Pogodba za nakup vrtca v Tehnološkem parku z mestno občino še ni sklenjena

Za odkup prostorov, opremo in ureditev igrišča je v letošnjem ljubljanskem proračunu zagotovljeno 2,69 milijona evrov, vpis otrok načrtujejo septembra.

Objavljeno
31. marec 2015 13.23
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – V Tehnološkem parku Ljubljana na Brdu naj bi v pritličju in prvem nadstropju poslovnega objekta nastala nova enota vrtca Vrhovci. Imela bo po tri oddelke za otroke prvega in drugega starostnega obdobja ter kombinirani oddelek, skupaj pa bo lahko sprejela 114 otrok.

V Tehnološkem parku Ljubljana, ki je investitor, občina pa namerava prostore za novo enoto vrtca odkupiti, so povedali, da bodo v objekt umestili tudi frizerski salon, zdravstveno ambulanto in pralnico. Objekt že ima uporabno in gradbeno dovoljenje, za ureditev prostorov za namen vrtca pa so v sklepni fazi spremembe obeh dovoljenj.

Zahtevni postopki za ureditev dokumentacije

Po prvotnih načrtih bi moral biti vrtec urejen že konec preteklega leta. Na vprašanje, zakaj se je zavleklo, na občini odgovarjajo, da postopke, povezane z investicijo, vodi Tehnološki park, in poudarili, da je pogoj za nakup vrtca zgrajen objekt z uporabnim dovoljenjem, ki ga mora pridobiti investitor. V Tehnološkem parku pa pravijo, da bodo prostori urejeni šele letos zaradi zahtevnih postopkov pri urejanju projektne dokumentacije. Povedali so tudi, da pogodba za nakup vrtca z mestno občino še ni sklenjena.

Na MOL sicer načrtujejo, da bo nova enota vrtca Vrhovci končana julija in da bodo otroke sprejemali v novem šolskem letu. V Tehnološkem parku so potrdili, da naj bi bili glede na časovni načrt prostori za vrtec nared do konca julija, oprema pa dobavljena in nameščena avgusta.

Po načrtih občine naj bi enota v Tehnološkem parku s površino 1438 kvadratnih metrov izpolnila potrebe po vrtcu na območju Vrhovcev in v novi soseski Zeleni gaj na Brdu, je povedala Marija Fabčič, vodja mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje.

Ravnateljica vrtca Vrhovci Marta Korotaj je pojasnila, da bodo igralnice v prvem nadstropju z izhodom na igrišče. V pritličju načrtujejo centralno kuhinjo, v kateri naj bi kuhali tudi za enoto Rožnik, ki deluje na dveh lokacijah, na Cesti na Brdo in v Ulici Iga Grudna, ter pralnico za vse enote, saj je zdaj nimajo. Vrtec ima trenutno štiri enote, poleg že omenjenih še enoti Vrhovci in Brdo, v vse skupaj pa je vključenih 406 otrok.

Željo za vpis izrazilo 25 staršev

Ravnateljica je povedala, da so med letošnjim vpisom v ljubljanske vrtce v prvi polovici marca zbirali tudi vloge za sprejem v novo enoto v Tehnološkem parku. Povpraševanja za to enoto je bilo veliko, tudi že pred vpisom, po telefonu. Na oddani vlogi pa jo je kot želeno vpisalo 25 staršev. Sicer kaže, da bodo lahko septembra v dosedanje enote, brez Tehnološkega parka, za zdaj sprejeli 52 novih otrok, mlajših od treh let, in 41 starejših. Skupaj so prejeli 192 vlog za vpis, od tega 147 za prvo starostno obdobje ter 45 za drugo. To pa pomeni, da bodo morali v vrtcu Vrhovci, četudi bodo odprli novo enoto v Tehnološkem parku, še veliko otrok odkloniti.

Fabčičeva ugotavlja, da bodo za sedem novih oddelkov vrtca, s kuhinjo in pralnico, skladno z normativi ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, potrebovali 23 sodelavcev. Ravnateljica pa pravi, da so se o zaposlovanju pogovarjali samo neformalno. »Vsekakor imamo znotraj vrtca Vrhovci zaposlene, ki jih bomo prerazporedili v novo enoto. Glede drugih zaposlitev pa moramo počakati na pogovor z občino,« še dodaja.

Denar v mestni blagajni zagotovljen

Vrednost investicije v vrtec v Tehnološkem parku je 2,71 milijona evrov. Fabčičeva je pojasnila, da so v lanskem občinskem proračunu za revizijo projektov namenili dobrih deset tisoč evrov, v letošnjem pa je predvidenih 2,69 milijona evrov, in sicer za odkup novozgrajenih prostorov, dobavo in montažo notranje opreme, nakup opreme kuhinjske tehnologije in pralnice ter ureditev igrišča.