Nova sezona bralnih dogodivščin na prostem

Knjižnica pod krošnjami: »Knjiga v naravi je pozabljeno zadovoljstvo«

Objavljeno
27. maj 2015 17.12
Avtorica Tina Popovič knjižnice pod krošnjami. V Ljubljani 17.7.2014
Mo. Z., Ljubljana
Mo. Z., Ljubljana
Ljubljana – V dobrem desetletju brezplačnega branja na prostem je Knjižnica pod krošnjami postala eden bolj priljubljenih projektov pri širjenju bralne kulture. V svojem enajstem letu bo gostovala že v devetih slovenskih mestih in na avstrijskem Koroškem. V Ljubljani bo čez poletje na voljo osem bralnih otrokov, Vodnikova domačija pa bo prva stalna, zimsko-letna lokacija.

»Iz preproste ideje o spoju branja in uživanja se je Knjižnica pod krošnjami razvila v prepoznavno in dobro obiskano parado branja, ustvarjanja in druženja,« ugotavljajo pri zavodu Divja misel, ki stoji za krošnjami, njegova vodja Tina Popovič pa je idejna avtorica knjižnice. Kot pravijo, je projekt, ki se je razširil v številna mesta in kraje zunaj Ljubljane, ostal zvest osnovnemu izhodišču, da v sodelovanju z založbami, prostovoljci, partnerji in podporniki zagotavlja brezplačno branje, listanje in uživanje pod drevesi. Med izbranimi knjigami, časopisi in revijami so na bralnih otokih zastopane vse zvrsti in mnogi formati.

Letošnjo sezono bodo v glavnem mestu odprli v soboto ob 17. uri v parku Tivoli in se bo nadaljevala v poletnih mesecih na različnih lokacijah. Teh je letos v Ljubljani že osem – poleg Tivolija še Trnovska plaža, Ljubljanski grad, park Zvezda, družinski center Mala ulica, kulturni center Tobačna 001, bralni otok za otroke Viških vrtcev, enota Jamova in Vodnikova domačija v Šiški. Zadnja pomeni tudi prvo stalno postavitev, ki bo zaradi košatih krošenj kostanjev uradovala ne glede na vreme, dan ali mesec.

V najbolj znano enoto pod ljubljanskimi krošnjami, pri tivolskem parku, ki jo obišče celo dvesto ljudi na dan, se bodo bralci tudi letos lahko umaknili, če bo slabo vreme, prav tako bodo tam na voljo elektronske knjige. Uvod v dogodke na Trnovski plaži bo 11. junija ob 18. uri, ko bo na vrsti Čas za razmislek s Katjo Perat in Mišo Molk. Sicer pa bo tam med drugim mogoče prisluhniti osebnim zgodbam migrantov, pogovoru z avtorjem prevoda Einsteinove Teorije relativnosti Matjažem Ličerjem in radijski oddaji v živo Radia Študent.