Smučarsko veselje sredi Ljubljane

Otroci lahko brezplačno preizkusijo, ali jim je smučanje všeč ali ne, pri tem jim pomagajo trenerji iz SK Snežinka.
Objavljeno
21. december 2017 18.04
smučišče
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana − Čeprav letos ni snega, se malčki, stari do šest let, lahko brezplačno spustijo po beli smučini majhnega smučišča Kameleon na Novem trgu. V prvih dveh dneh se je tam v tem športu preizkusilo približno sto otrok, veliko jih je tudi prvič stalo na smučeh.

Zanje poskrbijo izbrani učitelji smučanja Smučarskega kluba Snežinka, ki imajo veselje do dela z majhnimi otroki, saj so za to potrebne posebne veščine. Igor Vidigaj, Katarina Javornik, Julijan Peric in Filip Smrekar Apih so povedali, da so se do zdaj prav vsi otroci, ne glede na smučarske izkušnje, upali spustiti čisto z vrha, čeprav ima smučina podoben naklon kot Dolenčev Rut v Kranjski Gori. 

Ko ni počitnic, od 10. do 12. ure smučajo predvsem otroci iz organiziranih skupin v vrtcih, od 12. do 19. ure pa je odprto za vse. Na smučišču so približno od ene ure do ure in pol. Potrebujejo samo rokavice in kombinezone, preostalo smučarsko opremo dobijo na poligonu, za to je poskrbel Elan. Otrok je vsak dan več, prav tako tudi zanimanja, pravijo trenerji.

Otroci so zelo zadovoljni, nekaj so jih zelo navdušili nad smučanjem, čeprav njihovi starši ne smučajo. Mnogi starši pa so veseli, da se lahko njihovi otroci brezplačno preizkusijo v tem sicer dražjem športu, in ugotovijo, ali so zanj zainteresirani ali ne. Predvsem pa je pomembno, da dobijo to prvo izkušnjo v varnem in nadzorovanem okolju. Mnogi so tako zadovoljni, da spet pridejo naslednji dan.

»Vreme nam je te dni naklonjeno in sneg se dobro drži,« pravijo trenerji. Štiri tovornjake oziroma 40 kubičnih metrov snega so pripeljali iz Kranjske Gore in okoliških lednih dvoran. Vsaj dvakrat na teden oziroma po potrebi pripeljejo nov sneg. Smučišče bo na Novem trgu predvidoma do 19. januarja oziroma odvisno od vremenskih razmer.

Idejni vodja majhnega smučišča je Tomaž Žugel, sekretar SK Snežinka. Doslej so takšno smučišče eno leto imeli v BTC. V središču mesta je letos prvič, radovedno ga opazujejo mimoidoči, tudi domači in tuji turisti. Financirajo ga MOL in sponzorji. Ali bodo smučišče sredi Ljubljane postavili tudi prihodnje leto, pa bodo še videli.