Pod oljnimi barvami so se jim prikazali angelčki

Prenova Art centra: gradbena dela v vili na Komenskega bi morali končati že aprila, a so se dela zaradi različnih vzrokov zavlekla. Zmanjkalo je denarja za restavriranje, iščejo donatorje.

Objavljeno
28. september 2017 17.51
Obnova Pionirske knjižnice 26.9.2017 Ljubljana Slovenija [obnove,Pionirska knjižnica,Ljubljana,Slovenija]
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – V Pionirskem domu so predvidevali, da bodo novo šolsko leto začeli tudi v prenovljenem Art centru na Komenskega 9, saj bi gradbena dela morala biti končana že aprila, a se je zaradi različnih vzrokov zavleklo. Med prenovo te stare secesijske vile so odkrili izjemne poslikave, ki so pomembna kulturna dediščina mesta.

Med obnovo lesenih okenskih kril so pod več plastmi oljnih premazov našli sorazmerno dobro ohranjeno poslikavo na lesenih oblogah okenskih parapetov, na katerih so upodobljeni angelčki, ki igrajo na različne inštrumente, je povedal akademski restavrator mag. Miro Klajder, vodja restavratorskih del za posebne segmente iz podjetja Amoret restavratorstvo. Odgovorni vodja restavratorskih del pa je Jožef Drešar, konservatorsko-restavratorski svetovalec iz partnerskega podjeta Grom.

Začasno shranjeni v ateljeju

»Angelčki so naslikani v slogu secesije in slikarsko vrhunsko. S konservatorsko–restavratorsko obnovo poslikav, bi prostor prav gotovo veliko pridobil,« je dejal mag. Klajder.Povedal je, da so poslikane lesene obloge demontirali in z njih le delno odstranili plasti recentnih barv. Ker v tej fazi obnove Art centra ni sredstev za konservatorsko-restavratorski poseg, so začasno shranjene v restavratorskem ateljeju.

Stenske dekorativne poslikave in štukaturno okrasje pa so našli tudi v vhodni veži na delu hodnika in stopnišča. »Na podlagi preiskav, sondaž in natančnega odstranjevanja več plasti recentnih beležev smo odkrili dekorativno poslikan strop s preprostim ponavljajočim se secesijskim motivom. Štukaturno okrasje v obliki rozet in profiliranih robov pa je bilo nekoč delno pozlačeno in polihromirano,« razlaga mag. Klajder. Glede na rezultate predhodnega sondiranja celotne zgradbe restavratorji in konservatorji predvidevajo, da je bil nekoč v celoti dekorativno poslikan vhodni del, vključno s hodnikom in stopniščem. V dogovoru z odgovorno konservatorko ljubljanske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) Sabino Ravnikar, univerzitetno diplomirano umetnostno zgodovinarko, bodo v tej fazi obnove restavratorji obnovili stenske poslikave, ki so se ohranile tako dobro, da še dopuščajo kakovostno rekonstrukcijo, retušo in toniranje. »S tem postopkom bomo ohranjeno poslikavo in štukaturno okrasje povezali in poenotili, tako da bo veža po tem postopku spet zaživela v svoji barvni in kompozicijski celovitosti,« je povedal mag. Klajder.

Unikatne poslikave puttov z glasbili

Odgovorna konservatorka Sabina Ravnikar je pojasnila, da je enonadstropna meščanska vila na Komenskega 9, v kateri je Art center Pionirskega doma, iz konca 19. stoletja in je vpisana v register kulturne dediščine pod evidenčno številko EŠD 13993. Na stropu vhodne veže so odkrili dekorativne šablonske poslikave. Poslikave na lesenih okenskih panelih, ki so bile pod plastmi barve odkrite v salonu prvega nadstropja, osem odkritih motivov pa predstavlja putte z glasbili, so unikatne, pravi Ravnikarjeva, saj sorodnih primerov v javnih objektih v Ljubljani praktično ne poznamo: »Poslikava je za individualnega naročnika nastala kmalu po končani gradnji vile, kot okras salona, in je kot taka sestavni del objekta.

Dostopne bodo javnosti

Restavriranje in ponovna prezentacija poslikav predstavlja poseben pomen v celostni podobi historične vile,« je dejala Ravnikarjeva. Kot je še povedala, predvidevajo osnovne restavratorske posege in ponovno prezentacijo v objektu: »Poslikave strokovno restavriramo po načelu minimalnega poseganja v original predmeta in po načelu reverzibilnosti ter jih prezentiramo tako, da bo omogočena tudi njihova dostopnost za javnost.«

Kulturna obogatitev mesta

Direktorica Pionirskega doma, Centra za kulturo mladih, Vika Potočnik je povedala, da je sicer slutila, da se pod številnimi nanosi pleskanj skrivajo zanimivosti: »Toda pod nekaterimi nanosi barv so se skrivale izjemne poslikave, ki bodo obogatile prostor in kulturno dediščino našega mesta. Po vsakem odkritju skrbnih restavratorjev smo se dogovorili, da te najdbe delno ali v celoti ohranimo in restavriramo. Poleg naštetega so tukaj zanimivi tudi parketi, peskana stekla, keramika na tleh, vse to bomo ohranili, manjkajoče pa, kolikor je mogoče, približali originalom. Zahvaljujoč restavratorjem, posluhu sodelavk na MOL, ki je glavni investitor, bo želja, da kar se da veliko naštetega ohranimo, lahko uresničena.«

Pravi, da je že 90 odstotkov odkritih dragocenih stvari restavriranih: »Mesto bo s prenovo dobilo edinstveno stavbo, namenjeno spodbujanju ustvarjalnosti otrok in odraslih na kulturno-umetniškem in jezikovno-kulturnem področju, kjer bo poleg delavnic in številnih dogodkov na ogled tudi za širšo javnost zanimiva hiša, katere zgodovina se prične še pred ljubljanskim potresom.«

V iskanju donatorjev

Prenova Art centra naj bi predvidoma stala dva milijona evrov, denar pa bo v celoti zagotovila MOL. Kot je povedala Potočnikova pa je nekaj sredstev zmanjkalo, in to prav za restavriranje parapetov s poslikavami angelčkov in obnovo zanimive svetilke: »Za pridobitev teh sredstev že pridno pišem direktorjem nekaterih podjetij in upam na pozitiven odziv. Obnova in namestitev vsake poslikave stane od 1200 do 1500 evrov, potrebovali pa bi šestkrat toliko.« To je bilo najprej že vključeno v ceno, vendar pa so se gradbena dela toliko podražila, da so morali nekatere stvari, med njimi tudi zunanjo ureditev, iz projekta izpustiti.

Želijo se vseliti še letos

Po prvotnih načrtih bi morali novo šolsko leto že pričeti v prenovljeni zgradbi Art centra. Nekaj gradbenih presenečenj in temeljita obnova stavbe, ki jo obnavlja podjetje Dema plus, pa je gradbena dela, ki bi morala biti končana že aprila, zavlekla, zato so jih podaljšali do novembra. V izdelavi je tudi notranja oprema, ki jo bodo nameščali takoj, ko stavbo zapustijo gradbeni delavci: »Še vedno pa optimistično načrtujemo, da bi v obnovljeno stavbo preselili številne ustvarjalne dejavnosti še pred novim letom.«

V kleti bodo dejavnosti kiparstva, slikarstva in grafike za mlade in odrasle. Tam bodo tudi prostori Hiše otrok in umetnosti, ki je s Pionirskim domom že nekaj let bogati svet domišljije z lutkovnimi in uprizoritvenimi dejavnostmi. V pritličju je dvorana za 90 obiskovalcev, ki bo namenjena gledališki, lutkovni, glasbeni, likovni dejavnosti in številnim drugim projektom za umetniško druženje otrok in mladih. Prvo nadstropje bo namenjeno likovni, kiparski in literarni dejavnosti otrok in mladih. Mansarda pa bo prav izzivalna za vse, ki bodo predstavljali svoja likovna dela, se učili glasbe, sodelovali v delavnicah animiranega filma, filmske dejavnosti, šole mode in podobnih dejavnosti, je obnovljeni Art center opisala Vika Potočnik: »Žal pa bomo ograjeni z visokimi ograjami naših dveh sosed, javnega zavoda RTV Slovenija in zgradbe, v kateri je sedež uprave Lekarne Ljubljana. Tako se žal ne bo uresničil naš projekt odprtega prostora, zasajenega z drevesi v parku.«

Sicer pa napoveduje, da bo v prenoljnei hiši živahno od jutra do poznega večera. Dopoldne bodo kulturni dnevi za vrtce in šole, lutkovne in gledališke predstave. Del programov, ki jih bodo izvajali v okviru evropskega projekta Creative Europe s programom Mlado gledališče, bo tudi v teh prostorih. Popoldne pa bodo v vseh prostorih dejavnosti, ki jih že izvajajo. Hodnike bodo krasila dela otrok in mladih iz vrtcev in osnovnih šol, ki bodo že tretje leto ustvarjali v okviru likovnega festivala Likfest.

Tesni nadomestni prostori

V času prenove dejavnosti Art centra potekajo v prostorih na Miklošičevi, ki jih je MOL prodala ministrstvu za kulturo in bodo pozneje namenjeni Kinoteki, za katere Pionirski dom plačuje materialne stroške in stroške vzdrževanja: »Zahvaljujoč ministrstvu, MOL ter lastni iznajdljivosti, naši programi ves čas potekajo nemoteno. Prostori so majhni, a vsi vemo, da kmalu pridemo v prenovljene prostore, zato se splača potrpeti. V nadomestnih prostorih na Miklošičevi imamo delavnice kiparstva za otroke, mlade in odrasle, delavnice grafike, likovne delavnice za otroke in odrasle, glasbene delavnice in z nami je tudi Hiša otrok in umetnosti,« je povedala Vika Potočnik. Vpisanih je 150 otrok in odraslih, zaradi prostorskih omejitev pa so dodatni vpis morali omejiti in vse zainteresirane povabili, da se jim pridružijo v prenovljenih prostorih Art centra.

Mesto za otroke

Vika Potočnik še opaža, da je v središču mesta – z Lutkovnim gledališčem, Ljubljanskim gradom, Malo ulico, Art centrom, Kinodvorom, Mini teatrom – nastala izjemna kulturna ponudba programov za otroke, kar je tudi v evropskem merilu posebnost – mesto za otroke. »Poskusili se bomo povezati z vsemi temi zavodi in pripraviti celostno ponudbo kulturno-umetniških programov za otroke in mlade.« Razmišlja tudi, da bi se povezali tudi s kakšnim hotelom, v katerega prihajajo družine za dlje časa, in jim ponudili krajše programe z vsebinami, ki jih pripravlja Pionirski dom. Predvsem pa si želi, da Art center postane ustvarjalni epicenter otrok iz Slovenije in tujine.