Naval na najemniška stanovanja v prestolnici

Potrebe po najemniških stanovanjih so med občinami največje v Ljubljani, kaže analiza ministrstva.

Objavljeno
02. februar 2018 21.21
Stanovanjska soseska Zeleni gaj na Vrhovcih v Ljubljani, Slovenija 28.oktobra 2016. [stanovanjski bloki,stanovanja,naselja,nepremičnine,zelenice,drevesa,bajerji]
Manja Pušnik
Manja Pušnik
Ljubljana – Iz raziskave republiškega stanovanjskega sklada je razvidno, da v Ljubljani primanjkuje 4200 najemniških stanovanj. Na mestnem stanovanjskem skladu temu sicer pritrjujejo, a dodajajo, da gre za grobo oceno. »V prestolnici trenutno potrebujemo 375 najemniških stanovanj,« menijo na stanovanjskem skladu MOL.

Kako veliko je povpraševanje po najemniških stanovanjih v Ljubljani, kaže podatek, da se je na nedavni razpis republiškega stanovanjskega sklada za 102 stanovanji v Zelenem gaju s stroškovno najemnino prijavilo 222 prosilcev. Najemniki se bodo v stanovanja v Ježkovi ulici vselili že ta mesec, stroškovna najemnina zanje pa je 6,5 evra za kvadratni meter. To pomeni, da je treba za 60 kvadratnih metrov veliko stanovanje v Zelenem gaju odšteti 390 evrov najemnine. V primerjavi s tržnimi najemninami v prestolnici to ni malo, saj je najemnina za enako veliko stanovanje okoli 500 evrov.

Zakaj so torej najemna stanovanja s stroškovno najemnino tako zanimiva? Na republiškem stanovanjskem skladu odgovarjajo: »Gre za stroškovno ugoden najem, ki najemnikom zagotavlja bivanje za nedoločen čas, omogočamo pa jim različno trajanje najema in nemoteno uporabo. Poleg tega niso izpostavljeni tveganju samovoljnih ukrepov najemodajalca na razmeroma neurejenem prostem najemnem trgu.« Odkup stanovanja v skladu s trenutno veljavno zakonodajo ni predviden.

Koliko stanovanj premalo?

Republiški stanovanjski sklad je od novembra 2016 do lanskega februarja izvedel anketo o potrebah po neprofitnih stanovanjih po slovenskih občinah. »Iz odgovora javnega stanovanjskega sklada MOL izhaja, da prestolnica potrebuje 4200 najemnih stanovanj,« pravijo na republiškem skladu, ki ga vodi Črtomir Remec. Podatek je pravilen, pritrjujejo na ljubljanskem skladu, saj je bil objavljen tudi v stanovanjskem programu MOL za leti 2017 in 2018. Vendar gre po njihovem mnenju za grobo oceno. »Izkušnje s posameznih javnih razpisov namreč kažejo, da vsi, ki potrebujejo stanovanje, glede na pomanjkanje stanovanj in majhen uspeh prosilcev niti ne kandidirajo na vseh razpisih. Trenutno potrebujemo 375 stanovanj za rešitev prosilcev, ki so se na že končanih javnih razpisih uvrstili tako visoko, da jim bo zagotovljeno stanovanje,« pojasnjujejo na ljubljanskem skladu, ki ga vodi Sašo Rink.

Razlika med najemnimi stanovanji s stroškovno najemnino republiškega sklada in neprofitnimi stanovanji ljubljanskega sklada je v višini najemnine. Za neprofitna stanovanja je ta administrativno določena in se ni spreminjala že od leta 2003. Zato je tudi bistveno nižja od stroškovne najemnine, ki jo za svoja stanovanja določa republiški sklad. Za najemno stanovanje s 60 kvadratnimi metri je denimo mesečna neprofitna najemnina okoli 230 evrov (oziroma 3,86 evra za kvadratni meter), medtem ko je republiški sklad za enako veliko stanovanje v Zelenem gaju naračunal 390 evrov stroškovne najemnine (oziroma 6,5 evra za kvadratni meter).

Vsako leto vsaj sto stanovanj

Letos bodo v prestolnici začeli graditi veliko stanovanjsko sosesko Novo Brdo, kjer bo do leta 2020 na voljo 672 najemnih stanovanj. Od tega bo republiški sklad zgradil 498 stanovanj s stroškovno najemnino, 174 pa jih bo v lasti mestnega sklada. Končna cena za kvadratni meter bo znana šele, ko bodo znani vsi investicijski in izvedbeni stroški projekta, pravijo na republiškem skladu.

Na občinskem stanovanjskem skladu navajajo, da bodo marca na Zarnikovi 4 začeli graditi in prenavljati 18 stanovanjskih enot, v Pečinski ulici v Polju se bo začela gradnja šestih stanovanj, maja bo zgrajenih 38 stanovanj v Zalogu, v Polju pa je v gradnji 64 stanovanjskih enot, od tega 56 stanovanj. »Koliko najemnih stanovanj bo letos na voljo, ni mogoče oceniti, glede na dosedanjo prakso pa gre za sto do dvesto stanovanj na letni ravni,« še pravijo na ljubljanskem stanovanjskem skladu.