Na Rakovi jelši največji vrtičkarski projekt doslej

Južno od obvoznice bodo uredili 442 vrtičkov, ki bodo spominjali na barjanske njive. Nared bodo prihodnjo pomlad.

Objavljeno
17. avgust 2015 16.49
Mestni park Rakova Jelša Ljubljana 13.8. 2015 [park,mesto,narava]
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Predvidoma konec septembra bo občina na južnem območju Rakove jelše začela urejati vrtičke. Še prej bodo lastniki, ki imajo tam na mestni zemlji zdaj nelegalne vrtičke z lopami, morali te odstraniti.

Občina je že objavila poziv uporabnikom vrtičkov ob Poti na Rakovo jelšo, naj do 20. septembra odstranijo barake, vrtne ute, lope za shranjevanje orodja in drugo vrtno opremo ter gradbene in druge odpadke. Gre za območje južno od obvoznice, med lani urejenim mestnim parkom in Potjo na Rakovo jelšo, kjer so bili vrtički nelegalno postavljeni na mestnih zemljiščih. »V nasprotnem primeru jih bomo morali odstraniti na stroške lastnikov,« so zapisali na MOL.

Ob vrtičkih tudi sadovnjaki

Vrtičkarji bodo tako morali predčasno končati vrtičkarsko sezono, bodo pa po napovedih občine že spomladi lahko začeli novo, in sicer na mestnih tipskih vrtičkih, ki jih bo občina oddajala v najem. Ti bodo urejeni na 1,3 hektara mestne zemlje vzhodno od parka Rakova jelša, kjer zdaj razpršeno ležijo posamezni vrtički z lopami, celotno območje pa je dodobra zaraščeno. Tudi park, ki so ga na občini za dobrih 200 tisočakov uredili lani, je, kot kaže, bolj poredko vzdrževan in tako ponekod precej zaraščen, smo opazili ob našem obisku.

Kot so povedali na mestnem oddelku za varstvo okolja, bodo uredili 442 vrtičkov, velikih od 25 do 75 kvadratnih metrov. »Ograjeni bodo s skupno nizko ograjo in vrbovo živo mejo. Posamezen vrtiček bo del dolgih vrtov, ki spominjajo na barjanske njive. Vrtičke bodo prečile premostitve in kompostniki, ki bodo omejevali prostor posameznega vrtička. Med posameznimi sklopi bodo oblikovani sadovnjaki, ki bodo delovali kot presledek v prostoru vrtičkov,« so pojasnili na mestnem oddelku, kjer napovedujejo, da bodo dela predvidoma končana januarja in da bodo vrtički lahko oddani za naslednjo vrtičkarsko sezono.

Uporabniki, ki morajo zdajšnje nelegalne vrtičke odstraniti (gre za vrtičke na parcelnih številkah 1080/63, 1080/64, 1080/46, 1080/47, 1080/48, 1080/49 in 1080/51 v katastrski občini Trnovsko predmestje), in drugi zainteresirani stanovalci s tega območja se za več informacij o najemu vrtičkov lahko obrnejo na oddelek za varstvo okolja na telefonsko številko 01/306-43-00 ali po elektronski pošti na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Ponudbe za milijon evrov

Po obsežnih akcijah odstranjevanja vrtičkov pred leti gre za največjo mestno vrtičkarsko investicijo doslej. Leta 2010 je MOL v Dravljah uredila 47 tipskih vrtičkov, 14 pa v Štepanji vasi. Nato je urejanje tipskih vrtičkov zamrlo, do lani, ko so jih nasproti Glinškove ploščadi uredili 50.

Na občini še niso hoteli razkriti, koliko sredstev so predvideli za urejanje vrtičkov na Rakovi jelši, Okvirna vrednost projekta je postala nekoliko bolj jasna po včerajšnjem odpiranju ponudb za ureditev druge faze tamkajšnjega parka. Na razpis so se prijavili trije ponudniki. Najcenejšo ponudbo je oddalo podjetje Trgograd v partnerstvu z Javno razsvetljavo, ki bi razpisana dela izvedlo za 915 tisoč evrov. Le nekoliko dražja je bila ponudba podjetja Makro 5 Gradnje, tretja, podjetja Lavaco, pa je že presegala milijon evrov. Denar bodo zagotovili iz proračunskega sklada za odpravo posledic obremenitve okolja, so napovedali na občini.

Glede na to, da so na občini ob akcijah odstranjevanja nelegalnih vrtičkov obljubljali, da bodo tipske vrtičke uredili v vseh četrtnih skupnostih, nas je zanimalo, kje v prihodnjih dveh letih še načrtujejo podobne investicije za ureditev mestnih vrtičkov in kakšen je časovni načrt.

Kako v prihodnje

Jasnega odgovora nismo dobili, na oddelku za ravnanje z nepremičninami so zapisali le: »Dinamika urejanja vrtičkov za oddajo v vseh četrtnih skupnostih je odvisna tudi od interesa občanov za ureditev neurejenih območij. Vrtičkarska območja, ki smo jih do sedaj uredili, pokrivajo potrebe četrtnih skupnosti Dravlje, Posavje in Golovec, v okviru mednarodnega projekta Green Surge pa v letu 2016 načrtujemo ureditev v četrtni skupnosti Rudnik. Hkrati sodelujemo z lastniki zemljišč, primernih za vrtičkarstvo, ki oddajajo svoja zemljišča v četrtnih skupnostih Šiška, Šentvid, Sostro, Jarše in Rudnik.«