Obsežna prenova toplovodnega omrežja v Šiški

Energetika le nadaljuje lani začeto obnovo cevi in kinet na širšem območju Zgornje Šiške.

Objavljeno
12. maj 2016 16.40
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Na območju Vavpotičeve, Gotske, Kogojeve in ulice Ob žici že slab mesec potekajo obsežna obnovitvena dela na glavnem toplovodu. Zelenice, poti in parkirišča bodo razkopani do konca junija, marsikje bodo zato občasne delne ali popolne zapore dostopnih poti.

Namestnik direktorja Energetike Ljubljana Srečko Trunkelj je za Delo pojasnil, da so dela pri obnovi glavnega toplovodnega omrežja in priključkov na območju med Vavpotičevo in Kogojevo ulico začeli 18. aprila, trajala naj bi predvidoma do konca junija. Pogodbena vrednost gradbenih in strojnoinstalacijskih del je 857 tisoč evrov, trenutno pa je odprta večina trase, predvidene za obnovo. Prepričan je, da bodo za več sto stanovalcev tamkajšnjega velikega stanovanjskega naselja hoja, vožnja in parkiranje bistveno manj oteženi po 20. maju, saj bodo takrat že začeli zapirati betonske kinete, in da bo potem obseg gradbišča z vsakim dnem manjši, prav tako število ovir in zapor. Na območju del je po njegovem mnenju urejenih dovolj prehodov za pešce in osebna vozila, komunikacijske poti so vzpostavljene in stanovalci niso bistveno omejeni pri dostopu do svojih objektov. Enako velja za poslovne stavbe Sonček, Mercator ...

Ljudje so potrpežljivi

Četudi je z gradbeno mehanizacijo, zabojniki in odloženim materialom zadnje dni zasedenih veliko parkirnih prostorov med Kogojevo in ulico Ob Žici, nam je Trunkelj zatrdil, da doslej ni prejel nobenih pritožb zaradi izvajanja del na teh površinah.

Med ogledom smo videli, kako delavci Nigrada čez odprto kineto, v katere je bilo položenih že veliko nadomestnih cevi (prejšnje so bile dotrajane in so marsikje precej puščale, nam je zagotovil eden od delovodij), gradijo začasen betonski prehod za mestna komunalna, gradbena in osebna vozila. In opazili veliko radovednežev, ki pa se niso jezili na izvajalce del, temveč jim je bilo le hudo, ker je moralo zaradi posega pasti nekaj dreves na trasi toplovoda. A so se pomirili, ko so dobili zagotovilo, da bodo tam po koncu del posadili nadomestna.

Obnovo vročevoda bodo nadaljevali junija, in sicer na odseku med severno obvoznico in Mercatorjem ob Celovški. Trajala bo štiri mesece.

Dela, ki jih trenutno izvaja Prenova Gradbenik ob Celovški cesti, so po Trunkljevih besedah sklepni del obnove toplovoda iz preteklega leta. Na tem odseku so prestavili toplovod na novo traso, vendar zaradi začetka ogrevalne sezone v letu 2015 niso izvedli prevezav. Te namreč zahtevajo tridnevno prekinitev preskrbe s toploto, kar pa se lahko opravi samo zunaj ogrevalne sezone. Zaključek teh del je predviden do konca maja.

Nadomestna drevesa

Jeseni bo na tem odseku obnovljen še drevored, ki je bil zaradi del na toplovodu odstranjen lansko jesen. Enako velja za vsa med dosedanjo obnovo odstranjena drevesa. Tako bodo enako število dreves posadili nazaj na širšem območju, kjer so bila prej, vendar nekoliko stran od kinete. Velikost in vrsto dreves bo določila arboristka, ki sicer redno nadzoruje njihovo odstranjevanje, zaščito in nadomeščanje.