Namesto novega Šumija bo začasno parkirišče

 Na makadamskem parkirišču bodo do konca leta uredili prostor za 140 vozil.

Objavljeno
05. december 2014 15.37
Gradnja parkirišča ob Slovenski cesti. V Ljubljani 5.12.2014
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Na večjem delu zemljišča, kjer naj bi v prihodnosti stal novi Šumi, bo začasno makadamsko parkirišče za približno 140 avtomobilov. Odprli naj bi ga še pred koncem leta, namenjeno pa bo tako Ljubljančanom kot turistom in obiskovalcem glavnega mesta.

Miha Gostiša
, direktor Šumijevega kvarta, hčerinske družbe skupine KD Group, je za Delo povedal, da so se v podjetju odločili, da bodo svoje prazno zemljišče v neposredni bližini Kongresnega trga oddali v začasni najem. Parkirišče bo urejeno po vzoru tistega na zemljišču bodočega Nuka II v križišču Slovenske in Zoisove ceste, torej v makadamski izvedbi.

Pogodbo o enoletnem najemu z možnostjo podaljšanja, a tudi hitre odpovedi, so podpisali s podjetjem Janez, ki je Ljubljančanom znano tako po proizvodnji svojih parkirnih sistemov kot upravljanju več parkirišč. To bo parkirišče uredilo, torej postavilo zapornice in sistem za pobiranje parkirnine, in skrbelo za upravljanje do preklica pogodbe.

Omenjena poteza ni le posledica dejstva, da načrtovane nove stavbe Šumija še nekaj časa ne bo, temveč tudi tega, da je bilo pred časom ukinjeno zunanje parkirišče na Trgu republike in da v tem delu Ljubljane močno primanjkuje parkirnih prostorov za osebna vozila.

O ceni parkiranja nam Gostiša ni dal natančnega podatka, je pa zatrdil, da bo gotovo usklajena s tistimi v okolici. Na vprašanje, v kateri fazi je projekt novega Šumija, je direktor Šumijevega kvarta odgovoril, da ga razvijajo naprej. To pomeni, da pripravljajo spremembo gradbenega dovoljenja.

Ta je, kot smo poročali julija letos, povezana tudi s spremembami zazidalnega načrta za območje Šumija (takrat so investitorju omogočili zidavo v dveh fazah in nov uvoz v garažne kleti s Slovenske ceste na južnem delu območja). Gostiša je še dodal, da se pogajajo z resnim partnerjem, ki bi jim pomagal izpeljati ta večmilijonski projekt. Kdo je, pa nam ni razkril.