NPU zaradi Stožic ovadil tudi Jankovića in Jakiča

Po mnenju kriminalistov 
je bil najem parkirišč pod stadionom lažen. Ovadili so Jankovića, Jakiča, Ogrina, Srako in Lozeja.

Objavljeno
10. februar 2014 18.16
Posodobljeno
10. februar 2014 18.27
hočevar Športni park Stožice
L. J., Ljubljana, Ni. Č., Delo.si
L. J., Ljubljana, Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Po letu in pol preiskovanja financiranja Športnega parka Stožice je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) kazensko ovadil ljubljanskega župana Zorana Jankovića; nekdanjega direktorja Zavoda Tivoli, zdaj obrambnega ministra Romana Jakiča; nekdanjega direktorja javnega podjetja Ljubljanske tržnice in parkirišča, zdaj direktorja Energetika Ljubljana in predsednika nadzornega sveta Kada in Sod  Sama Lozeja in nekdanja direktorja gradbenega podjetja Grep, Uroša Ogrina in Zlatka Srako.

Peterico sumijo, da je podpisala 1,8 milijona evrov vredno fiktivno pogodbo, s katero je Grep dobil 50-milijonski kredit pri Novi Ljubljanski banki.

Župan in minister o ovadbi še nista bila obveščena, zato je ne komentirata.

Se Jakiču maje ministrski stolček?

Minister Jakič je bil sredi decembra 2013 na informativnem pogovoru na NPU. Takrat je trdil, da je kot direktor Zavoda Tivoli pogodbo o najemu parkirišč v Stožicah - ki je bila osnova, da je konzorcij bank Grepu odobril nikoli vrnjeno posojilo v višini 50 milijonov evrov - podpisal kot dober gospodar. »V preiskavi poskušajo odkriti, ali sem ob podpisu vedel, da je ta pogodba fiktivna. Seveda nisem vedel! Če bi vedel, se ne bi pogajal kar tri mesece,« je zagotovil minister, ki so ga takrat zaradi sporne pogodbe pozivali k odstopu. Jakič je dejal, da bi pravnomočna obtožnica pomenila njegov odstop.

Po Jakiču so preiskovalci NPU zaradi domnevno sporne sklenitve pogodbe za najem prostorov v Stožicah januarja letos zaslišali tudi odgovorno osebo podjetja Grep Uroša Ogrina in ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

***

Iz vsebine:

• Intervju z Romanom Jakičem: Jakič prostovoljno za test s poligrafom

Klobčič okoli gradnje Stožic se počasi razvija

Stožice, veliki mestni projekt na šibkih temeljih