Stanovanja v Zalogu po meri ljubljanskega sklada

Zasebna družba je predvidenih 18 velikih tržnih stanovanj spremenila v 38 srednjih in manjših neprofitnih.

Objavljeno
14. september 2016 17.43
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – V začelju bloka na Agrokombinatski 2a v Zalogu, kjer zasebna družba gradi večji stanovanjski blok, bo vseh 38 stanovanj namenjenih potrebam ljubljanskega stanovanjskega sklada. Četudi so dela na gradbišču ustavljena, bodo gradnjo kmalu nadaljevali, saj investitor čaka le še na potrditev spremembe gradbenega dovoljenja.

Ker bodo v novem bloku v neposredni bližini Sparovega poslovno-upravnega centra vsa stanovanja zasedli najemniki ljubljanskega stanovanjskega sklada, smo vprašanja o podrobnostih tega projekta naslovili na direktorja tega sklada Saša Rinka.

Ta nam je potrdil, da so govorice o skorajšnjem nakupu stanovanj v omenjenem objektu resnične. Razložil nam je, da je sklad s prodajalcem 25. februarja letos sklenil prodajno predpogodbo za nakup 38 stanovanj s skupno prodajno površino 2.080 kvadratnih metrov in 42 pripadajočimi parkirnimi prostori. V kletni garaži jih bo 29, okoli bloka pa 13. Gre za nakup stanovanj, zgrajenih na trgu, pri čemer sta se obe strani dogovorili, da bosta prodajno pogodbo sklenili po izpolnitvi pogojev, kot so določeni v predpogodbi. Med temi so bistveni, da mora biti prej pridobljena pravnomočna odločba o spremembi gradbenega dovoljenja, da bo možno točno opredeliti predmet prodaje in določiti bistvene roke.

Pogodbeni stranki sta se sporazumeli, da se bo za določitev končne prodajne površine stanovanj v pogodbi upoštevala dejanska površina stanovanj, določena s pravilnikom o merilih za ugotavljanje vrednosti stanovanj in stanovanjskih stavb. Stanovanjske enote morajo biti izdelane v skladu s komercialnim opisom, ki je priloga k usklajeni prodajni predpogodbi.

V stavbi bo sklad kupil raznovrstna stanovanja, namenjena neprofitnemu najemu, pri čemer jih bo 20 s površino od 55 do 70 kvadratnih metrov, 14 s površino od 20 do 45 kvadratnih metrov, štiri pa bodo velika od 45 do 55 kvadratnih metrov. Dogovorili so se, da bo sklad za kvadratni meter stanovanjske površine plačal 1450 evrov, da bo cena parkirnega prostora v kletni garaži 6.000 evrov, zunaj pa 3.500 evrov (vse troje z davkom vred). Vse skupaj pa da mora biti narejeno in predano po sistemu fiksne cene oziroma »ključa v roke«. Povedano drugače, cena z davkom bo znašala približno 3,2 milijona evrov.

Previdnost

Ker je objekt šele v gradnji in si sklad želi kar najbolj zaščititi svoje interese oziroma denar, so sklenili, da bo celotno kupnino prodajalec prejel šele, ko bo kumulativno izpolnjenih več pogojev. Za dokončana stanovanja in skupne dele bo moralo biti predloženo uporabno dovoljenje, vse skupaj pa biti v takem stanju, da bo lahko kupec izvedel prenos nepremičnin na izbranega upravnika stavbe. Prodajalec bo moral skladu izročiti bančne garancije ali kavcijsko zavarovanje pri zavarovalnici za odpravo napak v garancijskem roku v višini 5 odstotkov pogodbene vrednosti z vključenim davkom, vzpostavljena bo morala biti etažna lastnina za vso stavbo, na podlagi česar bo sklad lahko vložil zemljiškoknjižni predlog za bremen prosto vknjižbo lastninske pravice na nepremičninah v svojo korist, prav tako pa mu bo moral prodajalec izročiti notarsko overjeno zemljiškoknjižno dovolilo za vknjižbo etažne lastnine v korist sklada.

Ob splošnih garancijskih pogojih pa bo zaradi skladovih slabih izkušenj iz preteklosti z drugimi izvajalci ali prodajalci moral najmanj 10 dni pred potekom veljavnosti splošne garancije skladu izročiti še bančno garancijo/kavcijsko zavarovanje pri zavarovalnici za odpravo napak v garancijskem roku za obdobje 5 let v višini 5 odstotkov od gradbene vrednosti fasade in strehe (z upoštevanim davkom).

Pogodbeni roki

V predpogodbi je opredeljen ocenjen rok za dokončanje del in predaje nepremičnin – to naj bi se zgodilo konec leta 2017. Točen datum pa bo določen šele v prodajni pogodbi. Skupne dele in naprave bo prodajalec zapisniško predal v posest upravniku, ki ga bo določil kupec. Primopredaja skupnih delov in naprav se bo izvedla na isti dan, kot se bo izvedla primopredaja stanovanj.

Rink je še razložil, da po podatkih predstavnika prodajalca gradbišče miruje zaradi zastoja pri pridobivanju spremembe gradbenega dovoljenja. Ta je nujna zaradi večjega števila stanovanj, kot je bilo predvideno po prvotnem projektu, za katerega je bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje. Po izdaji odločbe o spremembi gradbenega dovoljenja (predvidoma v kratkem, pravi Rink) bodo gradnjo nadaljevali in delo končali v 10 mesecih.

Spremembe

Eden solastnikov podjetja ADM Skupina, ki je na gradbiščni tabli navedeno kot investitor gradnje, nam je povedal, da so bili oni res formalni nosilci prvotnega projekta, ki je sprva predvideval tudi nekaj poslovnih prostorov v pritličju. In dodal, da bo ta projekt dokončalo projektantsko podjetje Situla, ki bo zdaj zgradilo le »čisti« stanovanjski blok. Odgovorni vodja projekta Marcel Turk nam je povedal, da so najprej nameravali zgraditi 18 velikih stanovanj s površino okoli 100 kvadratnih metrov, v pritličju pa še 1000 kvadratnih metrov poslovnih prostorov. Po pogovorih z ljubljanskim stanovanjskim skladom pa so sklenili, da ga bodo povsem prilagodili mestnim potrebam. Ta namreč na trgu išče predvsem poceni manjša in srednje velika stanovanja, ki jih nekdo prodaja v paketu in ne le posamično.