MOL se bo izgonila zahtevi za javni natečaj

Občina popravlja nezakonite spremembe OPN za območje nekdanjega parka Resljeva, a na način, ki je bolj naklonjen investitorju.

Objavljeno
08. september 2016 19.27
Trubarjeva 37
Maša Jesenšek, Janez Petkovšek
Maša Jesenšek, Janez Petkovšek

Ljubljana − Svetniki bodo morali na septembrski seji po hitrem postopku popraviti občinski prostorski načrt (OPN) in spremeniti pogoje urejanja prostora za območje v križišču Trubarjeve in Resljeve. S tem bodo popravili lani potrjene spremembe, ki so bile po presoji okoljskega ministrstva nezakonite. A tudi tokrat je mestna uprava izbrala rešitev, ki gre bolj na roko investitorju.

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je junija ugotovilo, da so spremembe OPN, ki se nanašajo na enoto urejanja prostora v križišču Trubarjeve ulice in Resljeve ceste, nezakonite, saj je občina v predlogu OPN potrdila milejše ureditvene pogoje, kot so bili določeni v dopolnjenem in javno razgrnjenem osnutku. Iz predloga je izpadlo, da se mora višina novega objekta ujemati z višino uličnega venca objektov na Trubarjevi (ostalo je le določilo o ujemanju z višino na Resljevi, kjer so objekti višji), da je treba v pritličju urediti javni prehod in da je treba za arhitekturno-urbanistično ureditev razpisati javni natečaj.

Ministrstvo je zapisalo, da so od razgrnjenega osnutka do predloga akta dopustne le spremembe, na podlagi katerih občina možnosti za umestitev posegov v prostor uredi bolj restriktivno, in ugotovilo, da so bile spremembe v primeru Parka Trubarjeva-Resljeva nezakonite in neustavne, ter občino pozvalo, da jih odpravi na prvi seji mestnega sveta. »Menimo, da sta zahtevi po izbiri investitorja z javnim natečajem in zagotovitev javnega prehoda takšna prostorska ureditvena pogoja, ki ju v predlogu OPN ni mogoče kar črtati brez vednosti javnosti,« so zapisali na MOP.

Občina je ministrstvo kasneje na sestanku poskušala prepričati, da so bile spremembe zakonite oziroma da z njimi niso kršili načela obvezne javne razgrnitve in javne obravnave.

A je ministrstvo vztrajalo. V dodatnem dopisu, ki ga je poslalo avgusta, je MOL pojasnilo, naj za odpravo nezakonitosti uporabi kratek postopek sprememb in dopolnitev OPN: s tem lahko »razveljavijo sporne, nezakonite določbe OPN, kot posledico očitne napake pa lahko v istem aktu določite prostorske izvedbene pogoje, kot so bili javno razgrnjeni in javno obravnavani«. Če sporna določila le razveljavijo, pa bodo veljali izvedbeni pogoji iz zadnjega veljavnega OPN, so še pojasnili na MOP.

Na dnevnem redu seje, ki bo zadnji ponedeljek v mesecu, je tako tudi sprememba OPN v točki, ki se nanaša na križišče Resljeve in Trubarjeve. Ob razveljavitvi spornih pogojev pa so se na občini odločili, da ne bodo določili ureditvenih pogojev, kot so bili lani javno razgrnjeni, pač pa da ponovno veljajo pogoji, ki so veljali do sprememb. S tem so se izognili določilu, da mora biti arhitekturno-urbanistična ureditev pridobljena z javnim natečajem, saj stari pogoji določajo le, da se mora višina objekta ujemati z višino obstoječega uličnega venca objektov ob Resljevi in Trubarjevi ter da je treba v pritličju urediti javni prehod.

Nenehni zapleti

Investitor Hiša invest je vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja za odstranitev obstoječega objekta, rekonstrukcijo in spremembo namembnosti objekta Trubarjeva cesta 37 ter gradnjo novega objekta v križišču Trubarjeve in Resljeve ceste na upravno enoto sicer naslovil že novembra. UE Ljubljana je njihovo vlogo najprej zavrnila, a je ministrstvo ugodilo pritožbi investitorja in zadevo vrnilo v ponovno odločanje upravni enoti. Tam so pojasnili, da so postopek prekinili, dokler ne bo pravnomočno zaključen postopek, ki na okrajnem sodišču teče zaradi vzpostavitve etažne lastnine na objektu Trubarjeva 37. Na tak sklep o prekinitvi postopka se je investitor pritožil, a o pritožbi še ni bilo odločeno.

»Škandal nepojmljivih razsežnosti«

MOP je nadzor zakonitosti nad OPN izvedel zaradi prijav civilne iniciative in svetniške skupine SDS. Vodja SDS v mestnem svetu Mirko Brnič Jager meni, da bi morala občina ostati pri prostorskih pogojih, kot so bili v razgrnjenem osnutku OPN, torej vključno z zahtevo po javnem natečaju. Opozarja, da je OPN najpomembnejši prostorski dokument, ki pa ga župan »nerazumno omalovažuje«.

Brnič Jager še pravi, da je primer Parka Trubarjeva-Resljeva le ena od spornih sprememb prostorskega akta: »Čakamo na dokončen odgovor MOP glede spornega sprejema OPN MOL 2015 in nadaljnjo razpravo o enostransko vsiljenih predlogih brez ustreznih odgovorov, kamor spadajo velike teme: cona Nadgorica, kamnolom Sadinja vas, prostorsko-prometni koncept Ikee, poplavna varnost, infrastrukturni projekti, vodovarstvena, naravovarstvena in kmetijska območja, kršitve pravic stanovalcev v stanovanjskih naseljih ...«

Rušenje še negotovo

Propadajočo hišo na Trubarjevi 37, ki je po besedah njenega lastnika oziroma direktorja podjetja Hiša invest Jovana Mićića že 25 let predvidena za rušenje, bodo morda kmalu le odstranili. Inšpekcija je namreč pred dnevi zaslišala statika, izdelovalca elaborata o statični varnosti hiše, in naložila izdelavo projekta za izvedbo ukrepov za zavarovanje ljudi, živali in premoženja zaradi padajočih opek in strešne kritine. Nato bo hišo kot nevarno gradnjo treba še porušiti. Čeprav je načrt rušitve natančno opredeljen v dokumentaciji za pridobitev gradbenega dovoljenja, ki na njenem mestu predvideva hostel, bodo to lahko storili šele, ko bodo inšpektorju predložili natančen opis rušenja in zaščite okolice.

Lastnik pravi, da bodo najverjetneje najprej odstranili severni del objekta, ki je prazen in je že delno podrt in kot tak najbolj nevaren za okolico (ob zunanji fasadi se občasno zbirajo tudi odvisniki). Večja težava pa je z delom hiše, ki ima fasado ob Trubarjevi cesti. V njej namreč še vedno prebiva nekdanji mestni najemnik Ciril Gartner s sinom, ki mu je občina, tako pravi Mićić, zaradi neplačevanja najemnine že pred časom odpovedala najemno razmerje, nikoli pa ni izpeljala prisilne izvršbe oziroma deložacije iz stanovanja. Ker ga še vedno zaseda in iz njega noče, od njega kot novega lastnika hiše pa zahteva 100.000 evrov denarne odškodnine v zameno za izselitev, bo ta del hiše ostal nedotaknjen.

Direktor Hiše Investa meni, da bi lahko del nevarnega objekta odstranili v dveh tednih, za zasedeni del pa si ne upa napovedati datuma rušenja. Na njem so namestili lovilne odre in postavili opozorilne table. V neposredni bližini je namreč Hiša ekperimentov, ki jo pogosto obiskujejo otroci, ob zaščitni ograji bodočega gradbišča pa gostinski vrt.

Stanovalčeva izpoved

Ciril Gartner, ki zaseda 70 kvadratnih metrov veliko podstrešno stanovanje, nam je povedal, da bivališča, v katero je v preteklih desetletjih vložil veliko denarja, ne bo zapustil prostovoljno. Meni, da je upravičen do nadomestnega stanovanja, saj ima za vse preureditve tako gradbeno dovoljenje kot lokacijska dovoljenja in da sta tako on kot Hiša invest pravzaprav žrtvi občine, kar da se bo izkazalo tudi na sodišču, kjer bo potekala zapletena pravda med vsemi tremi akterji. Ugotavljalo se bo, kako je vsak od njih prišel do lastninske pravice na posameznih parcelah in posameznih ter skupnih delih stavbe, v kateri je nekdaj živelo sedem družin, zdaj pa le še ena. Ali bo najkrajšo potegnil zadnji stanovalec, ki je tudi invalid, ni mogoče napovedati, je pa dejstvo, da je izpraznjeni del objekta v popolnem razsulu z udrto streho in odpadlimi nosilnimi lesenimi tramovi, podstrešno stanovanje pa je kljub nekaterim stanskim razpokam v solidnem stanju.