Pet ponudb za gradnjo Polja IV

Končni izvajalec še ni znan, cena pa bo nekaj manj kot 4,7 milijona evrov – Začetek gradnje najverjetneje kmalu v letu 2017

Objavljeno
09. maj 2016 18.59
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Za izdelavo projektne dokumentacije in izvedbo gradbenih, obrtniških in instalacijskih del za montažno leseno gradnjo stanovanjsko-poslovnega kompleksa Polje IV, katerega investitor bo ljubljanski stanovanjski sklad, so konec preteklega tedna prejeli pet ponudb.

Odločitev o izboru izvajalca bo znana še ta mesec. Med petimi ponudniki so štirje nastopili samostojno, ena ponudba pa je bila skupna. Skupaj so nastopila podjetja TGH iz Črnomlja, AB biro in Operis, obe iz Ljubljane, ter Jelovica hiše iz Preddvora. Poleg teh so se prijavili še ljubljanski družbi Strabag in Dema Plus ter Makro 5 Gradnje in Adriaing, obe iz Kopra. Vsi so oddali ponudbe tako za montažno leseno gradnjo kot za klasično. Izjema je bil le Adriaing, ki jo je oddal le za prvo.

Skupina štirih ponudnikov je za montažno leseno gradnjo oddala neto ponudbeno ceno 6,38 milijona evrov, končna s popustom pa je bila 5,42 milijona. Strabag je tako na začetku kot po koncu pogajanj vztrajal pri prvotni ceni 6,39 milijona evrov. Dema plus je svojo prvo ponudbo, to je 4,96 milijona evrov, znižala le za malenkost – na 4,69 milijona. Le nekaj tisočakov je bila na začetku in na koncu od nje nižja ponudba Makro 5 Gradenj (s 4,86 milijona so jo znižali na končnih 4,68 milijona). Adriaing pa je začetno ceno 5,23 milijona evrov znižal na 4,92 milijona. Z največjim številom dodatnih referenc (to so odgovorni projektanti in odgovorne vodje del) se je izkazala Dema Plus, navedla jih je sedem. S šestimi so ji sledili štirje ponudniki, združeni v skupino, in Adriaing, tri je navedel Strabag, Makro 5 Gradnje pa nobene.

Pri klasični gradnji je nazadnje najnižjo neto ceno ponudila Dema plus (4,15 milijona evrov). Približno 190 tisočakov je bila od nje dražja skupna ponudba četverice, medtem ko sta bila Strabag in Makro 5 Gradnje precej dražja. Prvi bi delo opravil za 5,26, drugi pa za 5,53 milijona.

Ker končne ponudbene cene s popustom za montažno leseno gradnjo niso presegle okvira naročnikovega proračuna, so se na skladu odločili, da bodo vrednotili ponudbe le zanjo. Kdo bo izbran, še ni jasno, saj bodo najprej preverili popolnost ponudb in jih ovrednotili po dveh merilih. Ponudbena cena prinese največ 80 točk, dodatne kadrovske reference pa največ 20.

Izbranec bo 14 dni po podpisu pogodbe začel izdelovati idejni projekt in projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja. Zadnje naj bi bilo pravnomočno konec leta, potem pa sledi gradnja objekta s 40 stanovanji in 16 bivalnimi prostori.