Sporni razpis za Halo Tivoli brez pritožb?

Včeraj je MOL odločila, kdo bo v desetih dneh pripravil zahtevno dokumentacijo za obnovo tivolske dvorane.

Objavljeno
22. januar 2013 10.49
Slovenija Ljubljana 08.01.2013 -Hala Tivoli. Foto: Leon Vidic/Delo
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek

Ljubljana – Po dodatnih pogajanjih s kandidati za pripravo projektne dokumentacije za obnovo Hale Tivoli pomembnejših sprememb pri ponudbah ni bilo. Najcenejša ostaja ponudba podjetja Kastel, ki bi lahko, kot kaže, posel sklenil brez dodatnih zapletov.

Poročali smo, da so na razpis prispele štiri ponudbe. MOL kot naročnik je k pogajanjem prejšnji petek povabil le tri ponudnike – Kastel, Eleo IC in Protim Ržišnik Perc – četrtega (Komunaprojekt) pa ne.

V pogajanjih sta dražja ponudnika nekoliko znižala cene (končna cena Elee je znašala 210.000 evrov, Protima Ržišnik Perc pa okoli 225.000), najcenejši Kastel pa je vztrajal pri prvotni ceni (120.000 evrov brez DDV).

Slaba praksa javnega naročanja

Kljub ostrim očitkom projektantov, nasprotovanju Zbornice za arhitekturo in prostor ter Inženirske zbornice Slovenije glede nemogočih časovnih pogojev (rok desetih dni od začetka veljavnosti pogodbe za izdelavo PGD, projekta za razpis del ter dokumentacije PZI), ki sta razpis označili za »očiten primer slabe prakse javnega naročanja«, bi bil le-ta lahko končan brez pritožb.

Direktor Elee Anjo Žigon je povedal, da se na razpis ne bodo pritoževali, ker je postopek izbire potekal korektno (ne pa tudi določitev meril v razpisu). A hkrati v Elei od medijev ter obeh zbornic pričakujejo, da bodo projekt spremljali in preverjali, ali je bila dokumentacija pripravljena v določenem roku ter ali bodo sklenjeni neupravičeni aneksi. Znano je, da so že na odpiranju ponudb padali očitki o »dumpinški« ceni najcenejšega ponudnika.

Direktor Protima Andrej Ržišnik je povedal, da pritožbe na odločitev ne more izključiti, a da se načelno teh sredstev pri zelo zaostrenih pogojih ne poslužujejo. »Vse je odvisno od tega, kakšna bo odločitev naročnika in kako bo utemeljena,« je dejal. Andrej Šmid iz Komunaprojekta pa morebitne pritožbe na razpis ni hotel komentirati, saj niso dobili še nobenega obvestila v zvezi z razpisnim postopkom.

Podpis pogodbe po pravnomočnosti odločitve

Z MOL, kjer kratek rok za pripravo dokumentacije utemeljujejo s hitenjem zaradi EP v košarki, so sporočili, da so odločitev o izbiri sprejeli včeraj in jo posredovali vsem ponudnikom. Ti presenečenj sicer ne pričakujejo, zato bo najverjetneje kot najugodnejši ponudnik izbran Kastel. Na občini še pravijo, da bodo k podpisu pogodbe pristopili po pravnomočnosti odločitve.