Rastoder od občine kupil zemljišče v Mostah

Občina bo zaslužila 1,26 milijona evrov, podjetnik pa bo lahko razširil svoje moščansko skladišče banan.

Objavljeno
08. julij 2015 15.03
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Občini je v torek na javni dražbi uspelo prodati­ enega največjih zemljiških kompleksov v tem mandatu. Za nekaj manj kot tričetrtinski solastniški delež na 15.333 kvadratnih metrov veliki parceli v gospodarski coni Moste bo namreč iztržila skoraj 1,26 milijona evrov. Kupec je znani poslovnež Izet Rastoder.

Za nepozidano stavbno zemljišče, ki je v naravi zaraščen travnik, leži pa v enoti urejanja prostora JA-47 (namembnost je Ig – gospodarske cone), je kot eden od petih solastnikov vplačal predpisano varščino le Izet Rastoder oziroma njegovo podjetje Rastoder, d. o. o. Kdaj bo z občino podpisal pogodbo o nakupu 1004788/1471968 parcele številka 127/172 v k. o. Moste, bo zdaj odvisno predvsem od pre­ostalih štirih solastnikov te parcele. Ti se namreč doslej kljub pisnemu obvestilu o nameravani prodaji še niso izjasnili, ali se odpovedujejo svoji predkupni pravici za nakup mestnega solastniškega deleža. Ker na dražbo ni bilo nikogar od njih, bo treba počakati, da dajo svoje izjave oziroma da poteče tridesetdnevni rok, v katerem se morajo izreči, ali si želijo uveljavljati svoje predkupne pravice ali ne.

Širitev grosističnih skladišč

Po dražbi smo izvedeli, da je omenjeno zemljišče tik ob zdajšnjem velikem Rastoderjevem grosističnem skladišču z bananami Derby, kar pomeni, da ima podjetnik očitno velik interes za razširitev svoje zdajšnje dejavnosti.

Izet Rastoder nam je v telefonskem pogovoru potrdil, da ima namen v bližnji prihodnosti precej razširiti svoja skladišča in da je zato že pred tokratno javno dražbo od sosedov odkupil 5000 kvadratnih metrov zemljišč. Ta bodo skupaj z novokupljeno parcelo in tistim delom nepozidanih zemljišč, ki jih ima v lasti že od prej, zadoščala za bistveno povečanje zdajšnjega skladiščnega ­kompleksa.

Ob upoštevanju 22-odstotnega davka na dodano vrednost bo Rastoderja nakup deleža stal nekaj več kot poldrugi milijon evrov, MOL pa si bo po nakazilu kupnine močno popravila stanje na računu. K temu bosta malenkostno pripomogli tudi prodaji zemljišč na preostalih dveh torkovih javnih dražbah. Delniška družba BTC je kot edina dražiteljica zemljišč blizu industrijskih tirov v trgov­skem centru BTC namreč kupila pet pozidanih stavbnih parcel v skupni izmeri 878 kvadratnih metrov. Zanje bo odštela nekaj manj kot 44 tisočakov (in dvoodstotni davek na promet nepremičnin). Dobrih 30 tisočakov pa bo navrgla prodaja 204 kvadratne metre velike parcele v Zgornji Šiški (ob Obirski ulici), ki jo je kupila fizična oseba za lastne potrebe. Ta bo dodatek k precej večji parceli, ki jo omenjena oseba že ima v lasti.