Namesto »zabave za turiste in meščane«

Festival Sanje, ki se začenja danes in je še pred leti zasedal parke, zadnja leta pripravljajo z zelo nizkimi sredstvi.

Objavljeno
17. julij 2013 11.29
bsa_utrip lj
Mo. Z., Delo.si, STA
Mo. Z., Delo.si, STA
Ljubljana - Festival Sanje nocoj ob 19. uri zaseda Kongresni trg z velikim dogodkom #Človek, ki nosi naslov po novemu delu Srečka Kosovela, ki ga je izdala založba Sanje. Dogodek bo zaznamoval nastop 100-članske zasedbe etno glasbenikov iz 20 držav World Histeria Orchestra ter drugih ustvarjalcev, ob 21. uri pa bo sledila povorka po ljubljanskih ulicah.

Na Kongresnem trgu bodo nocoj poleg skupine glasbenikov s Kosovelovo poezijo nastopili pesnica in urednica pri Sanjah Tjaša Koprivec, raper Darko Nikolovski ter prevajalec Kosovela v angleščino in letošnji gost festivala Sanje v Medani David Brooks. Pisana druščina glasbenikov, plesalcev, lutkarjev in pesnikov bo po uradnem programu skupaj z obiskovalci dogodka v povorki krenila po ljubljanskih ulicah.

Po besedah direktorja založbe Sanje Roka Zavrtanika je Festival Sanje v Ljubljani že vrsto let nezaželen, saj mestne oblasti raje kot kakovostne umetniške programe, neodvisno ustvarjalnost in svobodomiselnost podpirajo »zabavo za turiste in meščane«. Festival, ki je pred leti zasedal ljubljanske parke, zadnja leta pripravljajo z zelo nizkimi sredstvi. Po besedah Zavrtanika vrednost festivala znaša tretjino proračuna, ki ga za en festivalski večer porabijo pri Ljubljana festivalu. Tudi zato bo letos Festival Sanje v Ljubljani potekal zgolj en dan, konec avgusta pa se seli pod Krvavec in v Medano.

Festival Sanje pod Krvavcem se v peti izdaji vrača po dveh letih premora. Martin Bolka, vodja festivala, ki bo potekal med 23. avgustom in 1. septembrom, je na nedavni novinarski konferenci povedal, da ga bo zaznamoval predvsem pester glasbeni program, ki ga bodo med drugimi sooblikovali Mi2 v akustični različici, skupina Katalena, Severa in Gal Gjurin, sklenil pa duo Bakalina.

Festival Sanje v Medani pa bo kraški ambient z literaturo in izbranimi vini zasedal med 29. do 31. avgustom. Poleg Brooksa bo glavna zvezda festivala Svetlana Makarovič, ki bo nastopila s solisti Madžarskega nacionalnega ciganskega orkestra Santa. V Medani se bodo sicer po napovedih med drugimi mudili še harfistka Zvezdana Novakovič, pesnica in pisateljica Stanka Hrastelj, letošnji prejemnik kresnika Goran Vojnović ter vsestranski umetnik Matija Solce.

Septembra pri Sanjah napovedujejo tudi nadaljevanje serije literarnih pogovorov, imenovanih Kava za dva, na katere bodo ponovno povabili zanimive goste, ki s svojimi besedami, tako Zavrtanik, »v ljudeh prebujajo iskrice«.