Sonček bo vrata odprl maja

Vanjo se bo preselilo enajst stanovalcev iz štirih stanovanj v Jakopičevi ulici. V društvu Sonček še zbirajo sredstva za opremo.

Objavljeno
21. marec 2017 18.00
sonček
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – V Hiši Sonček v Vinčarjevi ulici na Viču, ki jo je JSS MOL s podpisom pogodbe predal v posest zvezi Sonček, bo prostora za 14 stanovalcev stanovanjske skupine zveze Sonček v Ljubljani. Hiša je še prazna, prvih enajst stanovalcev pa se bo vselilo predvidoma maja.

Trenutno zbirajo sredstva za opremo in iščejo donatorje, je povedal direktor Sončka – Zveze društev za cerebralno paralizo Slovenije so. p. Iztok Suhadolnik. Uporabili bodo nekaj stare opreme, za novo pa potrebujejo še od 20.000 do 25.000 evrov. Dve kuhinji jim bo opremila Lesnina.

Število stanovalcev bodo prilagajali potrebam

V Hišo Sonček se bo preselilo 11 stanovalcev, starih od 25 do nekaj čez 40 let, iz štirih neprofitnih stanovanj stanovanjske skupine v Jakopičevi ulici v Novih Poljanah v Ljubljani. Ker želijo stanovalcem zagotoviti stanovanjske razmere, ki jih želijo in potrebujejo, bodo število stanovalcev prilagajali njihovim potrebam, pravi direktor. Projekt Hiše Sonček je bil zasnovan pred približno desetimi leti, v tem času pa so se standardi in evropske usmeritve stanovanjskih enot spremenile; stanovanjske razmere so vzdržne, če v skupnosti sobiva največ pet ljudi. V stanovanjskih skupnostih s 25 stanovalci ugotavljajo, da jih je preveč in imajo težave, bivanjske razmere pa niso nič boljše od tistih v zavodih s sto stanovalci, pravi Suhadolnik.

Hiša v Vinčarjevi ima dve samostojni stanovanjski enoti, ki omogočata bivanje do največ po 7 oseb v vsaki. Poleg kuhinje, dnevnega prostora z jedilnico, kopalnic in stranišča ima ena etaža še tri sobe, ki so lahko dvoposteljne, saj so med stanovalci tudi pari, in eno manjšo sobo, ki je lahko samo enoposteljna. Objekt je v celoti prilagojen gibalno oviranim osebam na invalidskih vozičkih in tudi kopalnice so veliko bolje prilagojene, kot so v stanovanjih na Jakopičevi ulici, ugotavlja direktor Iztok Suhadolnik.

Stroški bivanja: približno 1300 evrov na mesec

Ker so stanovalci uporabniki storitve institucionalnega varstva, ki ga zveza Sonček izvaja že od leta 1998, stroške bivanja, približno 1300 evrov na mesec, pokrivajo stanovalci s svojimi prihodki. Ti večinoma ne zadoščajo, zato razliko do celotne višine stroškov bivanja pokrivajo občine njihovega stalnega bivališča. Med tednom stanovalci hodijo v varstveno delovni center, v Ljubljani v Šiško ali na Rožansko za Bežigradom, kjer delajo in izvajajo druge dejavnosti. Med stanovalci v Sončkovih stanovanjskih skupinah pa niso samo ljudje s cerebralno paralizo, temveč tudi z drugimi invalidnostmi, na primer z downovim sindromom, mišično distrofijo, multiplo sklerozo itd. Ker v stanovanjskih skupinah živi štiri petine odraslih, ki so toliko gibalno ovirani, da potrebujejo stalno pomoč, imajo zaposlene varuhe.

Omejene možnosti za samostojnejše bivanje

Zveza Sonček ima v Ljubljani še stanovanjsko skupino z dvema stanovanjema v Neubergerjevi ulici in še eno stanovanje, v katerem stanuje stanovalec samostojno, izven sistema institucionalnega varstva. Poleg bivanja v stanovanjskih skupinah v okviru sistema institucionalnega varstva bi radi posameznikom ponudili tudi bivanje oziroma sobivanje v samostojnejših oblikah oziroma z manj pomoči za tiste odrasle , ki ne potrebujejo stalne prisotnosti zaposlenih. Ker pa v Sloveniji ni drugih oblik in financiranja podpornega bivanja, so te možnosti zelo omejene, razlaga Iztok Suhadolnik.

Uresničitev deset let starega projekta

Hiša Sonček je bila sicer v stanovanjski program MOL vključena že leta 2008, projekt pa je zaradi pomanjkanja denarja miroval. Javni stanovanjski sklad (JSS) MOL je pogodbo za gradnjo z izvajalcem Dema plus podpisal 7. avgusta 2015, stroški izvedbe gradbenih, obrtnih in inštalacijskih del (GOI) pa naj bi po pogodbi znašali 456.000 evrov brez davka. Po tehničnem pregledu stavbe 7. februarja je Upravna enota Ljubljana, Izpostava Vič Rudnik, 21. februarja izdala uporabno dovoljenje. Sašo Rink, direktor JSS MOL, je še povedal, da skupni stroški vseh izvedenih del po gradbeni pogodbi in sklenjenih dodatkih k pogodbi, ki vključujejo izvedbo GOI del, predobremenitev tal, izdelavo projektov izvedenih del in energetske izkaznice, znašajo 500.253 evrov z davkom, kar je 1097 evrov na kvadratni meter neto tlorisne stanovanjske površine. Trenutno pa še usklajujejo končni obračun, v katerem bodo obračunana tudi določena dodatno naročena dela.

Zagotovljeni so trije parkirni prostori

Sašo Rink še dodaja, da je hiša zgrajena na sorazmerno strmi parceli in ima delno vkopano pritličje. Glavni dostop in vhod v stavbo je z Vinčarjeve v zgornje nadstropje. Pritlična etaža stavbe pa je dostopna z dvigalom in po skupnem stopnišču. Vsakemu stanovanju pripada pokrit balkon, vsem pa je namenjen vrt, ki je dostopen skozi požarni izhod v pritličju in po zunanjem stopnišču ob objektu. Ob vhodu v stavbo so pod nadstreškom zagotovljeni trije parkirni prostori, eden je prilagojen za osebe z omejeno sposobnostjo gibanja, in dve parkirni mesti za kolesa. JSS MOL je v sklopu te investicije izvedel tudi rekonstrukcijo Vinčarjeve ulice in uredil neurejeno javno pešpot v območju lastniške parcele.