Prvi stanovalci se bodo v Situlo lahko selili že poleti

Igor Jurančič: Za stanovanjski del uporabno dovoljenje najpozneje v dveh mesecih, za pisarne in lokale do konca leta.

Objavljeno
14. junij 2013 20.10
Poslovno stanovanjski kompleks Situla. Ljubljana, 14.06. 2013
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – V stanovanjsko-poslovni kompleks Situla se bodo prvi stanovalci lahko začeli seliti najpozneje čez dva meseca. Do takrat bo po besedah vodje tega projekta Igorja Jurančiča ta 95 milijonov evrov vreden projekt že imel uporabno dovoljenje za stanovanjski in javni del.

V pogovoru za Delo je eden idejnih tvorcev in soavtorjev doslej največjega mestnega zazidalnega načrta in projekta javno-zasebnega partnerstva Potniški center Ljubljana povedal, da se bo na tem velikanskem zazidalnem območju kljub številnim zapletom in težavam le končal projekt, ki so ga v okviru mešanega zasebnega podjetja Tridana začeli decembra 2008 uresničevati trije partnerji. Takrat so bili vanj vključeni Kraški zidar, Metropola in Architron (podjetje Igorja Jurančiča), po začetku stečajnega postopka za Kraški zidar in večmesečnem gradbenem zastoju pa so glavno vlogo v njej odigrali banka Hypo in izvajalci del (zadnjih je kar 37). Prva se je namreč odločila, da bi bila škoda, če objekta ne bi dokončali, precej večja, kot bi bil strošek za izvedbo zaključnih gradbenih instalacijskih in obrtniških del. Drugi pa so na enem največjih »še aktivnih« stanovanjskih projektov v Ljubljani zmogli dovolj zaupanja, da bodo za opravljeno delo tudi plačani.

Tehnični pregled že opravili

Jurančič je pojasnil, da so imeli delni tehnični pregled objekta že 6. junija in da pomanjkljivosti ni veliko. Po njegovih izračunih bi jih lahko skupaj z manjšimi lepotnimi popravki (finalno pleskanje sten, popravila manjših poškodb) odpravili v mesecu do dveh in da bi nato takoj dobili uporabno dovoljenje za ves stanovanjski in javni del, vključno z zunanjo ureditvijo in novim križiščem.

Del objekta, v katerem so trgovski lokali in poslovni prostori (prvih je 5000, drugih približno 6000 kvadratnih metrov), pa je izveden do tretje podaljšane faze in ga bodo dokončali predvidoma do konca tega leta. Zanje sicer že iščejo dolgoročne najemnike za pet do deset let, saj jih za zdaj ne nameravajo prodajati. Tem bodo prostore dokončali po specifičnih željah, pri čemer je možno tudi združevanje prostorov. Pisarne, ki so povprečno velike od 170 do 500 kvadratnih metrov, bo mogoče združiti tudi v celoto, veliko 6000 kvadratnih metrov.

Najemnine bodo na začetku zelo »stimulativne«. Ker bo vsak moral na svoje stroške dokončati in opremiti najeti lokal, bo pol leta plačeval le stroške obratovanja, do polne najemnine pa bo postopno obremenjen šele v dveh letih.

Čeprav o najemnikih Jurančič še ni hotel govoriti, meni, da jih ne bo težko dobiti. V objektu bodo restavracija, kavarna, drogerija, živilska trgovina (market bo velik 1000 kvadratnih metrov, ima pa tudi 500 kvadratnih metrov skladišč), v kleti avtopralnica, v prvem nadstropju vmesnega dela je 1000 kvadratnih metrov prostora za fitnes, v štirih prostorih bodo različne ambulante ...

Impozantna stavba

Površinsko in oblikovno gre za zelo razgiban, skoraj 120 metrov dolg objekt, ki ima v osrednjem delu le nekaj nadstropij, višinska poudarka pa sta v križišču Črtomirove ulice z Vilharjevo cesto (osemnadstropni stolpič) in v križišču Topniške ulice, Šmartinske in Vilharjeve ceste. V vogalu teh treh cest kot dominanta v prostoru izstopa stolpnica, ki je s svojo višino trenutno najvišja stanovanjska stavba v Ljubljani. Nad zemljo ima namreč poleg nizkega pritličja in pritličja še 20 nadstropij. Do venca je visoka je 72 metrov, s tehnično etažo pa kar 75 metrov.

Kot smo videli ob ogledu, je kompleks nekaj posebnega tudi pod zemljo. Najnižja točka je namreč skoraj 20 metrov pod površino, garaže z 857 parkirnimi prostori, skladišči in drugimi spremljajočimi prostori pa so zaradi konfiguracije terena v štirih etažah in pol (Vilharjeva cesta namreč precej pada proti Šmartinski cesti).

Mesto v malem

Da bo to v Ljubljani in državi v kratkem tehnično eden najbolj dovršenih in sodobnih objektov s stanovanji, trgovskimi lokali in pisarnami oziroma samozadostno mesto v malem, poleg predvidenega programa dokazuje tudi dejstvo, da bo imel kar osem hišnih številk. Štiri bodo namenjene poslovnim in trgovskim sklopom, tri stanovanjskim, ena pa sklopu, imenovanem »nakupovalna ulica«.

Zaradi velikosti bo kompleks imel svojo recepcijo, pokrit pa bo s kar 42 varnostnimi zunanjimi in notranjimi kamerami. Glavni uvoz in izvoz v garažno klet je v križišču Vilharjeve ceste in Črtomirove ulice, stranski pa tudi z Vilharjeve, a nekje na sredi kompleksa. Najnižji podzemni kleti (tretja in četrta etaža) sta namenjeni stanovalcem, druga in pol prve etaže za najemnike poslovnih prostorov in trgovskih lokalov, pol prve kleti in nizko pritličje pa obiskovalcem. Za javno uporabo je zagotovljenih 175 parkirnih prostorov (široki so poltretji meter). Vsa klet je opremljena s prezračevalniki in sistemom za samodejno gašenje.

Tehnična dovršenost

Objekt ima 16 dvigal (eno je ločeno od drugih in deluje celo v primeru požara kot intervencijsko), dvoje tekočih stopnic, v javnem delu (nizko in visoko pritličje) pa so vsi povezovalni hodniki prekriti z zaščitnimi stekli. Zunanja fasada v rjavem odtenku je iz aluminijastih panelov, ki vsaj 30 let ne potrebujejo vzdrževanja.

V 227 »računalniško vodenih in nadzorovanih« stanovanjih (največji penthousi imajo s teraso več kot 300 kvadratnih metrov površine) različnih velikosti je oprema nadstandardna. Vsako od njih ima namreč talno gretje (radiator je le v kopalnici), naprave za filtriranje, vlaženje, recikliranje (ponovna uporaba odpadne toplote) in kroženje zraka, dodatni grelnik/hladilec za uravnavanje toplote, dokler se na spremembo razmer ne odzove talno gretje ... Vse to pa je mogoče uravnavati na vgrajeni računalniški napravi na dotik. Ta ima funkcijo domofona z videonadzorom prihajajočih, možne so nastavitve vlage, ogrevanja in hlajenja, po spletu pa je na daljavo mogoče ugasniti celo luč, ki smo jo pustili prižgano. Na terasah ali balkonih je položen brazilski tik, ki ne potrebuje nobenega vzdrževanja, v stanovanjih pa je 16 milimetrov debel hrastov parket v šestih različicah (lakiran ali oljen). Ker je objekt ob križišču več prometnih cest in v neposredni bližini železnice, imajo vsa okna in vrata posebno protihrupno zaščito, tako da ob najhujšem prometu hrup dosega vrednosti od 52 do 57 decibelov, v večini prostorov (zlasti spalnicah) pa ne presega 25 decibelov. Del stanovanj so tudi ločene shrambe za živila in prostori za garderobo. V kleteh pa imajo še dodatno shrambo.

Cene stanovanj

Jurančič je zatrdil, da je za nakup stanovanj veliko rezervacij, večjo prodajo pa si zaradi znanih zapletov pri gradnji obeta takoj po pridobitvi uporabnega dovoljenja. Neto cena kvadratnega metra stanovanja, v katerega sta všteta tudi parkirni prostor (od enega do treh, odvisno od velikosti stanovanja), shramba in davek, pa znaša od 2900 do 3400 evrov za kvadratni meter.