Novo začasno parkirišče ob Metelkovi

MOL je na zemljišču nasproti Zdravstvenega doma Center odprla brezplačno parkirišče za 50 avtov – Spomladi bo plačljivo

Objavljeno
07. december 2017 07.00
Posodobljeno
07. december 2017 19.00

Ljubljana – Zaposleni in obiskovalci Zdravstvenega doma Ljubljana Center lahko že nekaj dni brezplačno parkirajo na nedavno odprtem začasnem mestnem parkirišču na Metelkovi 10a. Ljubljanski župan je namreč dal odstraniti ograjo, ki jo je lani postavil zato, da se ob opuščenih mestnih barakah nasproti zdravstvenega doma ne bi več zbirali odvisniki od drog in onesnaževali okolice.

Ker smo ob nedavno končanih obravnavah sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta (OPN MOL) večkrat zapisali, da razen za lastne potrebe po novem ne bodo več dopustna začasna makadamska parkirišča (razen za lastne potrebe), nas je zanimalo, zakaj je občina ob Metelkovi dopustila prav to, proti čemur se bori.

Županovo pojasnilo

Ko smo Zorana Jankovića vprašali, zakaj je pred nekaj meseci opisano degradirano in nevarno območje zaprl, zdaj pa ga je odprl kot parkirišče za 50 avtov, je pojasnil, da zato, ker številni zdravstveni delavci iz bližnjega zdravstvenega doma nimajo kje parkirati svojih vozil in so ga že večkrat prosili, naj jim zagotovi potrebne parkirne prostore. Kar sicer ni res, saj je na zemljišču SŽ ob Masarykovi cesti veliko makadamsko parkirišče. Je pa res, da ni brezplačno.

Ker MOL čaka na gradbeno dovoljenje za rušenje propadlih in že dolga leta izpraznjenih barak (v eni od njih je bila nazadnje trgovina z rezervnimi avtomobilskimi deli), se je odločil, da bo nekaj mesecev tam dovolil brezplačno parkiranje vsakomur, ki tam dela oziroma ima svoje opravke. Tako bo predvidoma do spomladi, ko naj bi barake odstranili, nato pa bodo začasno parkirišče uredili (tudi nekoiliko povečali) in ga spremenili v plačljivega. Tako bo ostalo do končne odločitve, kaj bodo na tem prostoru zgradili.

Ko smo ga opomnili, da je že pred leti govoril o tem, da bi tam lahko uredili prostore za pomoč zasvojencem ali prostore društva za zmanjševanje škode zaradi drog Stigma, aprila lani pa da se je končal celo javni razpis za izdelavo projektne dokumentacije za izobraževalni center Zdravstvenega doma Ljubljana s petimi etažami z 2480 kvadratnimi metri skupne površine, pa je dejal, da je šlo le za različne ideje, pri zadnjem pa le za idejni projekt.

A pri centru ne gre pozabiti, da je iz projektne naloge razvidno, da je predložena rešitev že zelo konkretna. Na mestu zdajšnjih barak bi tako postavili nov objekt, v katerem bi bila v kleti knjižnica in predavalnica, v pritličju večinoma metadonske ambulante oziroma center za preprečevanje in zdravljenje odvisnikov od prepovedanih drog, v prvem nadstropju seminarske sobe in pisarniški prostori, v drugem pa simulacijski center za izobraževalno in raziskovalno dejavnost. Že lani pa so v mestnem proračunu za ta projekt rezervirali celo 3,2 milijona evrov.

Prednost imajo drugi projekti

Janković je dejal, da novi center Zdravstvenega doma Ljubljana ostaja v igri, vendar pa na občini razmišljajo tudi o možnosti, da bi ga kombinirali s stanovanjskim delom. Kdaj bi prišel na vrsto, pa ni hotel napovedovati, saj je v vogalu Masarykove in Metelkove še nekaj zemljišč v lasti več zasebnih lastnikov (nekaj jih živi celo v tujini), ki bi jih bilo treba odkupiti. Dejal je le, da je projekt ZD Ljubljana začasno ustavljen in da imajo pred njim prednost nekateri drugi projekti s področja zdravstva, denimo širitev zdravstvenega doma Bežigrad.