Na cesti bo spet polno šolarjev

V ljubljanskih javnih in zasebnih šolah bo skupaj 3030 prvošolčkov. Poziv k strpni vožnji, da bodo poti v šole in vrtce čim varnejše.

Objavljeno
30. avgust 2017 18.43
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Na jutrišnji prvi šolski dan bo šolske klopi ljubljanskih javnih osnovnih šol napolnilo 23.500 učencev, med njimi bo 2906 prvošolčkov. Ceste bodo spet polne otrok, zato na MOL voznike pozivajo k strpni vožnji, da bodo poti v šole in vrtce čim varnejše.

V ljubljanskih javnih osnovnih šolah bo 767 učencev več kot v preteklem šolskem letu, od teh jih bo 702 več v javnih in 65 več v štirih zasebnih osnovnih šolah, v katere je letos vpisanih 1028 učencev. Povprečno število učencev v oddelku pa se bo v primerjavi s preteklim letom povečalo z 22,37 na 22,42.

Za 3685 učencev več kot pred devetimi leti

V javnih in zasebnih šolah bo skupaj 3030 prvošolčkov, v zasebnih 124, kar je skupaj za 68 manj kot v preteklem šolskem letu. V oddelku bo v povprečju 22,88 prvošolčkov. Kljub temu pa se ljubljanske osnovne šole polnijo, saj šibkejše generacije devetošolcev, teh je letos 2215, odhajajo v srednje šole, pravi vodja mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Marija Fabčič. V šolah je za 3685 učencev več kot pred devetimi leti, ko jih je bilo vpisanih 19.815. Kot je dejala, številčnejše generacije še prihajajo in temu bodo tudi prilagodili investicijski plan.

Med letošnjimi večjimi investicijami na šolah izpostavlja gradnjo telovadnice na OŠ Maksa Pečarja v Črnučah za potrebe šole in četrtne skupnosti z zunanjo ureditvijo in parkiriščem. Na OŠ Zadobrova poteka rekonstrukcija za pridobitev štirih novih učilnic. Na OŠ Kašelj bodo manjkajoče prostore zagotovili s preureditvijo prostorov na šoli gostujoče enote Vrtca Pedenjped v nove učilnice. Na OŠ Sostro poteka širitev jedilnice in delna ureditev kuhinje, na OŠ Vižmarje Brod pa rušitev in izgradnja nove telovadnice. Na OŠ Majde Vrhovnih urejajo kuhinjo, jedilnico in avlo.

V vrtcih še dve veliki investiciji

V ljubljanske javne vrtce so do konca avgusta  na novo vpisali 3466 otrok, kar je veliko več kot v preteklih treh letih, je povedala Fabčičeva. Med njimi je 2901 otrok, mlajših od treh let in 565 starejših. V javnih vrtcih bo tako v tem šolskem letu vključenih 13.529 otrok. V preteklem šolskem letu je bilo v ljubljanske vrtce vključenih 91 odstotkov otrok, po zadnjih podatkih Sursa za leto 2015/16 pa je bilo v Sloveniji v vrtcu v povprečju 78 odstotkov otrok. Ob tem je zanimivo, da se je v zadnjih devetih letih v Ljubljani izjemno povečalo število zasebnih vrtcev; še leta 2006 jih je bilo samo pet, v njih pa je bilo vpisanih 130 otrok iz MOL, zdaj pa jih je že 26, s 750 vpisanimi otroki iz MOL.

Na centralnem čakalnem seznamu (CČS) za šolsko leto 2017/18 je konec avgusta še 255 otrok prvega starostnega obdobja, med njimi je 64 takih, ki imajo skupaj s starši stalno prebivališče v MOL in izpolnjujejo pogoj stalnosti bivanja. Od teh bi se jih 15 vpisalo v katerikoli vrtec, vendar za vpis v vrtec niso dovolj stari, rojeni so novembra in decembra lani ter letos, ali pa čakajo na točno določen vrtec. Za 18 otrok pa so starši prejeli ponudbo za podpis pogodbe, vendar so jo zavrnili. Na MOL ocenjujejo, da bodo vsi ljubljanski otroci s stalnim prebivališčem vsaj enega od staršev v MOL, ne glede na stalnost, ki bodo dovolj stari, dobili javni vrtec, razen če želijo točno določenega ali imajo celo izbrano enoto.

V vrtcih so od leta 2006 na novo zgradili 93 oddelkov. Trenutno izvajajo dve veliki investiciji, in sicer v vrtec Pedenjped, enoto v Zgornjem Kašlju z 8 oddelki, za katerega so tudi prejeli sofinanciranje Eko sklada in ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ter preureditev dislocirane enote OŠ Oskarja Kovačiča na Galjevici 52 v trioddelčno enoto Vrtca Galjevica. S tema dvema investicijama končujejo obdobje povečevanja oddelkov v vrtcih, je poudarila Fabčičeva. V okviru javno-zasebnega partnerstva za energetsko prenovo javnih stavb v lasti MOL izvajajo ukrepe za doseganje energetske učinkovitosti na več vrtcih in šolah.

Varna pot v šolo in preverjanje hitrosti

Kot vsako leto bodo za varnost otrok v prometu skrbeli mestni redarji in policisti, v sodelovanju z Javno agencijo RS za varnost prometa, predstavniki zavoda Varna pot in Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MOL, ki bodo učencem prvih in drugih razredov zagotovili rumene rutice, kresničke in odsevne trakove, s katerimi so otroci na cesti bolj opazni. Mestni redarji bodo preverjali hitrost na 15 lokacijah: na Celovški cesti 330, v Črni vasi 43, v Derčevi ulici 1, na Dolenjski cesti 242, Dunajski cesti 392, Jamovi cesti 46, Jarški cesti 55, na Levstikovem trgu 3, v Neubergerjevi ulici 7, na Prulah 13, na Regentovi cesti 18, v Samovi ulici 19, Streliški ulici 25, na Zadobrovški cesti 1 in v Zemljemerski ulici 12.

V akciji Varna pot v šolo, ki bo potekala od 1. do 8. septembra, bo sodelovalo 51 uniformiranih članov Združenja šoferjev in avtomehanikov Dolomiti, LPP in Logističnega centra, 100 policistov ljubljanske policijske uprave, 4 mestni redarji in pet stalnih šolskih prometnih služb. Celo leto pa bo stalna šolska prometna služba s pomočjo prostovoljcev in starih staršev organizirana na črnuški osnovni šoli Maksa Pečarja in na Waldorfski šoli. Javna agencija za varnost prometa letos pripravlja tudi zbirno spletno platformo šolskih poti, ki bo v enotni bazi zbirala načrte šolskih poti in prikaze v slovenskih občinah in posameznih šolah.