Kljakič, s. p. in Magg, d. o. o., v višini 213.695 evrov z davkom.

Avgusta pa sta bili končani gradnja igrišča in ureditev parkirišča v enoti Sapramiška vrtca Šentvid, tako da otroci to šolsko leto že uporabljajo prenovljeno igrišče. Vrednost del je bila 195.136 evrov, denar pa so v celoti zagotovili iz ljubljanskega proračuna.

Sicer pa se na MOL pohvalijo, da je po rezultatih raziskave evropskega statističnega urada Eurostat o zadovoljstvu z življenjem v evropskih mestih za leto 2015 kar 92 odstotkov meščank in meščanov Ljubljane zadovoljnih z življenjem v mestu, Ljubljana pa je po zadovoljstvu s šolami in drugimi izobraževalnimi institucijami zasedla četrto mesto.