Novi center medgeneracijskega učenja v Ljubljani

Javni zavod Cene Štupar, center za izobraževanje Ljubljana (CILJ), je včeraj podpisal sporazume s 30 partnerskimi organizacijami.

Objavljeno
12. februar 2014 18.21
Slovenija Dol pri Ljubljani 18.10.2012 - delavnica Simbioz@ na osnovssni ssoli medgeneracijsko sodelovanje. Foto: Leon Vidic/Delo
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – V glavnem mestu nastaja še en medgeneracijski center: center medgeneracijskega učenja v okviru javnega zavoda Ceneta Štuparja, centra za izobraževanje Ljubljana (CILJ) na Linhartovi 13. Včeraj so v mestni hiši podpisali sporazume s tridesetimi partnerskimi organizacijami.

To bo – poleg centra »Na Triglav spreminjat svet! Simbioza medgeneracijskega centra«, ki je septembra lani nastal v sodelovanju z zavodom Ypsilon, projektom Simbioza, Zavarovalnico Triglav in podporo še nekaterih podjetij – drugi takšen center v Ljubljani.

Sodelovanje veteranov, otrok blaginje, skupin X, Y in Z

Ustanavljanje centrov medgeneracijskega učenja se je začelo konec lanskega novembra, v tednu medgeneracijskega učenja, ko je na vseh 28 ljudskih univerzah po državi pod vodstvom Zveze ljudskih univerz Slovenije potekal pilotni projekt z brezplačnimi delavnicami. V Ljubljani je sodelovalo več kot dvesto udeležencev vseh generacij, razdeljenih v skupine veteranov (rojenih med letoma 1922 in 1943), otrok blaginje (1944–1960), X (1961–1980), Y (1981–2001) in Z (rojeni po letu 2001). Med zanimivimi dogodki in delavnicami so babice in dedki brali stare ljudske pripovedke, predstavili so različne generacijske pristope k podjetništvu, tudi brez informacijske podpore, glasbo za vse okuse in starosti, se seznanjali s sodobno tehnologijo, zasloni na dotik na tabličnih računalnikih in mobilnih telefonih. Med drugim so spoznavali dedno pravo, se učili, kako izdelati domačo zobno pasto, pridobivali veščine za manjša šiviljska popravila, prav tako so zvedeli, kako pomagati osebam s kronično neozdravljivo boleznijo. Poučili so se o negi kože za mlade, poslušali pripoved mladostnikov iz Afganistana, kako so prišli v Slovenijo. Na delavnicah so se pogovarjali tudi, kako pomagati pri zmanjševanju medgeneracijskih razlik in odpravljati predsodke o tem, da je nekdo komu v breme.

Temeljni namen medgeneracijskega učenja je povezovati različne generacije za prenos veščin, modrosti in izkušenj, za večjo slogo med njimi in izboljšati sodelovanje, preseči globok prepad med generacijami ter olajšati prenos znanja. Članice zveze ljudskih univerz so namreč v današnji družbi prepoznale veliko potrebo po organiziranem in ciljno usmerjenem medgeneracijskem učenju. Skrbno zastavljeni programi medgeneracijskih centrov so projekt, ki po njihovem vključuje potrebe vseh generacij, izboljšuje življenje v skupnosti in spodbuja k aktivnemu učenju v vseh življenjskih obdobjih.

V centru medgeneracijskega učenja Ljubljana si želijo letos razširiti partnersko mrežo, je povedala Dragica Glažar, organizatorka izobraževanja odraslih na zavodu Ceneta Štuparja. Včeraj so partnerske sporazume podpisali z nekaterimi ljubljanskimi vrtci, osnovnimi in srednjimi šolami, domovi za starejše in društvi upokojencev, mestno zvezo tabornikov, slovenskim društvom študentov medicine in še nekaterimi nevladnimi organizacijami. Oblikovali bodo nove aktivnosti, ki bodo potekale tako na zavodu Ceneta Štuparja kot na lokacijah partnerskih organizacij, po četrtnih skupnostih in v domovih za starejše. Med njimi bo izmenjava znanja med generacijami na področjih varčevanja, dedovanja, naložb, uspešnega podjetništva in inovativnosti, zdravega načina življenja, plesne, glasbene in rokodelske dediščine, osebnostne rasti in jezikovnih veščin.

Za uporabnike brezplačne dejavnosti

Na vprašanje o financiranju Glažarjeva odgovarja, da gre za pilotno izvedbo, pri kateri je velik poudarek na prostovoljstvu, vse dejavnosti pa bodo za uporabnike brezplačne. Zagonska sredstva za novi center medgeneracijskega učenja so predvidena po pogodbi o sofinanciranju med ljubljansko občino, ki je pokroviteljica projekta, in zavodom Ceneta Štuparja. Občina bo v ta namen prispevala deset tisoč evrov. Želijo pa si, da bi center stalno deloval in da bi dejavnosti še razširili, med drugim s skupinami za samopomoč in organizacijo medgeneracijskih taborov, zato se bodo prijavljali tudi na razpise za evropska sredstva.