Starši z obveščanjem o vsebnosti svinca niso zadovoljni

Starše otrok v enoti Hiša pri ladji v Viških vrtcih moti, da že lani niso bili seznanjeni s priporočenimi preventivnimi ukrepi.

Objavljeno
09. junij 2015 20.38
Vrtec Hiša pri ladji
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana

Ljubljana – Po ponedeljkovem sestanku, ki so ga organizirali v Viških vrtcih, enoti Hiša pri ladji, kjer so interpretirali izvide krvi otrok, potem ko so rezultati raziskave na delu igrišča pokazali previsoke količine svinca, nekateri starši menijo, da obveščanje ni bilo ustrezno.

Pravijo, da o tem niso bili pravočasno obveščeni, saj je bilo poročilo o raziskavi narejeno že septembra lani, šele po osmih mesecih pa so izvedeli za rezultate. Poleg tega niso bili seznanjeni s priporočenimi preventivnimi ukrepi ob prevelikih količinah svinca, ki se ob izpostavljenosti nalaga v telesu, denimo potrebo po večji pozornosti in skrbi za imunsko odpornost, pestri prehrani, bogati z železom, vitamini in minerali, večkratnem umivanju rok, med drugim tudi, da je priporočeno, da se otrok preobleče, ko pride domov. Problem je še večji za majhne otroke, ki se igrajo na tleh. Vsega tega ves ta čas niso vedeli, zato se sprašujejo, ali lahko še zaupajo tistim, ki bi jih o tem morali obvestiti. Presenečeni so bili, ko so najprej izvedeli, da stanje ni škodljivo, nato pa so otroke in vzgojiteljice poslali na odvzem krvi, in kar čez noč to enoto vrtca zaprli.

Vrtec je med sanacijo zaprt

Ravnateljica Viških vrtcev Barbara Požun je pojasnila, da enoto Hiša pri ladji, v kateri je 94 otrok, zaprli v sredo, 27. maja. To pa niso bila navodila oziroma priporočeni ukrepi strokovnjakov, za to se je odločila ravnateljica sama, predvsem zaradi razlogov pedagoške narave. Kot pojasnjuje, je že zaprtje dela igrišča, na katerem je bila izmerjena presežna vrednost svinca v zemlji, pomenilo, da bi najmlajši otroci uporabljali dele igrišča, opremljene za igro starejših, zato bi se morali vsak dan prilagajati in načrtovati dejavnosti in izhode iz vrtca skupin starejših. Dnevni ritem in možnost uporabe igrišča bi bila dodatno ovirana tudi zaradi vstopa strokovnjakov, ki morajo opravljati izkope za dodatne analize.

Izjemoma trimesečna rezervacija

Ravnateljica je tudi zaradi zaskrbljenosti staršev ocenila, da bo v teh razmerah najbolje, da zagotovijo bivanje otrok v drugih enotah, celotni postopek pa so, kot pravi izpeljali premišljeno in varno. Trem skupinam otrok so lahko zagotovili bivanje v enotah njihovega vrtca, na Jamovi in v Rožni dolini. Ena skupina otrok gostuje v Vrtcu Trnovo, druga pa v Vrtcu Viški gaj. Povedala je še, da je glede na izjemne razmere MOL naredila izjemo pri možnosti koriščenja poletnih rezervacij. Tako bo vsem staršem otrok iz te enote omogočeno, da koristijo rezervacijo od začasne izselitve otrok iz vrtca, do zaključka sanacije, to je od 1. junija do predvidoma 31. avgusta, in sicer ne glede na to, ali so letos rezervacijo delno ali v celoti že uporabili.

Sicer pa pravi, da so starše o visokih koncentracijah svinca v zemlji na delu igrišča pisno obvestili 17. maja. V četrtek, 21. maja, so organizirali prvi sestanek, na katerem so bili poleg predstavnic mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje tudi strokovnjakinji Biotehniške fakultete v Ljubljani, Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa ter pediatrinja iz ZD Vič. Starše so seznanili tudi z rezultati dodatnih meritev onesnaženosti tal, ki so pokazali, da je prostorska variabilnost obremenjenosti tal igrišča s svincem velika – koncentracije, ki so večje od kritične vrednosti (530 mg/kg), so bile izmerjene na delu igrišča. Na enem delu so presegle vrednost 1000 mg/kg, na drugem pa 2000 mg/kg. V soboto, 23. maja, in ponedeljek, 25. maja, so v ZD Center na Metelkovi organizirali odvzem krvi, udeležilo se ga je 78 otrok. Izvide so prejeli v četrtek, 4. junija, isti dan so jih predali nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ), staršem pa osebno vročili v petek, 5. junija. Na drugem sestanku v ponedeljek je direktor NIJZ dr. Ivan Eržen staršem pojasnil, da rezultati kažejo, da ni nobenega tveganja za zdravje otrok in da so odkrite vsebnosti svinca v krvi približno take kot so v Sloveniji pri otrocih te starosti. Pri enem otroku je bila vsebnost svinca v krvi višja, vendar je po mnenju dr. Eržena potrebno pogledati še ostale morebitne vire izvora, pravi ravnateljica.

Dodatne analize

Enota tega vrtca bo zaprta do končane sanacije, predvidoma do prvega septembra. V tem času potekajo dodatne analize izkopane zemljine, iz katerih bodo strokovnjaki pridobili bolj natančne podatke o onesnaženosti, kar bo osnova za odločitev za možnosti sanacije, ki jo dopušča zakonodaja. Starši sicer zaupajo strokovnjakom, da bodo igrišče ustrezno sanirali, skrbi pa jih, ali bo vrtec res odprt septembra, saj po njihovih informacijah za to zemljino s svincem ne najdejo odlagališča. Zaradi tega so MOL in vrtec prosili, da pripravi alternativni načrt, kje bodo otroci, če bo enota Hiša pri ladji še zaprta.

Poročilo narejeno že septembra lani

V poročilu o monitoringu stanja tal izbranih otroških igrišč javnih vrtcev v MOL za leto 2014, ki je bilo napisano že septembra lani, naročila ga je MOL, izvedla pa oddelek za agronomijo ljubljanske biotehniške fakultete in Infrastrukturni center za pedologijo in varstvo okolja, je zapisano, da so lani pregledali kakovost tal na osmih igriščih v izbranih ljubljanskih javnih vrtcih. To pa je bilo nadaljevanje v letu 2002 začetega spremljanja vsebnosti izbranih potencialno nevarnih snovi na otroških igriščih v vrtcih. V letu 2002 so v okviru evropskega projekta URBSOIL pregledali 20 otroških igrišč. V letih 2009 in 2010 so jih analizirali še 20 ter v letu 2013 še osem; do leta 2014 jih je bilo v analizo kakovosti vključenih 50, nekatera so analizirali tudi večkrat.

Med osmimi igrišči, ki so jih analizirali lani, so povečanje vsebnosti kovin ugotovili v tleh treh. V enoti Hiša pri ladji Viških vrtcev na Skapinovi 4 vsebnost svinca v tleh igrišča presega opozorilno (100 mg/kg) in kritično vrednost (530 mg/kg); v eni meritvi so namerili 460,4 mg/kg, v drugi pa 571,9. V dveh enotah vrtca Otona Župančiča, in sicer enoti Živ Žav, Na peči 20, in enoti Ringa Raja, Na peči 20a, pa sta preseženi mejna in opozorilna vrednost cinka in kadmija. Mejna vrednost cinka je 200 mg/kg, opozorilna pa 300, mejna vrednost kadmija je 1 mg/kg, opozorilna pa 2. V enoti Živ Žav so namerili 254 mg/kg cinka in 1,7 kadmija, v enoti Ringa Raja pa 342 cinka in 2,4 kadmija. V vrtcu Mladi rod, enoti Čira Čara, so namerili prekomerno vsebnost bakra, in sicer 87,7 mg/kg; mejna vrednost je 60, opozorilna pa 100.

Onesnažen material verjetno pripeljan od drugod

Strokovnjaki za Skapinovo ulico, kjer enota Hiša pri ladji, ugotavljajo, da je bila ta ulica dolgo makadamska in precej prometna, kar bi lahko povečalo onesnaževanje. Bolj verjetno pa je, da je bil material pripeljan od drugod. Če bi želeli ugotoviti izvor onesnaženja, pa bi bilo treba analizirati sosednje površine v tej ulici oziroma ugotoviti, od kje so pripeljali zemljino ob renovaciji igrišča. Za igrišči enot vrtca Otona Župančiča pa ugotavljajo, da bi lahko bila onesnažena mivka iz peskovnikov. Mogoča je tudi kontaminacija prek zraka, preveriti bi bilo potrebno industrijske obrate v bližini.