Festivalska pomlad v Pionirskem domu

Lani se je devetih festivalov udeležilo 11.300 otrok iz Slovenije in tujine. Otroška dela bodo  maja na 90 plakatnih mestih v središču Ljubljane.

Objavljeno
24. februar 2016 16.22
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – V Pionirskem domu, Centru za kulturo mladih, z veseljem ugotavljajo, da so lansko leto končali s pozitivnim izidom. Predvsem pa so zadovoljni, da sta v njihove celoletne programe vključena 1202 otroka, kar je za 18 odstotkov več kot lani.

Ves čas omogočajo približno štirim odstotkom otrok iz družin v socialni stiski, da so delno ali v celoti oproščeni plačila, sodelujejo tudi z Mladinskim domom Malči Beličeve. Za več kot 50 jezikovno-kulturnih in kulturno-umetniških programov, ki vzpodbujajo ustvarjalnost in kreativnost otrok, je bil lanski letni proračun 1,112 milijona evrov; od tega je bila približno polovica lastnih sredstev, ki jih ustvarijo na trgu, polovico sredstev pa prispeva ljubljanska občina za programski del in materialne stroške. Za investicijsko vzdrževanje starih zgradb pa morajo poskrbeti iz lastnih sredstev.

Prenova Art centra

V Pionirskem domu je še vedno 29 redno zaposlenih, 50 pa je honorarnih sodelavcev. Konec meseca bo končan javni razpis za direktorja tega javnega zavoda, nanj se bo prijavila tudi dosedanja direktorica Vika Potočnik, ki ga vodi že deset let oziroma dva mandata. Konec lanskega leta so na MOL uspešno predstavili strategijo do leta 2020. Med letošnjimi večjimi projekti je začetek prenove Art centra na Komenskega 9, upajo, da bo razpis za izvajalca izveden do maja. Likovne, kiparske, grafične in lutkovne dejavnosti ter predstave za otroke, ki potekajo v Art centru, nameravajo v času prenove, za približno leto dni, preseliti v prostore na Miklošičevi.

Filmi kot uvod v pogovore

Tudi letos bodo izvedli devet festivalov, ki se jih je lani udeležilo 11.300 otrok iz Slovenije in tujine. Deveti festival naravoslovja Hokus pokus bo potekal od 9. do 11. marca, sodelujejo tudi Inštitut Jožef Stefan, Tehniški muzej Slovenije, Prirodoslovni muzej Slovenije, Hiša eksperimentov, Botanični vrt itn. Že desetič bo od 24. do 25. marca potekal filmski festival Zoom, v desetletju so osnovnošolci in srednješolci pod vodstvom mentorjev ustvarili že 614 filmov. Žirijo sestavljajo znani režiserji in igralci. S programi za otroke so lani sodelovali tudi na Liffu. Na festivalu nastajajo krasni filmi z izjemne didaktične in pedagoške vrednosti, v katerih mladi brez dlake na jeziku spregovorijo o problemih današnjega časa, kot so medosebni odnosi, bulimija, anoreksija, odvisnost od različnih substanc, ksenofobiji, izključenosti nekaterih socialnih skupin itn. Pedagogi bi jih lahko vključili v pedagoški proces kot dober uvod za pogovore o razmerah v družbi, ugotavlja Potočnikova.

Od 29. marca do 10. aprila bo 14. otroški festival Gledaliških sanj za osnovnošolce. Upajo, da bodo letos uspeli Festivalno dvorano toliko urediti in spremeniti v večnamensko tudi z lučmi in zavesami, da bo lahko letošnji gledališki festival potekal v njej; do zdaj so ga izvajali v prostorih Mladinskega gledališča, Siti teatra v BTC in kinu Bežigrad. Deveti glasbeni festival bo 19. in 20. aprila v festivalni dvorani. Že tretje leto poteka literarni natečaj Bodi pisatelj za osnovnošolce 2. in 3. triade, ki se bo končal 21. aprila ter drugič tudi literarni natečaj v tujem jeziku za učence tretje triade in srednješolce. Plesni festival Kalejdoskop Kalejdoskop pa bo 10. junija.

Še posebno so zadovoljni z novostjo v letošnjem šolskem letu – prvim Lik festivalom Art centra na temo Zelena prestolnica, ki poteka od oktobra lani do aprila. Odzvalo se je 16 vrtcev in šol, razstave pa prirejajo vsakih 14 dni v Art centru, trenutno je razstavljenih 60 izjemnih otroških del, je povedala Potočnikova. Tako vzpodbujajo likovno ustvarjalnost otrok in tudi mentorje; likovna vzgoja je namreč kot redni program v šolah zelo zanemarjena. MOL bo letos tem otroškim delom namenila 90 svojih plakatnih mest od skupaj 180, predvsem v središču mesta; tako bodo lahko mladi ustvarjalci 14 dni v maju predstavljali svojo umetnost.

Čakajo na rezultate mednarodnega razpisa

Letos so poskusno izvedli še en festival – Improfest in so bili zelo zadovoljni. Lani so so skupaj s partnerji iz Norveške, Srbije in Makedonije prijavili mednarodni projekt na to temo, te dni pa čakajo na rezultate.

Na odru Festivalne dvorane so lani izvedli 15 gledaliških predstav ter devet drugih prireditev za otroke. Zasedenost te dvorane so povečali kar za tretjino, tako s komercialnimi kot tudi z lastnimi prireditvami. Dvorana je bila zasedena 173 dni, v tej številki pa niso vštete gledališke vaje ter počitniške šole. Polne so bile vse počitniške šole, v tedenske programe pa so vpisali 350 otrok. Skupaj je programe v Festivalni dvorani lani obiskalo 37.174 ljudi. Letos so namestili tudi improvizirano prezračevalno napravo s pomočjo sredstev MOL, tako da bodo valete, maturantski plesi in drugi dogodki še bolj prijetni. Trenutno pa prenavljajo tudi spletno stran Pionirskega doma, ki bo prilagojena tudi novim mobilnim napravam.