Spar in občina sklenila pogodbo za center v Zalogu

V družbenem in trgovskem centru, vrednem 7,5 milijona evrov, bo tudi sodoben Sparov supermarket.

Objavljeno
10. april 2014 17.33
Podpis pogodbe med mestno občino, župan Zoran Jankovič in generalnim direktorjem Spara mag. Igor Mervičem ter igorjem Domjanom- prokuristom Spara Slovenija o javno zasebnem projektu Poslovno upravnega centra Zalog. V Ljubljani 10.4.2014
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Po petih letih priprav in pogajanj sta mestna občina in trgovsko podjetje le podpisala pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu za 7,5 milijona evrov vreden poslovno-upravni center Spar v Zalogu. Graditi ga bodo začeli konec poletja, odprtje pa je predvideno septembra prihodnje leto.

Pred večdesetglavo množico sta župan Zoran Janković in generalni direktor Spara Slovenija Igor Mervič včeraj podpisala pogodbo za nov trgovski, upravni in družbeni center, pri čemer bo trgovec za njegovo obnovo oziroma gradnjo zagotovil približno 4,5 milijona, občina pa tri milijone evrov.

Raztezal se bo na prostoru zdajšnjega zadružnega doma, v okviru katerega je tudi Sparova samopostrežna trgovina. Dotrajan objekt, ki so ga Založani udarniško zgradili leta 1947, bodo podrli, na njegovem mestu pa postavili novega. Ta bo imel kar 5866 kvadratnih metrov površin za storitvene dejavnosti, pri čemer bo 1145 kvadratih metrov namenjenih Sparovemu supermarketu.

S parkiranjem ne bo težav

Po zasnovi podjetja Eleia IC bo v kletni etaži parkirišče za 85 vozil, še 30 parkirnih prostorov bo ob objektu. V pritličju bo Sparova trgovina, v nadstropju pa prostori, namenjeni knjižnici in glasbeni šoli, športna in gledališka dvorana, dnevni center za starejše, prostor za rekreacijo, tam bodo tudi upravni center in prostori za delo lokalne skupnosti in društev.

Eno leto bodo brez trgovne

Direktor Mervič je v nagovoru poudaril, da je bil Zalog eden prvih krajev, kjer je Spar začel postavljati svojo trgovsko mrežo, ki danes šteje že 91 različno velikih trgovin, žal pa bo zaloška med vsemi zadnja, ki jo bodo obnovili. Pričakuje, da mu bodo na upravni enoti kmalu potrdili gradbeno dovoljenje, da bo izveden razpis za izvajalca in da bi gradnjo začeli najkasneje konec poletja.

Na vprašanje, kako bo s preskrbo med gradnjo, pa je dejal, da bo zdajšnji Sparov supermarket odprt do zadnjega dne pred začetkom gradnje, nato pa bodo Založani morali brez njega potrpeti vse do septembra prihodnje leto. Ker v kraju ni večje trgovine (Mercatorjeva je majhna in slabo založena), to pomeni, da bodo dobro leto morali krajani po večjih nakupih v Polje ali BTC.

Zgodovina pogajanj

Kot smo že pisali, so se Založani jezili, ker sta Spar in občina projekt vodila mimo javnosti. Pri tamkajšnji civilni iniciativi so zato le ugibali, kaj nameravata investitorja narediti z domom, ki so ga krajani zgradili z lastnim denarjem in delom. Ve pa se, da so projekt, najprej ocenjen na 9 milijonov evrov, precej oklestili. Sprva so zahtevali dve garažni kleti, pri čemer bi bila ena še za okoliške stanovalce in lastnike lokalov, Založani pa so hoteli tudi sodobno trgovino z vsaj 1400 kvadratnimi metri prodajnih površin.