S Tribune bodo umaknili le tuja dvigala

Gradnja stanovanj ob Karlovški cesti bi se lahko nadaljevala jeseni.

Objavljeno
22. junij 2016 18.55
Gradbišče na Prulah,Ljubljana Slovenija 22.06.2016 [Gradbišče]
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana − Dogajanje v gradbeni jami nedokončanega poslovno-stanovanjskega objekta Tribuna na Prulah ne pomeni nadaljevanja zaradi stečaja Kraškega zidarja prekinjene gradnje, temveč le pripravo na odstranitev dvigal, ki niso v lasti novega lastnika.

To nam je povedal Blaž Miklavčič, predsednik upravnega odbora GH Holdinga, ki je od stečajne upraviteljice Kraškega zidarja Simone Goriup na dražbi maja lani prek svoje družbe MM SVTK kupil nedokončano Tribuno, in sicer za 2,4 milijona evrov. Izvedeli smo še, da bi projekt ob Karlovški cesti, v katerem je bilo predvidenih 93 stanovanj in pet poslovnih prostorov, pozneje pa so število stanovanj zmanjšali na 76, lahko nadaljevali jeseni. Projekta naj ne bi spreminjali toliko, da bi bila potrebna sprememba občinskega prostorskega načrta ali gradbenega dovoljenja, je še dodal Miklavčič.

Boj za odškodnine

Doslej so pomembno vlogo pri gradnji igrali tudi lastniki stanovanj v sosednjih blokih. Ti so namreč sprožili sodni spor zaradi razpok v svojih stanovanjih, ki so nastale kot posledica gradnje na občutljivih barjanskih tleh. Obseg poškodb je bil po njihovem prepričanju bistveno večji, kot so bili to pripravljeni z odškodninami priznati nekdanji in zdajšnji investitorji.

Ko smo od stanovalcev poskušali izvedeti, ali so se pogodili za ugodnejše odškodnine, so nam predstavniki dela tožnikov povedali, da nam tega ne morejo razkriti, ker je to eden od pogojev za uspešno izvedbo poravnave.

Spis je še na sodišču

Smo pa zato na upravni enoti izvedeli, da jim sodišče še vedno ni vrnilo dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja za Tribuno, iz česar sklepajo, da sodni postopek v zvezi z odškodninami za poškodbe na sosednjih stavbah ob gradbišču še ni pravnomočno končan.

Vse doslej niso dobili niti nobene vloge za spremembo gradbenega dovoljenja. Sicer pa o njej niti ne bi mogli odločati, dokler jim sodišče ne vrne gradbene dokumentacije.