Namesto dveh stolpnic zelena oaza sredi mesta

Oživitev Stare tržnice Šiška: Sprva bodo ekološki tržnici namenjeni petki in sobote, drugi dnevi pa lokalnim ponudnikom pridelkov.

Objavljeno
22. marec 2013 16.06
Posodobljeno
23. marec 2013 05.00
Obnova tržnice Šiška.V Ljubljani.22.3.2013
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Več let zapuščena Stara tržnica Šiška ob Celovški blizu Drenikove ulice, kjer je nekoč gradbeno podjetje želelo zgraditi stolpnici, je spet oživela. Ekološki tržnici bodo sprva namenjeni petki in sobote, drugi dnevi pa lokalnim ponudnikom. Želijo jo spremeniti v »zeleno oazo sredi mesta«.

Stara tržnica Šiška in Ekološko društvo Porevit sta pričela s skupnim projektom, imenovanim Eco Green Village Slovenia – Na vasi. Jure Peternel iz Ekološkega društva Porevit pravi, da poskušajo ustvariti primer dobre prakse trajnostnega načina življenja v mestih. Prvo leto bodo poskrbeli za osnovno infrastrukturo, pozneje pa tudi za nadgradnjo. Projekt financirajo s prostovoljnim delom članov društva in podporo Stare tržnice Šiška. Pri izvedbi programa pa sodelujejo z drugimi društvi in posamezniki, katerih aktivnosti tematsko ustrezajo projektu. Obratovalni čas nameravajo podaljšati do večernih ur in tako prebivalcem omogočiti nakupe in sproščanje tudi po službi.

Domača ponudba

Trenutno so na tržnici v objektu, imenovanem Na vasi, gostilna, v kateri bodo ponujali do 25 vrst slovenskih jedi, vsak dan po tri, ponudba rib in mesa z žara. Vinoteka ponuja 150 slovenskih vin, tam je tudi eko trgovina s siri devetih slovenskih sirarjev, bar, ki so ga ohranili od prej in ga nekoliko poživili, mesnica in ribarnica, čistilnica, prodajalna sadja in zelenjave, prodajalna izdelkov ročnih spretnosti, pekarna in ponudba kmetijskih izdelkov. Nameščen je tudi mlekomat, napolnjen z mlekom iz okolice Šmarne gore. Tržnica ima tudi parkirišče z več kot 100 parkirnimi mesti, kjer je parkiranje prve pol ure brezplačno. Obljubljajo, da bodo kmalu poskrbeli še za uvoz iz Celovške ceste. V prihodnje bodo uredili tudi otroško igrišče.

Ponudba tržnice temelji na ekološko in lokalno pridelani hrani. Organizatorji pa poudarjajo, da bodo pridelovalcem nudili pomoč pri optimizaciji pridelave in tako meščanom ponudili zdravo hrano po dostopnejših cenah. V prihodnje načrtujejo tudi ponudbo eko-partnerskega zabojčka in dostave na dom.

Napovedujejo pestro tematsko dogajanje in ekološko osveščanje, tržnico pa nameravajo urejati z recikliranimi materiali ter poskrbeti za sonaravno trajnostno ozelenitev. Celosten koncept sloni na principih in etiki permakulture – ta temelji na skrbi za okolje, za ljudi ter za pravično delitev dobrin. Cilj projekta je ustvariti sonaravno, človeku udobno okolje, ki bo omogočalo sproščanje v naravnem okolju sredi mesta. Tako pa želijo tudi spodbuditi lokalno ekonomijo in samooskrbo, pravi Peternel. Ponudbo še vedno širijo in k sodelovanju vabijo pridelovalce, ki bi radi ponudili svoje izdelke.

Lastnik vseh zemljišč in nepremičnin je podjetje Arbitum, ki je za vodenje projekta, delovanja kompleksa in vsega, kar se dogaja na tržnici, pooblastilo Dušana Borošaka; pri tem pa trenutno aktivno sodeluje tim desetih ljudi. Pravi, da bodo s pomočjo Ekološkega društva Porevit, ki ima na tržnici v dveh lesenih hiškah tudi svoje prostore, poskušali vzpostaviti ekološko tržnico, ki bo temeljila na v Sloveniji pridelani bio hrani, pridelkih in polizdelkih. Trenutno sodelujejo s 65 kmetijami. Vsi najemniki pa se bodo morali obvezati, da bodo spoštovali program in sodelovali v skladu s kakovostjo ter spoštovali odpiralni čas. Za kupce bodo vpeljali tudi tako imenovano kartico zaupanja, s pomočjo katere bodo ponujali tudi popuste.

Idej ne zmanjka

Veliko interesa za sodelovanje so pokazala tudi različna društva, od lovcev, ribičev, kolesarjev, oldtimerjev, do proizvajalcev medu itn. Povezali so se tudi s Turističnim društvom Šiška. V prihodnosti načrtujejo organizacijo dnevnih veselic z živo glasbo in programom, prirejali bodo okrogle mize in delavnice, tudi za učence, dijake in študente ter za druge skupine. Enkrat ali dvakrat na leto nameravajo organizirati tudi menjalnico garderobe, kar pa bo od oblačil ostalo, pa bodo podarili humanitarnim društvom.

Idej ne zmanjka. V nedeljo bodo s slovenskim društvom spačkarjev priredili nekakšen bolšji sejem. Od ponedeljka do sobote bo na tržnici predvelikonočni teden rib s poudarkom na italijanski kuhinji, s katerim želijo opozoriti na obuditev ribarnice s svežimi ribami. Vsako tretjo nedeljo v mesecu pa bodo nadgrajevali otroški bazar.