Naskok na nagrado za mesto, prijazno do invalidov

Access city award 2014:  V MOL pravijo, da je napredek pri rešitvah, ki jih javnost morda ne vidi neposredno; drugi del taktilnih oznak v Tivoliju jeseni.

Objavljeno
12. junij 2013 17.51
Slovenija Ljubljana 7.3.2013 Učenec s posebnimi potrebami Ajas Ajeti na OŠ Vič na novem dvigalu posebej prirejenem za invalide Foto Jože Suhadolnik
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Slovensko glavno mesto se bo letos spet potegovalo za access city award, nagrado za dostopnost za osebe z oviranostmi. Čeprav je bilo veliko načrtovanih izboljšav za invalide prenesenih v prihodnje obdobje, pa na občini vseeno menijo, da je Ljubljana zelo napredovala.

Po mnenju vodje mestnega oddelka za zdravje in socialno varstvo Tilke Klančar je napredek občuten pri rešitvah, ki v javnosti morda niso neposredno vidne: »Opazijo in občutijo pa jih osebe z oviranostmi, saj jim lajšajo vključevanje v vsakdanje in javno življenje.«

Četrti natečaj evropske komisije

Tokratni natečaj evropske komisije je že četrti. V izboru za nagrado leta 2012, ko je zmagal Salzburg, se je Ljubljana med 114 prijavljenimi mesti iz 23 držav EU uvrstila v finalno skupino osmih in prejela posebno priznanje za krepitev dostopnosti na področju prometa in z njim povezane infrastrukture. Na lanski izbor se občina ni prijavila. Zmagal je Berlin, med finalisti pa sta bila še Nantes in Stockholm. Posebno priznanje so si zaslužili tudi Pamplona (Španija) za dostopnost grajenega okolja in javnih prostorov, Gdynia (Poljska) za krepitev dostopnosti na področju prometa in z njim povezane infrastrukture, Bilbao (Španija) za izboljšanje dostopnosti informacij in komunikacij z vključevanjem nove tehnologije ter Tallaght (Irska) za izboljšanje objektov v javni rabi in storitev.

Letos še višje

Na tokratni izbor, za access city award 2014, se je občina prijavila. Nagrade najboljšim bodo podelili decembra, prijavljena mesta pa morajo vso dokumentacijo izpolniti in oddati do 10. septembra.

Na MOL so prepričani, da se lahko Ljubljana letos uvrsti še višje kot pred dvema letoma. Na vprašanje, v čem je mesto še posebno napredovalo in na katerem področju bi si lahko prislužilo priznanje letos, Klančarjeva odgovarja, da so med drugim izdelali celovit načrt za ureditev talnih taktilnih oznak za slepe v ožjem mestnem središču in izdali navodila za načrtovanje prometne ureditve v MOL, tudi s taktilnimi potmi za slepe: »V občinskih javnih objektih, na primer v lekarnah, prostorih mestne uprave, športni dvorani Stožice ipd., nameščamo naprave za uporabnike slušnih aparatov. V načrtu je ustanovitev izobraževalnega centra za strokovne delavce v MOL s poudarkom na usposabljanju za poučevanje otrok s posebnimi potrebami in za sodelovanje z njihovimi družinami. V vseh naših javnih zavodih s področja socialnega varstva in zdravja je že bilo izvedeno in je še načrtovano nadaljnje usposabljanje zaposlenih za uporabo slovenskega znakovnega jezika ipd. Po naši oceni so to le nekatere novosti, zaradi katerih bi si Ljubljana letos lahko prislužila posebno priznanje.«

V akcijskem načrtu Ljubljana – občina po meri invalidov je kar nekaj od 86 za pretekli dve leti predvidenih ukrepov prenesenih v naslednje obdobje, med njimi je izvedba nekaterih načrtov za povečanje dostopnosti športnih objektov za ljudi z oviranostmi, denimo sanitarije in klančina v centralnem bifeju pri športni dvorani Kodeljevo, parkirni prostori, rezervirani za invalide, pri stadionu Šiška ter prilagojene sanitarije v Hali Tivoli. Tako je tudi z urejanjem taktilnih oznak za prebivalce z okvarami vida; v novem akcijskem načrtu za prihodnji dve leti je predvideno urejanje teh poti v Tivoliju (junija letos), na Viču (septembra letos) in v Rožni dolini (septembra 2014). Ali bodo letošnji načrti uresničeni?

»Še neizvedeni ukrepi niso bili spregledani«

Klančarjeva pravi, da še neizvedenih ukrepov niso spregledali, temveč so jih vključili v načrt za naslednje obdobje. Na mestnem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet pa pravijo, da so v Tivoliju ob nedavno obnovljenem parkirišču delno uredili tudi taktilne oznake, preostale bodo predvidoma jeseni. Na Viču naj bi dela začeli julija. V Čopovi ulici bodo taktilne oznake urejene sočasno s prenovo tlaka, medtem ko jih bodo na Petkovškovem nabrežju uredili pozneje. Za zagotavljanje dostopnosti invalidov na vozičku pa so lani na celotnem območju občine znižali 154 robnikov; na leto jih v povprečju znižajo od 50 do 70.

Na zavodu Šport Ljubljana poudarjajo, da je od decembra lani v športni dvorani centra Stožice na voljo »audiolock« sistem za uporabnike slušnih aparatov za 19 sprejemnikov; načrtovana indukcijska zanka zaradi velikosti dvorane namreč ne bi bila uporabna. Kot pravijo, so po dva parkirna prostora za invalide zagotovili pri vhodu v športno dvorano Krim (Ob dolenjski železnici 50), pri objektu Družbeni dom (Staničeva ulica 41) in v parku Zalog, pri ledni dvorani, kjer je od marca 2011 na voljo Oaza klub Zalog (na Hladilniški poti 36), ki je v celoti dostopen za gibalno ovirane. Od predlanskim je za vstop v težkoatletsko dvorano Kodeljevo (Poljanska cesta 99) na voljo dvižni stopniščni vzpenjalnik.

Ob napovedanih prireditvah sta pri vhodu na stadion Šiška (Milčinskega ulica 2) zagotovljeni dve enoti mobilnih sanitarij, prilagojeni osebam z oviranostmi; tu so tudi zamenjali avtomatska zapirala na vratih za lažji vstop v garderobe ter z dodatnimi svetili zagotovili več svetlobe na stopniščih.