Še leto dni za gradbena dela na Barju

Rcero: Novembra prihodnje leto začetek poskusnega obratovanja.

Objavljeno
25. november 2014 17.46
RCERO
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana – Potem ko je Strabag junija začel graditi glavne objekte Regijskega centra za ravnanje z odpadki, je doslej izvedel približno tretjino del. Zaključek gradnje investitorji in izvajalci načrtujejo za november prihodnje leto, pri čemer poudarjajo, da bodo dela končana pravočasno in da podražitev ne bo.

Neobičajno: podražitev ne bo

Zaključek gradbenih del in začetek enoletnega poskusnega obratovanja Rcera načrtujejo za začetek novembra 2015. »Projekt bo končan v roku in v okviru investicijske vrednosti,« je zagotovil direktor ljubljanske Snage Janko Kramžar in dodal, da to pri projektih v Sloveniji ni »običajen pojav«. Kljub težavam pri pridobivanju dovoljenj in izbiri izvajalca gradbenih del je Kramžar zadovoljen tako s potekom projekta kot s predlagano rešitvijo za evropska sredstva, o kateri smo pisali včeraj. Za 155 milijonov vreden projekt je iz kohezijskih skladov predvidenih 77,5 milijona evrov, po zadnjem predlogu, s katerim se strinja tudi evropska komisija, pa bodo najprej, do konca prihodnjega leta porabili evropski denar in nato projekt dokončali z občinskimi sredstvi.

Sami si otežujemo delo

Po Kramžarjevih besedah so takšno rešitev predlagali že pred dvema letoma, a so jim uradniki na državni ravni zagotavljali, da to ni mogoče. »Dokler ni prišel nekdo od zunaj in povedal, da je mogoče. Včasih si sami otežujemo delo,« je pojasnil sodelovanje evropske institucije za tehnično pomoč JASPERS pri iskanju rešitev za financiranje in bil kritičen do države.

Direktor Snage je še poudaril, da bo Rcero Ljubljana vzorčen primer centra za ravnanje z odpadki, vanj pa naj bi se stekali odpadki približno tretjine prebivalcev Slovenije. S povečano snovno izrabo bioloških odpadkov bodo izboljšali dosežke države pri zmanjševanju količine odloženih odpadkov, kjer (drugače kot pri ločevanju) še precej zaostajamo za Evropo.