Objavljen razpis za začetna dela gradnje džamije

Po predvidevanjih islamske skupnosti po gradnja dražja od predvidenih 12 milijonov evrov.

Objavljeno
08. april 2014 14.19
bsa/Temeljni kamen
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Ljubljana - Islamska skupnost v Sloveniji je objavila razpis za izvajalca začetnih del pri gradnji džamije, glavni razpis, s katerim bodo iskali graditelja verskega objekta, pa bodo objavili predvidoma maja ali junija, je pojasnil tajnik skupnosti Nevzet Porić. Prvi stroji na zemljišču ob Kurilniški ulici v Ljubljani naj bi tako zabrneli čez okoli mesec dni.

Obvestilo o razpisu so v petek objavili na svojih spletnih stranih, besedilo razpisa pa ni javno. Potencialni kandidati lahko gradivo oziroma razpisno dokumentacijo dobijo v islamski skupnosti ali v podjetju Elea IC, s katerim skupnost sodeluje. Kot je Porić dejal za STA, je zanimanje za razpis veliko. Kandidati lahko ponudbe oddajo do 24. aprila.

S ponudbami bodo seznanili pristojne v Katarju

S tokratnim razpisom islamska skupnost išče izvajalca za prestavitev kanala za meteorne vode, za postavitev pilotov, ki bodo varovali gradbeno jamo ter za izkop in zaščito gradbene jame. To so vse priprave za izgradnjo islamskega centra, ki pa hkrati pomenijo tudi uradni začetek gradnje, je pojasnil Porić.

Med razpisnimi merili za izbor izvajalca del so po njegovih navedbah tudi reference izvajalca, poslovna sposobnost in bančna garancija. S prispelimi ponudbami bodo seznanili tudi pristojne v Katarju, od koder prihaja finančna pomoč Islamski skupnosti v Sloveniji za izgradnjo centra.

Gradnja bo trajala tri leta

Kot pravi Porić, bi se lahko dela na zemljišču začela čez približno mesec dni, za v tokratnem razpisu navedena dela pa bodo potrebovali od dva do tri mesece. Hkrati bo tekel tudi razpis za glavnega izvajalca, ki bo gradil islamsko-kulturni center. Ta bi lahko z deli predvidoma začel poleti, napoveduje Porić.

Temeljni kamen za islamski kulturni center so na zemljišču med Parmovo in Kurilniško ulico v Ljubljani položili septembra lani. Center, za katerega so arhitekturno rešitev izbrali na natečaju, bo obsegal 12 metrov visok glavni objekt, 24 metrov visoko molilnico in 40 metrov visok minaret, gradnja pa naj bi traja tri leta.

Trenutno zagotovljena približno polovica denarja

Po položenem temeljnem kamnu so v islamski skupnosti začeli z izbiro podjetja za nadzor in inženiring projekta, pri čemer so skupaj s strokovnjaki iz Katarja izbrali podjetje Elea iC projektiranje in svetovanje. Poleg tega so opravili dodatne raziskave zemljišča in porušili obstoječe objekte. Prav tako so že izvedli prvega od treh razpisov, na podlagi katerega je izvajalec na zemljišču prestavil telekomunikacijske in električne vode.

Islamska skupnost je nedavno kupila še 1335 kvadratnih metrov zemljišča, ki se nahaja tik ob obstoječem zemljišču za gradnjo islamskega kulturnega centra. Na njem je montažni objekt, ki ga bodo uporabljal med gradnjo centra. Po predvidevanjih islamske skupnosti po gradnja dražja od predvidenih 12 milijonov evrov, trenutno pa imajo zanjo zagotovljenih med 50 in 60 odstotkov sredstev.