Pazite se radarjev na Roški, Dolenjski in Celovški

Mestno redarstvo bo odslej lovilo prekrškarje na treh lokacijah – Tri ohišja in ena samodejna merilna naprava

Objavljeno
18. september 2017 18.36
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Voznike lahko od včeraj v Ljubljani posname samodejni radar. Mestno redarstvo je ohišja zanj postavilo na Roški 17, Dolenjski 43 in Celovški 269. Hitrost mimovozečih vozil bodo merili na najbolj problematičnih lokacijah, in sicer tako, da bodo radar prestavljali iz enega ohišja v drugo.

Nadzor hitrosti s samodejno merilno napravo je sicer eden od trajnih ukrepov evropskega tedna mobilnosti, ki ga predvideva tudi nacionalni program varnosti cestnega prometa. Pri izbiri lokacij so na mestnem redarstvu upoštevali priporočila državne agencije za varnost prometa in ohišja postavili na prometno najbolj obremenjene kraje z veliko frekvenco pešcev ter v bližini vzgojno-izobraževalnih ustanov oziroma šolskih poti. Pomembni so bili tudi podatki o številu prometnih nesreč in občasnih meritev hitrosti. Vodilo pri postavitvi samodejne merilne naprave, ki lahko v obeh smereh vožnje spremlja in posname do osem prekrškarjev hkrati, je bilo izključno zmanjšanje hitrosti vozil na varnostno najbolj tveganih lokacijah in s tem izboljšanje prometne varnosti. Manjša hitrost je zelo pomembna tudi z okoljskega vidika, saj se bodo posledično zmanjšali emisije in hrup.

Lokacije merjenj so označene z znakom za obveščanje o izvajanju meritev hitrosti in opozarjajo na bližino kraja, kjer so nameščene stacionarne naprave za odkrivanje in dokazovanje presežene najvišje hitrosti. Ker je samodejna merilna naprava le ena, jo bodo naključno premeščali med naštetimi lokacijami. Sprva bodo prekoračitev hitrosti nadzorovali na Roški in Dolenjski cesti, medtem ko bodo na Celovški nadzor uvedli nekoliko kasneje. Od direkcije za infrastrukturo namreč še čakajo na soglasje za postavitev merilne naprave.

Že pred časom pa so nam z MOL sporočili, da bodo tako med poskusnim obdobjem kot kasneje pozorno spremljali rezultate in opravili analizo pridobljenih podatkov ter s tem ugotovili, kako postavitev merilnih naprav vpliva na prometnovarnostne razmere. Rezultati bodo tudi pomembna usmeritev za odločanje o morebitnih novih lokacijah.

Trajni ukrepi

V okviru nedavno začetega evropskega tedna mobilnosti, pri katerem Ljubljana sodeluje že šestnajstič, so letos uvedli deset trajnih ukrepov, osem celotedenskih aktivnosti in 32 dnevnih dogodkov. Kampanja se bo končala 22. septembra, na dan avtomobila. Takrat bodo za motorni promet v mestu zaprli 18 cest – poleg ceste na Ljubljanski grad in Krekovega trga še po eno v vsaki od 17 četrtnih skupnosti.

Med trajnimi ukrepi so v MOL na prvo mesto uvrstili odpravo kolesarskih črnih točk. Tako so že uredili kolesarski prehod v križišču Resljeve ceste in Petkovškovega nabrežja, kjer prej ni bilo možno zakonito prečkati ceste, in kolesarski pas na območju Bohoričeve ulice, trenutno urejajo še manjkajoči del kolesarske steze na Zaloški cesti do križišča s Cesto španskih borcev. Poleg tega so uredili del kolesarske steze ob dolenjski železnici (kot povezavo središča mesta z Lavrico, Škofljico in Grosupljem ter kot del daljinske kolesarske poti Rateče–Obrežje), na delu Vojkove ulice pa urejajo dvosmerno kolesarsko stezo, ki povezuje ŠRC Stožice z mestnim središčem.

Letos načrtujejo tudi širitev sistema Bicikelj s postavitvijo sedmih novih postajališč s 70 kolesi. V križišču Linhartove in Topniške ceste bodo v četrtek odprli kolesarski poligon, namenjen igri in urjenju spretnostnih veščin.

Širitev souporabe vozil

Z osmimi novimi postajališči za souporabo električnih vozil (car sharing) bo ta sistem še dostopnejši. Ta so na Trgu mladinskih delovnih brigad, v Prešernovi ulici, na Grudnovem nabrežju, Dunajski cesti pri Gospodarskem razstavišču, v Devinski, Bregarjevi, Štefanovi in Kotnikovi ulici.

Trajnostno mobilnost bodo spodbujali tudi z dostopnostjo informacij za premišljeno načrtovanje poti. Vzpostavili bodo portal PROMinfo s podatki o aktualnem stanju v prometu, ki med drugim vsebuje informacije o gostoti prometa na območju MOL, prihodih avtobusov na postajališča LPP, stanju na terminalih Biciklja, prostih mestih na parkiriščih v upravljanju LPT …

S komunikacijsko platformo Pusti se zapeLJati, ki je namenjena spodbujanju in ozaveščanju o trajnostni mobilnosti, pa bodo nagovarjali občane in obiskovalce Ljubljane, naj za premike po mestu uporabljajo hojo, kolo, javni prevoz ali katero drugo za okolje manj škodljivo obliko mobilnosti.

V sodelovanju s Petrolom bodo v sklopu projekta URBAN-E postavili 50 novih polnilnic za električna vozila, uvedli spletno platformo trajnostne mobilnosti v povezavi z Bratislavo in Zagrebom, prav tako načrtujejo uvedbo taksi službe z električnimi vozili. Projekt, ki ga sofinancira EU, bo trajal od oktobra do konca leta 2020. Deseti ukrep pa je že omenjeni nakup samodejne merilne naprave za merjenje hitrosti vozil.

Dogodki ob tednu mobilnosti

Na območjih, ki bodo ta petek namenjena prednostno pešcem in kolesarjem, bo pester program. Dejavnosti bodo v duhu medsosedskega povezovanja: otroci in obiskovalci bodo lahko ustvarjali in risali, se igrali, peli in plesali, telovadili in bili drugače športno aktivni, se preizkušali na spretnostnih poligonih in brali, drugod se učili o prometu in delu reševalnih služb, ugotavljali, kako lahko poskrbijo za svoje zdravje in dobro počutje, odkrivali okolico ... Predstavljali se bodo lokalna društva ter ponudniki različnih dejavnosti, storitev in izdelkov, tako se bodo lahko prebivalci in obiskovalci pridružili in drugače kot sicer uporabljali te površine.