Naval na brezplačne počitnice

Subvencionirani programi: razgrabljeni so bili v dveh dneh, proste so le še plačljive dejavnosti. Za 13 ponudnikov je namenjenih 109.497 občinskih evrov.

Objavljeno
20. maj 2016 19.44
Slovenija, Ljubljana, 26.03.2012. Sasa LONCAR s skupino otrok med plesno delavnico sodobnega plesa v Pionirskem domu na Vilharjevi v Ljubljani. Foto: Uros HOCEVAR/Delo
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Ljubljanska občina je letos izbrala 13 izvajalcev, ki jim bo sofinancirala programe počitniškega varstva med poletnimi šolskimi počitnicami za otroke od prvega do petega razreda. V njih je 1792 prostih mest. Ta mesec so bili programi razgrabljeni že v dveh dneh.

Prosta mesta pa še imajo v nekaterih plačljivih štiriurnih programih, na tečajih, delavnicah in izletih, ki niso sofinancirani. Izvajalci lahko za sofinancirane programe od staršev zahtevajo doplačilo največ pet evrov na dan, devet je brezplačnih. Prijave zbirajo izvajalci, prednost imajo socialno ogroženi otroci, sicer pa imajo več možnosti tisti, ki se prej prijavijo.

Veliko zanimanje staršev

V ZPM Ljubljana Center ugotavljajo, da je interes staršev za počitniške programe zelo velik, saj nekateri poleti ne morejo računati na varstvo otrok pri babicah in dedkih. Zato jih veliko prijavi svoje otroke tudi v programe, ki so v celoti plačljivi. Potrebovali bi še več subvencioniranih mest. Po njihovem bi to lahko rešili tako, da bi starši v subvencioniranih počitniških programih plačali hrano in vstopnine, tako bi lahko ob istem znesku, ki ga za to nameni ljubljanska občina, vključili še več otrok.

Brezplačni programi

Otrokom morajo ponuditi deveturno varstvo, kosilo in dve malici, od katerih mora biti ena sadna, ter vodo in brezalkoholne napitke, ki so na razpolago otrokom ves čas trajanja programa. Za starše brezplačne programe izvaja Mestna zveza prijateljev mladine Ljubljana od 11. julija do 12. avgusta, ZPM Ljubljana Center in ZPM Ljubljana Šiška od 8. do 26. avgusta, ŠD Šmartno Tacen prvi, tretji in četrti teden v juliju ter zadnja dva tedna v avgustu, Zavod LI CE, Likovni center od 4. do 22 julija ter zadnje tri tedne v avgustu, Socialna akademija prve tri počitniške tedne, ZPM Ljubljana Moste - Polje prvi teden počitnic ter zadnja dva tedna v avgustu, Kulturno umetniško društvo desni žepek pa od 11. julija do 5. avgusta, tako kot tudi zavod Varni internet.

Od dva do pet evrov

Med izbranimi izvajalci so še Športno društvo Aqua s plavalnimi počitnicami, ki bo program izvajalo prvih sedem počitniških tednov, starši pa morajo doplačati pet evrov na dan, za socialno ogrožene je program brezplačen; prav tako tudi v Plesnem klubu Bolero Ljubljana, v katerem bo program vse počitniške dni. Smučarsko društvo Novinar bo program izvajal prva dva tedna in zadnje tri tedne šolskih počitnic, doplačilo pa bo dva evra na dan, za socialno ogrožene pa bo brezplačen. Plesno društvo Libero bo program izvajalo od 4. julija do 5. avgusta ter predzadnji teden počitnic, doplačilo je dva evra na dan.

Na javni razpis, preko katerega mestni oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje sofinancira programe nevladnih organizacij, je sicer prispelo 26 vlog za programe poletnega počitniškega varstva; eden je vlogo oddal prepozno, devet jih ni izpolnjevalo osnovnih pogojev trije pa ne posebnih. Lani je občina sofinancirala počitniške programe za 1080 otrok 12 izvajalcem, ki so skupaj prejeli 100.360 evrov. Letos pa bo 13 izbranih izvajalcev prejelo skupaj 109.497 evrov, sredstva za to pa se zadnja leta zvišujejo.

Število otrok omejeno na 28

Kot pravi vodja mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Marija Fabčič, so lani sofinancirali 49 tednov programa poletnega počitniškega varstva, pri čemer število udeležencev pri posameznem izvajalcu ni bilo omejeno. Letos sofinancirajo 64 tednov, vendar so število otrok v posameznem programu omejili na 28 na dan in tako upoštevali vzgojno-izobraževalne normative. Zaprošena vrednost občinskega sofinanciranja ne sme presegati 80 odstotkov vrednosti posameznega programa počitniškega varstva. Vlagatelji morajo za program zagotoviti najmanj petino lastnih sredstev. Zaprošena vrednost sofinanciranja ne sme presegati 12 evrov na udeleženca programa na dan. Ob tem najvišja zaprošena vrednost v času poletnih počitnic ne sme presegati 1800 evrov za teden deveturnega programa varstva.

Še prosta mesta v Pionirskem domu in Mali ulici

MOL sofinancira programe počitniškega varstva tudi dvema javnima zavodoma, sofinanciranje pa je vključeno v letno pogodbo o financiranju; za programe obeh zavodov morajo starši doplačati 16 evrov na dan. V Pionirskem domu, Centru za kulturo mladih, so zneske počitniških šol zaradi občinskega sofinanciranja znižali za polovico, pri tem pa se usklajujejo z mestnim oddelkom za kulturo. Letos so za vse počitniške šole skupaj, poletne, jesenske in zimske, prejeli 15.000 evrov, sredstva pa enakomerno razdelijo glede na število razpisanih programov v posameznih počitniških šolah. Letos poleti so razpisali 180 mest (v vseh počitniških šolah skupaj jih bo 300). V ceno so poleg treh obrokov vključeni kulturno-umetniški in jezikovno-kulturni program ter dovoljšnje število zunanjih in notranjih mentorjev. Programih se hitro polnijo, vendar so v vseh, razen pri mladih raziskovalcih, še prosta mesta. Za tedenski program starši plačajo 70 evrov.

Tudi vrtnarjenje

V javnem zavodu Mala ulica so letos razpisali 440 mest za tedensko poletno varstvo, ki ga bodo izvajali na treh različnih lokacijah: v družinskem centru Mala ulica, zelene počitnice v gozdu na Rožniku ter na gradbišču na Resljevi, kjer bodo vrtnarili, je povedala direktorica Eva Strmljan Kreslin. Programe sicer ponujajo tudi med zimskimi, jesenskimi in novoletnimi počitnicami. Poudarjajo, da ne gre le za počitniško varstvo, ampak ponujajo bogat in kakovosten program, v ceno so poleg treh obrokov všteti tudi ekskurzije, vstopnine in material za delo. Letos so takoj napolnili drugi in zadnji teden počitnic, vmes pa so termini še prosti. Do 1. junija bodo sprejemali samo ljubljanske otroke, nato pa tudi otroke iz drugih občin.