Nov kapital za zastala projekta v središču Ljubljane

Zlatarna Celje bi gradila drugi del Severnih mestnih vrat na Bavarskem dvoru, Milan Mandarić pa Dalmatinko.

Objavljeno
21. december 2016 17.35
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek

Ljubljana – Vzhodni del bodočih Severnih mestnih vrat na Bavarskem dvoru ima novega lastnika. Zemljišče, kjer je že leta ob stavbi Telekoma in Pošte parkirišče, je od Immorenta konec novembra kupila Zlatarna Celje, ki je postala tudi stoodstotna lastnica družb Immorent severna vrata in Immorent razvoj projektov.

Jure Cekuta iz Zlatarne Celje je sporočil, da so v projektu Severna vrata »po uspešno realiziranem projektu Radisson Blu Plaza hotel Ljubljana videli novo poslovno priložnost in izziv, hkrati so priložnosti za nakup zemljišča na takšni lokaciji (oziroma kvalitetnega in razvitega projekta, ki ima povrhu še gradbeno dovoljenje) redkost«. O podrobnostih – kaj nameravajo graditi in kdaj se bo gradnja začela – pa v podjetju za zdaj ne dajejo informacij.

Župan Zoran Janković (direktor in večinski lastnik Zlatarne Celje Bojan Albreht je tudi svetnik na županovi listi) je ta teden sicer dejal, da bo novi kupec verjetno gradil hotel. Hotel višje kategorije, Intercontinental, sicer že raste na drugi, zahodni strani Severnih vrat, odprli naj bi ga prihodnje leto.

Prav veliko časa za premislek in zagon projekta novi investitor ne bo imel (pri financiranju investicije bo, kot kaže, sodelovala družba za lizing, financiranje in trgovino BKS Leasing, ki se bo v zemljiško knjigo vpisala kot lastnica zemljišča), saj se gradbeno dovoljenje izteče decembra prihodnje leto, podaljšanje pa ni več mogoče. Immorent je načrtoval gradnjo 21-nadstropne stolpnice, v kateri bi prevladovali poslovni prostori.

Novega investitorja pa dobiva tudi nasedli projekt Dalmatinka v Dalmatinovi ulici. Nedokončani poslovno-stanovanjski objekt je nedavno v stečaju družbe Hiša 8 za 4,74 milijona evrov kupil poslovnež Milan Mandarić, sicer predsednik NK Olimpija, oziroma njegova družba MM Investicije. Sodišče je že dalo soglasje k prodaji, je poročala STA.