Pod Plečnikovimi arkadami bodo na kile tehtali umetnost

Nov projekt Kina Šiška Dobra vaga bo na ljubljanski tržnici zaživela predvidoma konec maja.

Objavljeno
14. april 2016 17.45
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek
Ljubljana – Sodelovanje med Kinom Šiška ter Ljubljanskimi parkirišči in tržnicami (LPT) bo čez nekaj tednov obrodilo nov razstavni prostor v središču mesta. Ob mestni ribarnici pod Plečnikovimi arkadami bo zaživela Dobra vaga.

S tem bodo zapolnili že dalj časa prazen lokal v kleti druge arkade Plečnikovih tržnic, ob mestni ribarnici, je pojasnil direktor Kina Šiška Simon Kardum. Kot pravi, so v LPT zanj iskali primerne vsebine in opravili poizvedbo med kulturnimi organizacijami v Ljubljani. »Na poizvedbo smo se odzvali s svojim predlogom, ki ga je javno podjetje z veseljem sprejelo. Projekt, poimenovan Dobra vaga, je nadgradnja naše redne razstavne in laboratorijske ponudbe tudi v strogem mestnem jedru.«

Podpora mladi generaciji

Kot pravi Kardum, je njihov razstavni program usmerjen nišno, meri na neklasične vizualne formate in predvsem išče, izbira in podpira ustvarjalce najmlajše generacije. Pri tem spomni, da je Kino Šiška s svojimi intervencijami v javni prostor že navzoč v središču mesta, na primer s stenskimi poslikavami na viški upravni enoti in Mahrovi hiši (evropski projekt What's the Deal?) ter poulično galerijo Mimogrede v Vegovi ulici (v sodelovanju s podjetjem Tam-Tam).

Dobra vaga bo razstavni in projektni prostor, prodajna galerija in odprti atelje različnih likovnih jezikov, slogov in vsebin. Programska vsebina v ospredje postavlja estetske premisleke mlade generacije ustvarjalcev – tiste generacije, ki predstavlja stičišče (z)možnosti, raziskovanja in aktualnih kontekstov likovne produkcije sodobnega časa. Poslanstvo nove umetniške pobude je spodbujanje ustvarjalnosti, ki ne sprejema ustaljene definicije, da je svet umetnosti odvisen samo od klasičnega umetniškega trga, razlaga direktor Kina Šiška.

Vaga med umetnikom in ljubiteljem umetnosti

Kot pravi, bo del projekta tudi koncept prodaje umetnosti na kilo, pri katerem sta bolj kot ime avtorja pomembna teža njegovega dela in ustvarjalni proces. »Izbrana umetniška dela so razvrščena po prodajnih razredih glede na izrazni medij in obliko. Vrednotimo ga celostno, v tesnem sodelovanju z avtorjem. Kot na bližnji tržnici sta za merjenje blaga potrebna pravičnost in zaupanje. Pri tem je vaga posredniško orodje med branjevko in kupcem ter umetnikom in ljubiteljem umetnosti.« V prostoru bodo tudi informacije o Plečniku in kavarniška ponudba, načrtujejo organizacijo raznih manjših dogodkov, tako da to ne bo le prostor ustvarjalnosti in kulturnega turizma, temveč tudi družabnosti. Projekt bo vodila mlada ekipa s Piero Ravnikar na čelu, Kardum pa je prepričan, da jim bo uspelo oživiti pozabljeni prostor in obogatiti pestro ponudbo v Ljubljani.

Prostor ob ribarnici meri 180 kvadratnih metrov, donacija LPT v obliki neodplačne uporabe poslovnega prostora je na letni ravni ocenjena na dobrih 31 tisoč evrov. Trenutno ga prenavljajo, kar bo stalo okoli deset tisoč evrov, ki jih bosta zagotovila Kino Šiška in LPT. Pogodba med partnerjema je sklenjena za tri leta z možnostjo podaljšanja, v Kinu Šiška pa so v proračunu na letni ravni za programsko vsebino zagotovili šest tisočakov.