Osnutek odloka o Tivoliju že na vpogled

Mestni oddelek za varstvo okolja pripombe sprejema do 20. julija. Smreke v Mostecu pa je  napadel lubadar.

Objavljeno
25. maj 2015 18.43
Slovenija, Medvode, 27.06. 2005 - V okolici Medvod so gozdarji začeli s sečnjo smrek, ki jih je napadel lubadar. foto: Blaž Samec/ DELO
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Javna predstavitev osnutka novega mestnega odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib poteka dva meseca, od 20. maja do 20. julija. Javna obravnava bo v sredo, 17. junija, ob 17. uri v prostorih četrtne skupnosti Center v Štefanovi 11.

Na mestnem oddelku za varstvo okolja v Zarnikovi 3 je gradivo na ogled v ponedeljek, torek in četrtek od 8. do 15. ure, v sredo od 8. do 16. ure in v petek od 8. do 14. ure. Mogoče si ga je ogledati tudi na sedežih ČS Rožnik na Viški 38, ČS Šiška v Kebetova 1 in ČS Center v Štefanovi 9, in to v ponedeljek od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, v sredo od 8. do 12. ure in od 13. do 16. ure ter v petek od 8. do 12. ure.

Na osnutek odloka ima javnost v okviru javne predstavitve in obravnave pravico dajati pripombe. Do 20. julija jih je mogoče poslati na naslov Oddelek za varstvo okolja MU MOL, Zarnikova 3, Ljubljana ali na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Lastnik nepremičnine na zavarovanem območju KP Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib mora poleg podatkov o nepremičnini navesti svoje ime in priimek ter naslov, še opozarjajo na mestnem oddelku za varstvo okolja.

Po zakonu o ohranjanju narave se takšen akt sprejema v dveh fazah. Osnutek odloka so mestni svetniki sprejeli na zadnji seji, v drugi fazi pa bodo ta akt sprejemali na podlagi strokovnih opredelitev do pripomb po javni obravnavi.

Lubadarji spet napadajo

Univerzitetna diplomirana inženirka gozdarstva Marijana Tavčar z Zavoda za gozdove Slovenije, Območne enote Ljubljana, pa je sporočila, da so se v KP Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib spet čezmerno namnožili smrekovi lubadarji. Zato so morali v bližini gostišča v Mostecu za posek označili 42 smrek oziroma 80 kubičnih metrov lesa. Žarišča smrekovih lubadarjev so predvsem na območju med živalskim vrtom, Potjo spominov in tovarištva in Mostecem.

Nujna sanacija

Lastnike, ki še niso sanirali svojih gozdov, poškodovanih po lanskem žledolomu, opozarjajo, naj to storijo čim prej, saj se uresničuje napoved, da se bodo zaradi zavlačevanja s sečnjo in spravilom poškodovanih iglavcev lubadarji ekstremno namnožili.

Opozarjajo, da morata biti sečnja in spravilo opravljena v desetih dneh. Ob gostišču v Mostecu in v njegovi bližini so lani zaradi napada lubadarjev posekali kar 158 smrek.