Nekoč v Ljubljani: Dukičevi bloki

Tu so po vojni praviloma živeli ugledni in zaslužni funkcionarji, visoki policisti, sodniki, diplomati in direktorji.

Objavljeno
12. marec 2015 12.53
Martin Rotovnik
Martin Rotovnik

Ljubljana - Zadnje dni se veliko govori o leta 1935 zgrajenih Dukičevih blokih, saj je konec februarja odpadel kos kipa, ki stoji na fasadi enega izmed blokov.

Medtem ko lastniki, stanovalci in restavratorji iščejo najbolj optimalno rešitev nastale situacije, si poglejmo nekaj kratkih dejstev in starih fotografij.

Prestižne stanovanjske bloke, v katerih so po vojni praviloma živeli ugledni in zaslužni funkcionarji, visoki policisti, sodniki, diplomati in direktorji, je zgradil pokojninski sklad Trboveljske premogokopne družbe.

Načrte je narisal arhitekt Jože Sivec. Ime pa so dobili po gradbincu, ki je bloke zidal, Leu Dukiću. Ta je s svojim podjetjem postavil temelje poznejšega Gradisa.

Foto: Vekoslav Kramarič

 

Predstavljajo prvi ljubljanski primer prostostoječih blokov, ki so po načelih v svetu uveljavljajočega se modernizma nadomestili klasično obodno zazidavo.

Trije bloki, ki jih je arhitekt Jože Sivec zasnoval v duhu zgodnjega funkcionalizma, so razporejeni ob robovih stavbnega otoka s parkom v notranjosti. V oblikovanju stavbnih teles in fasad se odzivajo na svojo lego - ulico, vogal, dvorišče in park.

Foto: Arhiv Martina Rotovnika

 

Enaki arhitekturni elementi na fasadah - balkoni, lože, zamiki in plastike - varirajo glede na lego posamezne stavbe. Polkrožni pomoli z razglednimi okni stavbe se mehko zaključujejo proti parku.

Naj si bo zaključek zgodbe o prenovi bloka grenak ali sladek, Dukičevi bloki ostajajo eden lepših primerkov večstanovanskih stavb v naši prestolnici.