Stopnišče pod gradom Tivoli bo prenovljeno še ta mesec

Dela so se nekoliko zavlekla, ker je bila pogodba z izvajalcem podpisana šele avgusta.

Objavljeno
21. november 2014 15.20
tivoli
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana

Ljubljana – Stopnišče pod Tivolskim gradom je že nekaj časa obdano z zaščitno ograjo; poteka namreč sanacija, za katero je projekt izdelal zavod Turizem Ljubljana. Kot pravijo na občini, bo prenova predvidoma končana do konca novembra.

 

Tako bo priljubljena sprehajalna točka Ljubljančanov in drugih obiskovalcev spet zaživela v celoti. V Tivolskem gradu, do katerega vodi Jakopičevo sprehajališče, je namreč poleg Mednarodnega grafičnega likovnega centra tudi kavarna, ena redkejših na tem območju.

Po prvotnih načrtih bi moralo biti stopnišče prenovljeno že do poletja. Javni razpis za izvedbo del je bil objavljen aprila. Nanj se je prijavilo samo eno podjetje, Mineral iz Podpeči, ki je bilo tudi izbrano za izvedbo del, pojasnjujejo na mestnem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet. Vendar pa je bila pogodba z izvajalcem podpisana šele avgusta, zato se je prenova začela nekoliko pozneje, kot je bilo predvideno.

Prenovljeni tudi štirje litoželezni psi

Med prenovo bodo sanirali zidove stopnišča, zamenjali kamniti tlak na podestih in kamnitih stopnicah ter kamnite pokrivne kape zidov, poleg tega bodo obnovili ograjo, prav tako železne skulpture – pse ter uredili odvodnjavanje. Spodaj stopnišče krasijo štirje kipi – litoželezni psi brez jezika, ki jih je leta 1864 izdelal kipar Anton Dominik von Fernkorn. Po eni od urbanih legend je kipar storil samomor, ko je ugotovil, da je živalim pozabil narediti jezike. Skulpturam bodo odstranili barvo, jih očistili in ponovno zaščitili.

Projekt obnove je bil izdelan v skladu s kulturnovarstvenimi pogoji. Načrt gradbenih konstrukcij je izdelal Konstat biro, načrt arhitekture sanacije pa Eurotehnika. Že 18. decembra lani so pridobili tudi kulturnovarstveno soglasje. Okvirna cena izvedbe gradbenih del je bila 216.000 evrov, brez gradbenega nadzora, ukrepov varstva pri delu in morebitnih drugih stroškov. Na mestnem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet pojasnjujejo, da končni obračun še ni izdelan, vendar celotna prenova predvidoma ne bo dosegla ocenjene vrednosti.

Prihodnje leto bodo na  svoj račun prišli slepi in kotalkarji

Zanimalo nas je tudi, kaj občina letos in prihodnje leto še namerava obnoviti v Tivoliju. Na MOL odgovarjajo, da v prihodnjem letu načrtujejo ureditev taktilnih poti za slepe in slabovidne ter ureditev parka pod platanami na začetku Tivolija. Javni zavod Šport Ljubljana pa bo predvidoma uredil kotalkališča drsalno-kotalkarskih klubov Stanka Bloudka in Olimpija.