Stanovalci Ljubljane odslej do dveh dovolilnic

Na cenejši P+R za dnevne migrante v Stožicah in na Fužinah bo treba še počakati. 

Objavljeno
20. maj 2013 17.48
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Lisice so tudi uradno zgodovina, druga parkirna dovolilnica za stanovalce pa realnost. Cene pokritih parkirišč P+R (parkiraj in se odpelji) bodo prepolovljene, a šele v prihodnjih tednih.

Te spremembe je prinesel novi odlok o urejanju prometa v MOL, ki velja od sobote. Odlok je tako tudi uradno odpravil ukrep nameščanja lisic na nepravilno parkirane avtomobile. Hkrati je začelo veljati določilo, ki prebivalcem območij, kjer je parkiranje plačljivo, omogoča pridobitev dveh parkirnih dovolilnic na stanovanje. Izjema so stanovalci ožjega mestnega središča, kjer ostaja omejitev ene dovolilnice na stanovanje (med Trgom OF ter Masarykovo, Njegoševo, Roško, Karlovško, Zoisovo, Aškerčevo, Bleiweisovo in Tivolsko).

Drugo dovolilnico lahko stanovalci pridobijo od tega tedna naprej, pravijo na občini. Zanjo bo treba odšteti dvesto evrov (prva stane sto) oziroma sorazmeren delež, če jo bodo pridobili med letom. Pri tem bodo morali dokazati, da na območju parkirnih površin stalno bivajo in da imajo vozilo, za katero se dovolilnica izdaja, v lasti oziroma v službeni uporabi ali v lizinškem najemu.

Letos 70 novih parkomatov

Na občini bodo tudi letos nadaljevali širitev plačilnih parkirnih območij, pri čemer nameravajo postaviti približno 70 novih parkomatov, in spreminjanje prometne ureditve v enosmerni promet. Kot so napovedali, bodo to izvedli oziroma dokončali v zahodnem delu Rožne doline, v predelu Bežigrad (za nekdanjo bežigrajsko občino), v Zeleni jami, Novih Jaršah, zahodnem delu Kolezije, Spodnji Šiški ter na Novih Poljanah in Kodeljevem. »Obenem bomo parkomate postavili na vseh že opremljenih območjih, kjer se je izkazalo, da bodisi manjkajo bodisi ne stojijo na optimalnih lokacijah,« pravijo na občini. Prihodki občine iz parkirnin so se zadnja leta skoraj podvojili.

Novi odlok določa še nižje cene na obeh pokritih parkiriščih P+R, Stožice in Chengdujska. Celodnevno parkiranje bo tam po novem stalo toliko kot na nepokritem parkirišču na Dolgem mostu, in sicer 1,2 evra. A kot pravi Darja Pungerčar, vodja sektorja parkirišč v javnem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice, morajo za uveljavitev nove cene sprejeti še novo odredbo o določitvi javnih parkirnih površin, kjer se plačuje parkirnina, kar naj bi se zgodilo v treh mesecih.

Znano je, da na obeh pokritih parkiriščih P+R parkira le peščica ljudi in večinoma samevata, medtem ko je tisto na Dolgem mostu običajno popolnoma zasedeno. Na stožiškem, ki sprejme več kot tisoč vozil, je letos na dan v povprečju parkiralo med 20 in 30 vozil, na Chengdujski, kjer je 179 parkirnih prostorov, pa le en avto na dan. Po besedah Pungerčarjeve pričakujejo, da bosta po znižanju cen obe parkirišči pritegnili več uporabnikov.