Občina vztraja pri rušenju, rogovci ji očitajo slepoto

Prihodnost območja nekdanje tovarne Rog: Uporabniki prostorov iščejo podporo tudi s spletno peticijo.

Objavljeno
11. maj 2016 18.17
ROG - ogled
Mojca Zabukovec
Mojca Zabukovec

Ljubljana – »Postopek javnega naročila še ni končan, sledila bodo pogajanja in nato odločitev,« sporočajo z občine po tem, ko se je na javni razpis za prvi del rušitvenih del na območju nekdanje tovarne Rog prijavilo šest ponudnikov. Uporabniki, ki že desetletje ustvarjajo v prostorih na Trubarjevi, so medtem objavili spletno peticijo za »neomejeni Rog uporabe«.

Čeprav o časovnem poteku prvih del in izvajalcu še ne govorijo, prav tako še niso zagotovljena finančna sredstva za celotno investicijo, na občini vztrajajo pri svoji viziji preureditve območja nekdanje tovarne koles v središču mesta. Ta je bila bolj ali manj začrtana že leta 2007, pet let po tistem, ko je občina postala lastnica tega sedem tisoč kvadratnih metrov velikega zemljišča.

Do 14. junija, ko se izteče gradbeno dovoljenje za prvi del rušitvenih del, nameravajo, kot ponavljajo, začeti rušenje petih od skupno 15 objektov. V enem od njih sicer že desetletje deluje studio Samorog z vizualno in glasbeno dejavnostjo, še drugega pa je kot skladišče uporabljala bližnja trgovina s kolesi.

»Revitalizacija območja obsega prenovo in preureditev tovarne Rog, gradnjo parkirišč v kleti in preureditev tovarniškega dvorišča v večnamenski park,« pojasnjuje Mateja Demšič z občinskega oddelka za kulturo. S Centrom Rog, kot so projekt prenove nazadnje poimenovali na občini, naj bi tako »Ljubljana dobila središče ustvarjalnih industrij s prostori, ki bodo namenjeni tako raziskovanju in načrtovanju kot proizvodnji, razstavljanju in izobraževanju«. Demšičeva pričakuje tudi, da bodo do poletja imeli informacijo o možnosti črpanja evropskih sredstev: »Ne glede na pridobljena sredstva v letošnjem letu bomo v prihodnjem nadaljevali investicijo in za to zagotovili denar iz proračuna. MOL bo v srednjeročnem razvojnem ciklu dala prednost obnovi Cukrarne z evropskimi sredstvi in Roga, tudi s sredstvi iz mestnega proračuna.«

»Že pomemben del kulturnega mozaika«

Da pa je občina »slepa za dejstvo, da je tovarna Rog že danes pomemben del kulturnega mozaika Ljubljane, je socialni, kreativni, športni in kulturni center«, so v javnem pismu opozorili uporabniki tamkajšnjih prostorov, organizirani v skupščini. S spletno peticijo »za neomejeni Rog uporabe« in mednarodnim pozivom k podpori avtonomne tovarne Rog so doslej zbrali nekaj več kot 2300 podpisov podpore.

»MOL namerava v svoj projekt alternativnega Centra Rog vložiti gromozansko količino sredstev, ki pa jih trenutno nima, zato ne more z ničimer zagotoviti, da ne bo ponovila še ene gradbene jame,« so zapisali rogovci. Predvideno finančno investicijo – stroški ekološke sanacije, obnove in postavitve infrastrukture bodo več kot deset milijonov evrov, medtem ko je občina vsaj toliko porabila že za odkup zemljišč – zato razumejo kot nenamensko porabo proračunskega denarja, tovarna pa da takšne dokapitalizacije za uspešno delovanje po njihovem ne potrebuje. »Vsaka kultura potrebuje neformalne in odprte prostore, kjer se nove in drugačne ideje ter pobude lahko realizirajo brez omejitev že vzpostavljenih ustanov,« menijo uporabniki Roga, med katerimi so umetniki, aktivisti, filozofi in drugi. Ker so prepričani, da Ljubljani z načrtovanim rušenjem »ne grozi uničenje nekaj sten in streh, ampak uničenje enega večjih centrov kulturne produkcije«, so občino v pismu tudi pozvali, da prepozna »vrednost, kakovost in potencial obstoječih praks ter jih infrastrukturno podpre«.

Da dajejo »vtis, da na vsak način hočejo na drugi strani njihovega boja za prostor plastično definirati nekooperativnega sovražnika, in to naj bi bil MOL«, so pismo rogovcev komentirali na občini. Pričakujejo sicer, da se bodo uporabniki vključili v proces prenove s predlogi, kako nadaljevati dejavnost, ki jo opravljajo zdaj, in dodajajo: »Če bodo izrazili željo po pogovoru, pa ga bomo imeli.«