Občina prodaja zemljišče za 70-metrski stolpnici

Parceli ob Dunajski naprodaj za 1,67 milijona evrov, zemljišče v Rožni dolini, kjer so leta 2014 urejali park, pa za več kot tri milijone

Objavljeno
03. maj 2016 15.16
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek
Ljubljana – Občina bo v ­četrtek izvedla prvo večjo dražbo mestnih nepremičnin letos, s katero bodo poskušali­ pridobiti v mestno blagajno več kot pet milijonov evrov. Zanimivi sta predvsem dve zemljišči – za stanovanja v Rožni­ dolini in dve stolpnici ob ­Dunajski cesti.

Občina je uvrstila na dražbo dve parceli za Bežigradom v skupni površini 4182 kvadratnih metrov. Gre za zemljišče ob Dunajski cesti nasproti Bežigrajskega stadiona, ki obdaja obstoječ Petrolov bencinski servis. Zemljišče prodajajo za izklicno ceno 1.672.800 evrov (brez davka), kar pomeni 400 evrov za kvadratni meter.

To je območje centralnih dejavnosti brez stanovanj, torej za območje, namenjeno pretežno za trgovske, oskrbne, storitvene, upravne in podobne dejavnosti. Na občini navajajo, da bo za območje še pripravljen občinski podrobni prostorski načrt. MOL ima zahodno od zemljišča, ki ga prodaja, v lasti še več parcel, a te že spadajo v drugo enoto urejanja prostora, ki je za investitorje zagotovo manj zanimiva, saj so tam predvidene le podzemne garaže in park. Zemljišči, ki sta naprodaj, sta del enote urejanja prostora, v kateri občinski prostorski načrt (OPN) predvideva postavitev dveh poslovnih stolpnic, visokih do 70 metrov, in sicer ene v križišču Dunajske in Topniške in druge v križišču Dunajske in Ptujske. »V urbanistično-arhitekturni zasnovi je treba predvideti nizanje objektov vzdolž Dunajske ceste zaradi usmerjanja poteka Dunajske ceste in oblikovanja roba novega poslovnega objekta,« je določeno v OPN.

Omenjeno zemljišče je zanimivo tudi zato, ker so ga v preteklosti že večkrat izpostavili prebivalci Fondovih blokov v povezavi s prenovo Plečnikovega stadiona. Ti, kot je znano, nasprotujejo gradnji stolpnice in poslovnih objektov ob stadionu, MOL pa so predlagali,­ naj investitorju ponudi, da svoje komercialno-poslovne dejavnosti namesto neposredno ob stadion umesti v načrtovano stolpnico na drugi strani Dunajske.

Najprej prodaja, nato soglasje

Občina se je na hitro odločila za prodajo zemljišča ob Dunajski, saj doslej ni bilo v načrtu ravnanja z nepremičninami MOL, v katerega morajo umestiti vse nepremičnine, namenjene prodaji, katerih vrednost presega 200 tisočakov. O dopolnitvi načrta z omenjenima parcelama ob Dunajski bodo svetniki odločali šele na majski seji, v odseku za razpolaganje z nepremičninami pa dopolnitev utemeljujejo takole: »Za predmetni zemljišči, ki se dodajata v letni načrt razpolaganja, smo prejeli povpraševanje po nakupu, in ker MOL predmetnih zemljišč ne potrebuje za realizacijo svojih projektov, je v smislu gospodarnosti njuna prodaja utemeljena.« Ali bo dražba uspešna, bo znano v četrtek; če bo, bodo morali pred sklenitvijo pogodbe o prodaji počakati še na potrditev sprememb načrta ravnanja z nepremičninami na seji mestnega sveta, ki bo 23. maja.

Skoraj hektar za stanovanja

Na območju Rožne doline bo MOL prodajala pet parcel, ki na terenu predstavljajo zaokroženo enoto s skupno površino kar 9900 kvadratnih metrov. Gre za zemljišče med Večno potjo ter Cesto XV, Cesto X in Cesto IX v Rožni dolini, okrog katerega stoji več stanovanjskih hiš. Izklicna cena znaša 3,27 milijona evrov (330 evrov na kvadratni meter), morebiten kupec pa bo moral plačati še 22-odstotni davek na dodano vrednost.

Čeprav je to elitna lokacija, ki je zazidljiva že 30 let, od leta 2010 pa je tu možna tudi stanovanjska gradnja (prej je bilo zemljišče namenjeno centralnim dejavnostim), občina doslej ni bila uspešna s prodajo. Zemljišča se je poskušala znebiti že lani poleti, za enako izklicno ceno, a interesentov ni bilo, prav tako je njegovo prodajo večkrat oglaševala v občinskem glasilu Ljubljana. Na občini pravijo, da so ga ponovno umestili na dražbo, ker so pred kratkim prejeli povpraševanje zanj.

Stran vržen denar?

Marsikoga čudi, da MOL prodaja zemljišče, kjer je leta 2014 načrtovala ureditev parka, ki so ga po bajerju, ki je bil nekoč tam, po­imenovali Habjanov park. Za posel so najeli podjetje Lavaco, ki je za okoli 160 tisočakov (z davkom) očistilo celotno območje, obrezalo nevarna drevesa, uredilo dostop z Večne poti in učno pot po načelih gozdne pedagogike ter postavilo telovadna orodja in urbano opremo. Na vprašanje, zakaj investicija v park na območju, ki je tako namenjeno prodaji, na MOL odgovarjajo, da je to bila pobuda četrtne skupnosti Rožnik, saj je bilo območje Habjanovega parka »zelo zaraščeno in na nekaterih delih skoraj neprehodno«, ter da je šlo za »začasno ureditev, urejen videz pa omogoča tudi boljšo prodajo«.

Pri tem doslej niso bili uspešni, čeprav so, navajajo na občini, v začetku lanskega leta prejeli povpraševanje oziroma vlogo po odkupu tega zemljišča.

»Tudi če je zemljišče namenjeno prodaji, ni zagotovila, da bo to res prodano. Lahko se prodaja tudi več let, ves ta čas pa seveda ne more biti neurejeno, sploh glede na lokacijo (neposredna bližina Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib),« smotrnost investicije utemeljujejo na MOL.