Opozorili, da mesto ni naprodaj

Javni prostor na javni dražbi: poskus prodaje hostla Celica ni uspel, protestniki opozorili na zaskrbljujočo mestno politiko.

Objavljeno
14. december 2017 07.30
Posodobljeno
14. december 2017 19.30
Jankovića ni bilo na sodišču

Na vprašanje, zakaj ga danes ob 10. uri ni bilo na sodišču, kamor je bil klican kot priča v tožbi zaradi motenja posesti uporabnikov tovarne Rog, je župan Janković odgovoril, da mu je sodišče dovolilo, da mu ni treba priti. Pred tem je sicer protestnikom dejal, da ni prejel vabila. Toda po besedah odvetnika rogovcev Zorana Korenčana se je Jankovićev pooblaščenec na sodišču opravičil za županovo odsotnost, in sicer zato, ker je imel sprejem na občini in podelitev nagrad v muzeju. »To ne more biti razlog oziroma je to sodišču treba predhodno sporočiti. Rekel bi, da gre za namerno zavlačevanje tega sodnega postopka,« meni Korenčan.

Ljubljana - »Bomo videli, kako naprej, danes ne boste dobili odgovora,« je župan Zoran Janković izjavil po tem, ko se je poskus občine, da bi prodala javno zemljišče na Metelkovi, na katerem stoji hostel Celica, danes izjalovil.

»Poskus prodaje Celice je poskus prve privatizacije parcele na območju Metelkove in kot tak pomeni radikalen zasuk v odnosu mesta do območja avtonomne cone,« je na protestu poudaril Andrej Pavlišič iz AKC Metelkova mesto. »Tu smo zato, da tistemu delu mesta, ki hoče zaslužiti z nepremičninami, to preprečimo in omogočimo drugemu delu, ki je prav tako del mesta, da je ustvarjalen in solidaren in da ima za to prostor.« Poskus prodaje Celice je po njegovem »testiranje modela«, po katerem bi na občini izpraznili prostore na Metelkovi, ki jih zadnjih 24 let z različnimi vsebinami polni in gradi pestra samoorganizirana skupnost, ter jih odprli za biznis in napolnili s komercialnimi vsebinami. Pavlišič je prepričan, da je prihodnost mesta in ljudi, če bodo obveljale zdajšnje politike in praksa oblasti, skrb vzbujajoča. »To pove že pogled na središče mesta. Povsod lokali, vse manj lokalcev, izredno povišanje najemnin, tako da življenje v mestu za mnoge postaja vse težje.«

Foto: Uroš Hočevar, Delo

Da poskus prodaje Celice razume kot poseg v avtonomno cono in kot morebitno napoved novih politik, je povedala mestna svetnica Levice Nataša Sukič, ki se je udeležila današnjega protesta. »Podobno se je pred dobrim letom napadlo ustvarjalce v Rogu in tu gre očitno za spremembo mestne politike do avtonomnih prostorov.« V študentskem društvu Iskra, v katerem so prav tako podprli »protest za obrambo Metelkove«, pa so med drugim opozorili, da »vsesplošen napad na družbeno dobro ni skoncentriran samo na boj z avtonomnimi prostori, ampak so na udaru tudi javne institucije, namenjene širši populaciji mesta«, in se tako navezali na morebitno ukinitev zdravstvenega doma za študente na Aškerčevi.

»Mi bomo vodili mestno politiko«

Ker do roka ni bila vplačana varščina, javne dražbe ne bo, so kmalu po tem, ko se je množica s Prešernovega trga premaknila pred mestno hišo, sporočili uslužbenci mestne občine, s čimer zemljišče s hostlom Celico, ki so ga na MOL nameravali prodati, ostaja v občinski lasti. Morebitni dražitelji bi namreč morali najpozneje 11. decembra vplačati varščino v vrednosti desetih odstotkov izklicne cene, a se to ni zgodilo. »Odlično,« je bilo slišati pred mestno hišo. Tam zbrani so se nato odpravili proti mestnemu muzeju, kjer se je Janković udeležil praznovanja 30. obletnice mladinske raziskovalne dejavnosti v Ljubljani pod sloganom Zaupaj v lastno ustvarjalnost. Z vzkliki »Zoki, spoki« so župana priklicali v recepcijo muzeja, a do dialoga ni prišlo. Janković je na koncu omenil varnostno službo.

Ko je pozneje dal izjavo za medije, je poudaril: »Mi bomo vodili mestno politiko, za kar smo zadolženi, v korist mestne občine, in noben posameznik pri tem ne bo mogel delati, kar hoče.« Očitki protestnikov, da zagovarja zasebni kapital, se mu, kot je dodal, zdijo »nespodobni«, še zlasti ker MOL toliko vlaga v kulturo. »Za nas kultura ni strošek, je investicija,« je izjavil in med drugim spomnil na pred dnevi objavljeni občinski film o Rogu, ki ga je ocenil kot »izjemnega«.

Foto: Uroš Hočevar, Delo

Glede prihodnosti Celice je bil Janković redkobeseden, čeprav se pogodba s trenutnim najemnikom, podjetjem TJs, ki je v lasti Tomaža Juvana, nekdanjega direktorja Šouhostla, izteče konec leta: »Bomo videli, kako naprej, danes ne boste dobili odgovora,« je dejal novinarjem. Na vprašanje, ali je mogoče podaljšati najemno pogodbo z dosedanjim upraviteljem hostla, je odvrnil: »V tej fazi, ki je zdaj, se bomo sami odločili, kaj bomo naredili. Juvan je lahko eden od potencialnih ponudnikov, ni pa rečeno, da bo edini.«

Da pa bi bilo treba Celico ohraniti, kakršna je, in da bi moralo mesto za to poskrbeti, je prepričana svetnica Nataša Sukič, ki bo na ponedeljkovi seji mestnega sveta od župana zahtevala pojasnila o poskusu prodaje. Medtem ko samostojni svetnik Denis Striković predlaga, da Celico prevzamejo Mladi zmaji, svetnika SMC Dragan Matić in Simona Pirnat Skeledžija menita, da se »projektov, ki potekajo uspešno in so v javnem interesu, načeloma ne spreminja«. Svetnica SDS Mojca Škrinjar pa je zapisala, da čeprav podpira zasebno pobudo, »so nekatere stvari, ki morajo ostati v lasti države ali mesta«, in to je po njenem hostel Celica. Glede Mladih zmajev je dodala, da »stavba zanje ni primerna in jim je treba najti novo lokacijo, ki jih v Ljubljani ne manjka«.

Foto: Uroš Hočevar, Delo

»To ni bil prvi napad«

Proti prodaji Celice, ker »je ni mogoče prodati«, se je pred napovedano javno dražbo izreklo več kot tisoč osemsto podpisnikov spletne peticije. To so ustvarjalci Celice, potem ko so nepričakovano izvedeli, da se objekt prodaja, objavili na spletno stran celicamestu.si. Na njej so objavili tudi pismi podpore slovenskih poslancev v evropskem parlamentu Iva Vajgla in Milana Zvera, v kabinetu predsednika republike pa so mestno oblast pozvali, da bi »v okviru prizadevanj za ohranjanje, zaščito in razvoj slovenske kulturne dediščine in ustvarjanja skušali najti rešitev, ki bi ta prizadevanja v največji možni meri upoštevala«. Pozivom proti prodaji sta se pridružila tudi finski arhitekt in profesor arhitekture Juhani Pallasmaa ter pesnik in glasbenik Chris Eckman.

Čeprav napovedana prodaja javnega zemljišča, na katerem stoji Celica, danes ni uspela, je bilo iz megafona, ki so ga s seboj prinesli zbrani pred mestno hišo, vendarle slišati opozorilo: »To ni bil prvi napad na skupnostne prostore, zato se bo treba še velikokrat zbrati, če bomo hoteli obraniti interese javnega, skupnega.«