Prenovljena tivolska čolnarna s starinskim pridihom

Novi najemnik lokala konec tedna odpira še kavarniški del in paviljon. Letni vrt v parku bo ostal.

Objavljeno
12. avgust 2015 16.09
Gostinski lokal Čolnarna v Tivoliju. Ljubljana 11. avgust 2015. [Čolnarna, Tivoli, gostinski lokal]
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Priljubljeno kavarno Čolnarna Tivoli, ki je bila zaradi menjave najemnika in preurejanja zaprta več mesecev, od konca maja pa je delovala v omejenem obsegu, bo podjetje Andor Gostinstvo kot novi najemnik v celoti odprlo konec tega tedna, napoveduje lastnik družbe Andrej Maglica.

Ker je bilo ankaransko gostinsko podjetje kot edini ponudnik izbrano za novega najemnika Čolnarne Tivoli že na začetku aprila, smo vsi pričakovali, da jo bo odprlo najkasneje junija, ne pa šele sredi avgusta. V pogovoru je Andrej Maglica pojasnil, da se je prevzem lokala od prejšnjega najemnika zavlekel predvsem zaradi že vgrajene gostinske opreme v kavarniškem delu.

Ta je bila po njegovem mnenju prestara in povsem v nasprotju s konceptom, ki si ga je zamislil. Ker jo je bilo treba odstraniti in zamenjati z novo, so obiskovalci lahko od konca maja posedali, pili kavo in pijače ter jedli sladoled le na provizorično urejenem gostinskem vrtu na severni strani objekta, niso pa mogli sedeti v objektu in pokritem paviljonu na južni strani kavarne.

Retro lokal

Kot smo se lahko prepričali ob ogledu preurejene kavarne z novim imenom »Čolnarna park Tivoli«, si je Maglica zamislil lokal kot sodoben približek nekdanjega. V njem je namreč polno umetno postaranih gostinskih miz in stolov, v starinske okvirje vstavljenih fotografij in razglednic z začetka prejšnjega stoletja, starinskih ur, kovinskih škatel za kavo in kakav, replik čolnov, lesenih vesel, pod stropom visi celo originalno ogrodje manjšega čolna.

V osrednjem delu kavarne bo od konca tega tedna lahko sedelo od 80 do sto gostov, pri čemer je posebnost dolga miza za dvanajst otrok, saj si novi najemnik obeta, da bo tam prirejal rojstnodnevne in druge zabave za otroke. Zanje je v enem kotu urejen kotiček s starinskimi in novimi igračami, slikanicami in pobarvankami. V pokritem paviljonu bo prostora za 120 do 140 ljudi, za lastnike psov in večje družine z vozički pa bodo imeli tudi nekaj miz pod drevesi na severni strani.

Dolg delovni čas

Kavarna bo med tednom in ob nedeljah odprta od 9. do 22. ure, ob petkih in sobotah pa do polnoči. Delovala bo vse leto, vendar bo pozimi delovni čas krajši, prostor pa skrčen na zaprti del kavarne. Maglica je dejal, da bodo poleg standardne kavarniške ponudbe skrbeli tudi za posebnosti. Med njimi so ječmenova kava, mandljevo mleko, velik izbor brezglutenskih izdelkov, prav tako bodo sami pripravljali sendviče. Sveže slaščice bo peklo podjetje Torta Ljubljana.

Maglica ima kot novi najemnik lokala za nedoločen čas sicer veliko idej, toda zaveda se, da vseh ne bo mogel uresničiti naenkrat. Prihodnji teden bodo na južnem delu kavarne postavili nekaj otroških igral, v paviljonu pa veliko platno, na katerem bodo predvajali stare filme. Nostalgiki in turisti si lahko že zdaj za evro kupijo replike nekdanjih razglednic z motivi čolnarne.

Ob koncu tedna bodo pripravljali tudi kulturni program. Za otroke bodo imeli otroške matineje s čarodeji in klovni, odrasle pa bodo zabavali mladi samostojni glasbeniki in skupine. Sogovornik obljublja še plesne večere s tangom in jazzovske nastope.

Podjetni gostinec ima še več načrtov, katerih izvedba pa ni odvisna le od njega. Tako si želi, da bi z ribiči in naravovarstveniki našli skupni jezik, da bi v ribniku, ki je zdaj skoraj povsem prekrit z lokvanji, smeli odstraniti odvečno rastlinje. Rad bi namreč imel 12 čolnov, prav tako načrtuje, da bi, kot nekoč, pozimi na ribniku spet lahko drsali. Prihodnje poletje bi tam organiziral kino pod zvezdami.

Občini kot svojemu najemodajalcu pa Maglica predlaga, da bi v parku vsaj ob glavnih dostopnih poteh do kavarne postavila več svetilk in bolj redno menjala pokvarjene žarnice. Gostje, zlasti ženske, si zvečer namreč ne upajo priti k njim, saj jih je strah hoditi po temačnem Tivoliju.