Nekoč v Ljubljani: Tromostovje

Leseni stari most, ki je povezoval Mestni trg z levim bregom, je prvič omenjen v listini iz leta 1280.

Objavljeno
21. januar 2015 12.02
Martin Rotovnik
Martin Rotovnik

Most čez Ljubljanico je bil od nekdaj eden ključnih v regiji, saj je povezoval številne trgovske poti. Leseni stari most, ki je povezoval Mestni trg z levim bregom, je prvič omenjen v listini iz leta 1280 in je po antiki prvi na območju glavnega mesta postavljeni most.

Leta 1657 je leseni most na tem mestu pogorel, zato so ga nadomestili  z novim, prav tako lesenim. Na njem so imeli trgovci barake. Most je pred nesrečami takrat ščitil križ, ki so ga konec 18. stoletja odstranili.

Zaradi nestabilnosti in nevarnosti pred zrušitijo so leseni most leta 1842 porušili in zgradili kamniti Špitalski most, ki ga je projektiral arhitekt Giovanni Picco. Most je bil poimenovan po takrat aktualnem nadvojvodi Francu Karlu.

Petdeset let po postavitvi kamnitega mostu je Ljubljano prizadel močan potres, ki ga je most brez poškodb prestal. Kljub temu so zaradi premajhne kapacitete mostu in zaradi velike denarne pomoči, ki jo je Ljubljana prejela za obnovo mesta po potresu, mestni veljaki leta 1908 objavili razpis za železobetonsko konstrukcijo, ki bi zamenjala obstoječi most. Gradnjo je preprečila prva svetovna vojna in nedokončana dela pri regulaciji Ljubljanice.

Tromostovje, kot danes pravimo sklopu treh mostov čez Ljubljanico, je začelo rasti kot zamisel arhitekta Jožeta Plečnika leta 1929. Takrat je začel urejati ta del Ljubljane.

Plečnik ni imel lahkega dela, saj je moral povezati promet iz Wolfove, Čopove, Miklošičeve, Trubarjeve in Petkovškovega nabrežja na drugo stran Ljubljanice. Most je moral biti dovolj širok in je moral omogočati prevoz tramvajem, avtomobilom in pešcem.

Plečnik je nalogo več kot odlično opravil in tako je leta 1932 luč sveta ugledalo Tromostovje.