Ponekod zmanjkalo cepiva proti gripi

Zaradi povečanega števila bolnikov z respiratornimi okužbami so nekatere bolnišnice omejile obiske, med njimi tudi UKC in onkološki inštitut.
Objavljeno
10. januar 2018 13.38
Be. B., STA, Ma. F.
Be. B., STA, Ma. F.

Ljubljana − V letošnji sezoni je povpraševanje po cepivu proti gripi bistveno večje kot v lanski sezoni. Zaradi tega je v nekaterih zdravstvenih domovih zmanjkalo cepiva. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so za Slovensko tiskovno agencijo pojasnili, da preverjajo možnost dodatne dobave cepiva v Slovenijo, če bo to potrebno.

»Samo v zadnjih treh dneh smo izdali več cepiva proti gripi kot v lanski sezoni v decembru 2016 in januarju 2017 skupaj,« so pojasnili na NIJZ. Letos so izvajalcem cepljenja, to so zdravstveni domovi in območne enote NIJZ, izdali že več kot 97.000 odmerkov cepiva, v sezoni 2016/2017 pa so skupno izdali 86.743 odmerkov cepiva.

Kot so pojasnili, so izvajalci cepljenja prejeli cepivo proti gripi glede na naročila, ki so jih posredovali. Dodatna naročila za cepivo, ki so jih prejeli v zadnjih treh dneh, so na NIJZ že realizirali oziroma jih še bodo v naslednjih dneh glede na razpoložljive zaloge.

»Naročila in povpraševanje za cepivo proti gripi od izvajalcev cepljenja zbiramo, hkrati pa preverjamo možnost dodatne dobave cepiva v Slovenijo, če bi bilo to treba,« so dodali. Ob tem so na NIJZ spomnili, da cepljenje poteka v vseh njihovih območnih enotah.

Zaradi velike zasedenosti in povpraševanja za cepljenje na ljubljanski območni enoti pa so se odločili, da se za cepljenje proti gripi ne bo več treba naročiti prek telefona, ampak se lahko vsi zainteresirani pridejo cepiti brez predhodnega telefonskega naročila, in sicer vsak delovnik med 8. in 12. uro.

Omejitev obiskov

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so zaradi povečanega števila bolnikov z respiratornimi okužbami omejili obiske na eno zdravo osebo med 15. in 17. uro. Ukrep je namenjen zagotavljanju varnosti bolnikov in zaposlenih, so sporočili iz UKC Ljubljana.

Na kliničnem oddelku za nefrologijo interne klinike velja prepoved obiskov. Za sorodnike paliativnih bolnikov lahko lečeči zdravnik napiše posebno dovolilnico. Paliativne bolnike lahko obišče ena zdrava oseba, obisk pa je omejen na 30 minut.

Danes je obiske omejil tudi Onkološki inštitut Ljubljana. Tako je obisk omejen na le eno osebo, ki mora biti tudi popolnoma zdrava, obisk pa lahko traja le pol ure, so sporočili z inštituta.

Na ljubljanskem onkološkem inštitutu obiskovalcem tudi priporočajo, naj si pred vstopom v bolniško sobo in po odhodu iz bolnišnice razkužijo roke, upoštevajo naj tudi higieno kašljanja in kihanja v zaprtih javnih prostorih.

Obiske so v zadnjih dneh omejili že v nekaterih drugih bolnišnicah. V Splošni bolnišnici Novo mesto so obiske prepovedali na vseh oddelkih. Omejili pa so jih tudi v slovenjgraški in šempetrski bolnišnici. V Bolnici Petra Držaja v Ljubljani pa so prejšnji teden odprli oddelek za epidemije, ki je namenjen bolnikom, ki zaradi gripe ali drugih okužb dihal potrebujejo bolnišnično zdravljenje.

Podobno kot v nekaterih bolnišnicah po državi so tudi v Splošni bolnišnici Jesenice zaradi pojava gripe in povečanega števila drugih virusnih obolenj danes delno omejili obiske na bolnišničnih oddelkih. Na internem in kirurškem oddelku ter na oddelku za zdravstveno nego pa so obiske v celoti prepovedali. Omejitve veljajo do preklica.

Kot so sporočili iz jeseniške bolnišnice, je na ginekološko-porodniškem oddelku dovoljen obisk zdravega partnerja, na pediatričnem oddelku pa je ob otroku lahko prisoten en zdrav starš ali skrbnik. Na internem in kirurškem oddelku ter na oddelku za zdravstveno nego so medtem obiski v celoti prepovedani.